Wki

Hur man tvättar en torr ren endast plagg

Tillverkarna märka sina kläder med tvätt och torkning instruktioner för att hjälpa posten så länge som möjligt. Men om du har en garderob full av kläder märkta "endast kemtvätt," du kanske letar efter en rengöring alternativ som är billigare och mer praktiskt. Många objekt med denna etikett kan framgångsrikt tvättas hemma med hjälp av en av tre metoder: handtvätt, skonsam maskintvätt, eller använder ett hem kemtvätt kit.

Steg

Hur man tvättar en torr ren endast plagg. Läs plaggets etikett.
Hur man tvättar en torr ren endast plagg. Läs plaggets etikett.

Metod ett: handtvätt kläder

 1. 1
  Läs plaggets etikett. Om varan är tillverkad av ull, silke eller bomull, kan du tvätta försiktigt för hand.
  • Undvik att tvätta mocka, läder, päls, fjädrar, och andra mycket ömtåliga tyger för hand. Dessa bör tas till kemtvätten för en professionell rengöring.
 2. 2
  Blanda tvål med kallt vatten i en bassäng eller hink. Använd tvål flingor eller ett milt rengöringsmedel, och skaka vattnet lite så att det ger några skum.
  • Använd aldrig varmt vatten på objekt som är tänkta att vara kemtvättas. Det kommer att skada fibrerna och orsaka tyget att krympa.
  • Woolite är en acceptabel tvättmedel att använda när handtvätt ull.
 3. 3
  Doppa plagget i och ut ur tvålvatten. Sänk den helt, lyft sedan ur vattnet och doppa den igen.
  • Gnid några områden som är nedsmutsade, såsom armhålor och hals, med hjälp av dina fingertoppar.
  • Använd inte en slipande skrubber på kläder, eftersom detta kan skada fibrerna.
 4. 4
  Skölj plagget. Tappa bassängen i tvålvatten och fyll den med friskt kallt vatten. Doppa plagget i och ut ur rent vatten tills den inte längre täckt av tvål.
 5. 5
  Lägg plagget på en ren, absorberande handduk. Rulla upp handduken med objekt inuti, klämma försiktigt för att avlägsna vatten.
  • Rulla ut handduken, flytta plagget till en torr plats, rulla sedan handduken igen. Upprepa processen 3-5 gånger tills plagget inte längre droppar.
  • Inte vrida plagget ut, eftersom du kan skada de ömtåliga fibrer.
 6. 6
  Omforma plagget och lägg det platt för att torka. Om den är gjord av ett styvare tyg som inte kommer att få deformerade genom hängning, placera den på en galge och hänga upp den på tork.

Metod två: skonsam maskintvätt

 1. 1
  Läs plaggets etikett. Reserv skonsam maskintvätt för poster med styvare tyg som inte kommer att få deformerade om upprörd. Bomull, linne och hållbara polyestrar kan oftast tål maskintvätt.
 2. 2
  Ställ din tvättmaskin till sin mildaste cykel. Vattnet ska vara kallt, inte varmt eller hett. Använd ett milt rengöringsmedel för att tvätta kläder.
  • Tvätta kemtvättas-bara poster på den milda cykeln.
 3. 3
  Ta bort objekt från tvätt så fort cykeln är över. Lägg dem platt eller hänga dem på tork.

Metod tre: hem kemtvätt

 1. 1
  Köp ett hem kemtvätt kit. Dessa paket kommer med en flaska fläckborttagningsmedel, kemtvätt lakan, och en kemtvätt väska.
 2. 2
  Läs plaggets etikett. Kemtvätt kit är användbara för silke, polyestrar och andra ömtåliga som inte är hårt smutsad. Om ditt plagg är mycket smutsig, är det bäst att ta den till kemtvätten istället.
 3. 3
  Använd fläckborttagningsmedel till rena fläckar. Den fläckborttagningsmedel som kommer med kemtvätt kit är samma som fläckborttagningsmedel som du köper separat i affären Använd den enligt anvisningarna den kom med.
  • Om du är orolig för att det fläckborttagningsmedel kan lämna ett märke på kläderna, göra en spot test på ett diskret ställe att se till att det är säkert att använda.
  • Använd inte fläckborttagningsmedel på stora fläckar. Om en fläck täcker en stor fläck på kläderna, är det bäst att ta det till en kemtvätt i stället för att försöka ta bort det hemma.
 4. 4
  Placera plagget i kemtvätt påsen. Lägg kemtvätt blad till påsen. Arket kommer att släppa parfym och lite fukt för att fräscha plagget under kemtvätt processen.
 5. 5
  Placera påsen i torktumlaren. Starta torktumlaren milda cykel, se till torken är inställd på att bara använda låg värme. När cykeln är klar, ta bort påsen från torktumlaren.
 6. 6
  Placera plagget på en galge. Eftersom plagget sänds ut, bör de rynkor "falla ut", och kemtvätt process kommer att vara fullständig.

Tips

 • Maskin tvätt och torkning kläder förkortar livet för alla plagg. Torka rent något plagg som är oerhört viktigt för dig, oavsett vad tvättråd är tillverkaren tillhandahåller. Det finns dock några material aldrig bör vara kemtvättas. Dessa poster indikerar "No Kemtvätt" på sina etiketter.
 • Vissa plagg är märkta "Kemtvätt Valfri" eller "Kemtvätt Föreslagna." Du kan maskin-och handtvätt dessa poster, men tillverkaren anser att kvaliteten på de varor teckningsoptioner kemtvätt för att förlänga livslängden på plagget.

Varningar

 • Vissa kemtvättas-bara material, såsom rayon, kommer att krympa om du våt tvätta dem för hand eller med maskin. De flesta objekt kommer bara minska för första tvätten.
 • Som en allmän regel bör du torka alltid ren och aldrig försöka tvätta plagg acetatfibrer, läder eller mocka.
 • Aldrig maskintvätt kemtvättas-bara plagg som har fina spetsar eller beading, eller särskilda veck, veck eller sömmar.
 • Material som har en yta på det, till exempel något att göra det styvt, kan bara vara kemtvättas.