Wki

Hur att torka våta mattan

Om du har ett litet område matta eller matta som är våt, är det bästa att göra det att ta bort det från golvet och hänga eller lägga den utanför tills det torkar helt. Men om du arbetar med våt vägg till vägg matta eller en matta pjäs som är för stor för att ta bort, kan du behöva prova att torka den där den ligger.

Steg

Hur att torka våta mattan. Anlita en professionell mattan företag att ta itu med problemet.
Hur att torka våta mattan. Anlita en professionell mattan företag att ta itu med problemet.
 1. 1
  Anlita en professionell mattan företag att ta itu med problemet.
  • Kontrollera att tjänsten är garanterad och leta efter ett företag som lovar att torka mattan, dynan och underlaget vid behov.
  • Kontrollera med din husägare eller hyresgäster försäkring. Beroende på orsaken till den våta mattan, är det möjligt er politik kan täcka kostnaden för mattvätt.
 2. 2
  Använd våt vac eller en matta ångtvätt för att avlägsna vattnet från mattan.
  • Hyr ett vakuum avsedd för att suga fukten ur mattor, eller hyra en renare matta ånga som har en bifogad våt vac. Mest vakuum säljs för hemmabruk är för kemtvätt endast och är extremt farlig om den används på våta mattor. Försök inte att dammsuga mattan med ditt hushåll vakuum om det inte är godkänt för våt dammsugning.
  • Dammsug mattan med våta vac tills du får inget mer vatten. Den våta vac avlägsnar vatten från mattan själv, men det kanske inte kan ta bort den från stoppningen om vattnet har onda genom mattunderlag eller dränkts in under kanterna.
  • Håll ett öga på fyllningen tanken och se till att du dumpa det innan du slår overflow. Beroende på mängden vatten i mattan, kan du behöva dumpa tanken flera gånger.
  • Gå på mattan när vakuumet är inte längre kan utvinna vatten. Om stoppningen har blivit våt eller vatten har trängt igenom till underlaget, kan du höra ljudet av squishiness eller se vatten pooling på platser du gick.
 3. 3
  Plocka upp ett hörn eller på sidan av mattan för att få en bättre titt om det känns som det fortfarande finns vatten under mattan.
  • Lyft mattan upp dra av den av installations remsorna vid ett av hörnen. Du kan också göra detta på en matta sida eller kant om du har en kortsida som är lätt att komma åt och arbeta med.
  • Vik hörnet eller sidan av matta över så att du kan se mattan pad.
 4. 4
  Försök att torka dynan utan att ta bort mattan om dynan verkar ha bara blivit lite fuktig och underlaget verkar torrt.
  • Håll hörnet eller sidan av mattan som du har lyft upp och använda en fläkt för att blåsa luft under han mattan åt dynan.
  • Bifoga en vakuum slang till avgaserna i ett vakuum sedan lägga slangen under mattan, placera mattan tillbaka över slangen. Den varma luften kommer att orsaka att mattan för att sväva över dynan och påskynda torkningen.
 5. 5
  Ta bort mattan och pad för torkning om du hittar kudden är blöt och underlaget är vått. Om du inte tar bort den våta mattan och stoppning så att underlaget för att torka, kan golvet hamna knäckning.
  • Mattan och stoppning är tungt även när det är torrt, våt mattan och stoppning är extremt tunga och kommer att ta flera människor att flytta.
  • Dra alla kanter och hörn av mattan upp från installations remsorna innan du försöker flytta den.
  • Sätt tillbaka mattan och pad efter de och underlaget är helt torra.

Varningar

 • Om din matta är våt med smutsigt vatten, ta bort allt så fort som möjligt. Lägg till mer rent vatten till den våta mattan innan dammsugning det smutsiga vattnet ut. Hyr en matta renare i stället för bara ett vakuum och rengöra mattan med mattan renare innan dammsugning ut överflödigt vatten. Suga ut bara det smutsiga vattnet kan orsaka smutsen att stanna kvar och fläck mattan.
 • Oavsett om du måste ta bort mattan eller inte, kan mattan och pad krympa och sömmar kan lossna från överflödigt vatten. En professionell mattan företag ska kunna göra eventuella nödvändiga reparationer.