Wki

Hur höja fjärilar


Titta ut din och se en vacker fjäril fladdrar förbi dig. Otroligt, sådan skönhet härstammar från en tum lång, trädgård bostad larv som förmodligen festat på din prisade. Som du stirrar längtansfullt på fjärilen, tror du till dig själv: "Om det bara fanns ett annat sätt." Och då den träffar dig - "Höj dem själv!"

Steg

Hur höja fjärilar. Förbered ett väl ventilerat behållare.
Hur höja fjärilar. Förbered ett väl ventilerat behållare.
 1. 1
  Förbered ett väl ventilerat behållare. Behållare för larver kan hittas i hobby-och sällskapsdjur butiker, på, eller du kan mode en från objekt runt hemmet. Företrädesvis bör detta vara en tillverkad av trådnät, för att ge larv något att hålla fast vid. Ett akvarium eller en en-gallon burk kan också fungera, förutsatt att den är fodrad med en skärm eller ostduk åt med ett gummiband på toppen. Använd inte jar lock med hål i dem, dock inte eftersom dessa inte ger tillräcklig ventilation och kan också klippa känsliga larver med skarpa kanter runt hålen. Sätt en två tums lager av smuts och gräs på botten.
 2. 2
  Håll utkik efter larver på dina växter. Istället för sprutning eller mosa larv, identifiera det (se Varningar) och fånga den att växa till en fjäril. Fjäril säsongen är från slutet av våren till sommaren, beroende på din region. Om det inte är caterpillar säsong, eller du helt enkelt inte har tid att gå caterpillar sökning, överväga att köpa dem från en caterpillar leverantör (se tips). Om du inte vet om en plats som larver gillar att täta, konsultera en lokal fält guide för att avgöra vilka växter är att föredra "värd" växter för fjärilar. Olika typer av fjärilar föredrar olika värdar. Några vanliga värdväxter inkluderar:
  • Milkweed - Monarch Butterfly
  • Spice buske - Spice buske Swallowtail
  • Paw-Paw - Tiger Swallowtail
  • Persilja, dill och fänkål - Svart Swallowtail
 3. 3
  Coax larven på en pinne. Använd en kvist (helst från samma värdväxt) eller liknande föremål. Hantera dem mycket försiktigt eftersom de kan dö om den tappas även från ett kort avstånd. Inte plocka upp den med händerna, av tre skäl: det kommer att göra det svårare att sätta dem i sitt nya hem (de klamrar sig fast ordentligt på ytor de ska gå på, och skrapa bort dem från din hand kan skada dem); bakterier på händerna kan ge dem infektioner, och vissa larver är giftiga (se Varningar). Placera pinnen med larv på den i behållaren. Käppen är viktigt, eftersom det kommer att ge viloplats för puppa.
 4. 4
  Gå tillbaka till den eller busken där du hittat larven Skär en liten gren med några blad. Mer än sannolikt, är det värdväxten (Caterpillars mat). Vissa larver gillar monarken Caterpillar bara äter en sorts växt - Milkweed. Andra larver äter en från en mängd olika växter. Om du är osäker, dock konsultera en field guide och gå ut och få blad från dess värdväxt (även larver som val!).
 5. 5
  Sätt bladen i behållaren. Inspektera den för insekter och spindlar innan den placeras i behållaren, eftersom dessa insekter kan skada och döda en larv. Var noga med att byta ut bladen dagligen, eftersom larver inte kommer att ligga på gamla eller torra löv. För att hålla maten ännu fräschare, lägga den i blom rör (finns för mycket billig på de flesta blomsterhandeln) med vatten. Använd inte en maträtt, burk eller vas för att hålla maten, men eftersom larverna kan falla i dem och drunkna.
  • Om larv är på maten du försöker byta ut, inte försöka dra bort det eftersom de klamra tätt och benen kan rippa. Istället lägger in den nya grenen, låt dem göra deras väg till det själva, och sedan ta ut den gamla grenen.
 6. 6
  Förvaras utanför. Lägg den i ett dolt, skyddat område som är skyddat från stark värme eller kyla och avskilt från husdjur eller människor som riskerar att störa dräktigheten. Om du bor i en torr miljö, kan det vara klokt att dimma buren ibland, eftersom larverna föredrar en fuktig miljö. Men imma för mycket kan främja mögel tillväxt.
 7. 7
  Kontrollera din larv varje dag. Städa upp efter sitt avfall, kallas frass, och något mögel tillväxt. Motstå frestelsen att hantera dem, speciellt när de är slöa eller ändrar färg, eftersom de kan vara på väg att förändra. Ge det färska livsmedel och titta för larv att förändras. Det kommer snart att förvandlas till en puppa (fjäril) eller kokong (mal). Lämna puppa orörd. Vid denna punkt kommer de inte att behöva mat eller vatten, bara enstaka imma för att skapa en fuktig miljö.
  • Kontrollera att puppa hänger i ett område av behållaren där, om det framgår, kommer det att ha tillräckligt med utrymme för sina vingar att helt expandera utan att vidröra marken eller sidorna av behållaren. De behöver tillräckligt med utrymme för sina vingar för att utvecklas ordentligt och torka så att de kan flyga när de dyker upp, annars fjärilen kan falla till marken och inte överleva. Om det behövs, flytta filial eller objekt som puppan hänger på försiktigt för att tillgodose deras uppkomst.
  • Den tid det tar för en fjäril eller mal växa fram beror på art. Om du är mycket angelägen och kan identifiera färger och andra markeringar av caterpillar väl, försöka forska denna information i böcker om fjärilar eller på Internet. Några fjärilar, monarker till exempel ur puppan i 9-14 dagar. Andra fjärilar kvar i puppan scenen genom en vinter och fram på våren.
 8. 8
  Mata nykläckta fjärilen. Den nykläckta fjärilen kommer inte äta i flera timmar. Det måste pumpa vätska i sina skrynkliga vingar och låt dem torka. När du ställer in fjärilen fri, kommer det foder i din trädgård om du ger nektar blommor. Ibland kommer de att dricka ur fågelholkar. Några fjärilar gillar mycket mogen frukt som deras mat.
 9. 9
  Observera fjäril under några timmar. När vingarna är torra, kan du sätta fingret under sina ben och det ska hoppa på fingret. Promenad utanför och ställ den på en blomma för några bra bilder. Om du har gjort din forskning, kanske du vet livslängden på din fjäril - en del lever så kort som en dag, så var uppmärksam på detta när du ger den dess frihet.
 10. 10
  Ställ din butterfly gratis!

Tips

 • Bli inte förfärad om du hamnar höja malar istället för fjärilar. Nattfjärilar har markeringar precis som en fjäril, medan de kommer att vara mycket mindre färgglad, markeringarna är fortfarande sannolikt att vara intrikata och fantastiska. Även de olika nyanser av entoniga färger är vackra att skåda i naturen.
 • Titta på en mängd olika platser för larver, inte bara din bakgård. Prova parken, eller använda detta som en bra ursäkt för att få familjen ut i naturen.
 • Om puppa faller av, fäster spetsen till ett papper med varmt lim som något kyls och vänta tills limmet härdar. Sedan fästa pappret till kartong eller kork och placera den i behållaren.
 • Den larv kan dö, men låt dig inte avskräckas. Caterpillar höjning tar lite övning och experimentera med livsmedel typer och skapa rätt miljö. Läs på de arter som du försöker att höja så att du vet vad som är bäst för det. Se bara till att du tar bort alla döda larver från behållaren, i fall det dog av en infektion, så att den inte påverkar de andra larver.
 • När samla larv för monarken, hitta larven på milkweed och skär stammen som de äter bort från att sätta i dess ställe. Det garanterar oftast att larven inte bli sårad.
 • Larver behöver inte en vattenförsörjning. De får allt vatten de behöver för att konsumera från färska blad.
 • Fjärilar är växelvarma, vilket innebär att de får sin kropp värme från solen. Dessutom behöver de blommor med nektar att föda.
 • Pröva olika larver i din region och upptäck de fantastiska fjärilarna som framkommer. I norra Europa, leta efter larver som ser ut som fågelspillning, och har överdimensionerad antenner, eftersom dessa växa till vackra mörkblå fjärilar.
 • Höja fjärilar och malar är en bra hobby för barn över 5 år.

Varningar

 • Var försiktig med "hetlevrad" larver som spottar ut ett gift vid beröring som en försvarsmekanism. Om giftet kommer i ögonen, kan det göra allvarlig skada.
 • Många arter av brittiska fjärilar livnär sig på brännässlor, så var noga med att inte sticka dig själv när samla dem!
 • Se upp för mycket färgglada larver med vassa taggar som de kan vara giftiga. När du har viss erfarenhet av att höja fjärilar, kan du prova försiktigt höja denna typ av caterpillar eftersom de ofta växa till stora vackra fjärilar.
 • Inte samla eller störa larver eller fjärilar som är utrotningshotade, hotade, eller på annat sätt skyddat.
 • Om du köper larver, kom ihåg att i många jurisdiktioner endast auktoriserade företag har laglig rätt att höja dem.
 • Försök alltid att samla in dina egna larver lokalt, snarare än att samla dem någon annanstans eller köpa dem från ett företag som väcker fjärilar. Introduktion främmande fjärilar, eller något annat levande, i ditt område kan vara skadligt för inhemska arter och ekosystem som helhet, eftersom dessa "invasiva arter" kan konkurrera ut inhemska arter. Många stater och länder har också stränga lagar mot införsel av främmande arter.

Saker du behöver

 • Behållare
 • Blommande växter