Wki

Hur man målar nya terrakottakrukor

Terrakottakrukor är hållbara, billiga och tillgängliga i en mängd storlekar, men de traditionella, lerkrukor ser likadana och kan bli monotont. För att ge mer variation, måla terrakottakrukor i ditt val av färger. Målning förvandlar vanligt i iögonfallande behållare, sätter färg på ditt hem, och visar dina växter på bästa sätt. Här är hur man målar nya terrakottakrukor:

Steg

Hur man målar nya terrakottakrukor. Täck ditt arbete yta.
Hur man målar nya terrakottakrukor. Täck ditt arbete yta.
 1. 1
  Täck ditt arbete yta. Använd en plast duk, ett lager av tidningar eller en gammal vinyl bordsduk.
 2. 2
  Scrub en ny terrakotta kruka. Använd en hård borste för att släta gupp och ojämnheter. Alternativt, sand potten lätt med fint sandpapper.
 3. 3
  Torka potten med en fuktig bomullstrasa. Detta kommer att ta bort alla spår av damm och grus. Låt krukan torka innan målning.
 4. 4
  Täta insidan av terrakotta potten. Detta görs genom att spraya 2 till 3 lager av klar akryl spray paint. Den klara måla tätar potten och hindrar fukt från att läcka igenom till utsidan när potten är planterade.
 5. 5
  Låt färgen torka ordentligt innan du fortsätter.
 6. 6
  Layer potten med grundfärg som första beläggning.
 7. 7
  Måla utsidan av potten. Använd ett tunt lager högblank yttre emalj sprayfärg. Förläng färgen till de bästa 2 inches av insidan av krukan. Det är inte nödvändigt att måla något mer av insidan om potten kommer att fyllas med jord.
 8. 8
  Låt krukan torka noga. Applicera sedan ett andra skikt. Efter att pälsen torkar, tillämpa en slutlig beläggning.
 9. 9
  Lägg motiv. Använd en svamp doppad i högblank utomhusfärg i kontrasterande färger för att måla mönster på terrakotta kruka, om så önskas. Skär svampen i former såsom kvadrater, stjärnor eller cirklar, eller använd svampen för att dutta på en textur. En svamp skuren i smala remsor kan användas för att måla horisontella eller vertikala ränder på potten.
 10. 10
  Täta krukan med ett lager klar akryl sprayfärg. Den sealer skyddar färgen mot repor, tillägger hållbarhet och gör potten lättare att hålla ren.
 11. 11
  Låt sealer torka helt, och sedan spraya på ett andra skikt.
 12. 12
  Ställ grytan åt sidan för att torka i minst 2 till 3 dagar innan plantering.

Tips

 • Du kan också måla en gammal terrakotta kruka. Blötlägg grytan i varmt vatten i ca en timme innan du skrubba eller sand potten. Om potten är hårt smutsad, tillsätt en liten mängd blekmedel. Skölj ordentligt, och vara säker på potten är helt torr innan du applicerar färg.
 • Om du vill kan du använda en svamp borste för att tillämpa högblank lackfärg istället för sprayfärg.

Varningar

 • Aldrig måla botten av krukan, som dräneringshål måste lämnas intakta. Utan ordentlig dränering, växter är benägna att rotröta.
 • Arbeta i ett väl ventilerat utrymme, speciellt om du använder sprayfärg och tätningsmedel.

Saker du behöver

 • Plast duk, ett lager av tidningar eller en gammal vinyl bordsduk
 • New terrakotta kruka
 • Hård borste eller sandpapper
 • Bomull duk
 • Klar akryl sprayfärg
 • Högblank yttre emalj sprayfärg
 • Svamp (valfritt)