Wki

Hur att odla växter från frö

Dess lätt att odla växter från frö! Allt du behöver är jord, krukor, solljus, frön och vatten.

Steg

Hur att odla växter från frö. Bestäm vilka växter är i säsong för att starta från frö.
Hur att odla växter från frö. Bestäm vilka växter är i säsong för att starta från frö.
 1. 1
  Bestäm vilka växter är i säsong för att starta från frö.
 2. 2
  Köp eller samla frön. Frön som är billiga kan köpas på många ställen, inklusive butikskedjor. Du kommer troligtvis hitta ett bättre urval på en lokal trädgårdsarbete butik. (De kan kosta mer, men åtminstone du stödjer privata, lokala företag!)
 3. 3
  Förbered material och ha följande i åtanke:
  • Storleken av utsädet kan hjälpa att bestämma den nödvändiga storleken av en kruka. En halv tum frö bör ha en sex tum pott.
  • Bara om någon pott som ger dränering fungerar. Du kan också använda plastbehållare. (Det är bäst att du stansa hål för dränering om du använder en plastbehållare. Kids, fråga dina föräldrar först!)
  • Om fröna är mycket små, med den nedre halvan av en äggkartong. Slå hål under varje fördjupning. Fröna måste transplanteras senare.
  • De flesta frön är bäst sås i en syntetisk planteringsjord mix. Många större frön kan sås i låg kostnad organisk planteringsjord. Varje planteringsjord bör vara tillräcklig, men.
  • De flesta gödselmedel säger 5-10-5 på dem och det innebär 5% kväve (nitrogen bra för gräs och gröna blad), 10% fosfor (fosfor bra för rötter och är bra för blommor och frukter) och 5% kalium (kalium bra för allmänna hälsa och är bra för blommor och frukter). Ett gödselmedel som säger 10-10-5 eller 14-14-10 är högre i kväve är bra för gräs och blad, men tenderar att göra blommorna har mer bladverk och färre blommor så använd inte ett gräs gödsel på blommor eller frukt bärande träd.
  • Gödsel är 5-10-5 och är billigt men tar flera månader att helt bryta ner och gödsla växterna. För snabba resultat använder konstgödsel som inte behöver bryta ner.
 4. 4
  Beså din frön i planteringsjord. Täck med en kvarts tum av ytterligare mark.
 5. 5
  Vatten dina frön tills marken är fuktig hela. En liten pöl av vatten kan bilda under din anläggning, så det är bäst att sätta din kruka i ett tefat.
 6. 6
  En dag efter detta första vattning, fyll fat med vatten. Fortsätt att fylla fat med vatten med jämna mellanrum tills ungefär en vecka efter plantor gro.
 7. 7
  Gödsla din anläggning. Seed vattenlösligt start gödningsmedel rekommenderas. Kom ihåg att gödsel inte krävs, men rekommenderas.
 8. 8
  Placera dina växter så att de får indirekt solljus. Ljus och värme källor är valfria och varierar med utsäde typ. Rätt jordtemperatur styr dvala, är undervärme bäst. Många frön kräver låg nivå ljus för groning. En fluorescerande shop-eller under-skåp ljus fungerar bra till en låg kostnad. De flesta små frön kräver en stark ljuskälla för ett par dagar innan du bär på utomhus. När du flyttar till utomhus, arbeta upp för direkt solljus långsamt, börjar med 20 eller 30 minuter per dag, upp till 6 timmar per dag.
 9. 9
  Använd en tunn, klar plastpåse för att öka luftfuktigheten under groning. Ta påsen i 15 minuter om dagen eller hål stansar för luftcirkulation. Titta noga för groning eftersom de flesta frön gror mycket snabbare än den tid som anges i de flesta specifikationer.
 10. 10
  Avlägsna lös så fort fröna gro.
 11. 11
  Transplant dina frön utanför (om du vill) efter plantor är stark och etablerad. De flesta frön är lätta att transplantera.

Tips

 • Föra register. Du kommer att vilja göra samma sak nästa år. Obs trädgård tekniker du gillar.
  1. Några blommor som Zinnias och Tagetes kommer att blomma nästan hela året om du plantera några av deras frön varje månad.

Varningar

 • Värmekällor kan presentera brandfara. Använd ett akvarium termometer för att övervaka jordens temp Följ temp intervall anges i specifikationer. Håll under 102 * F för säkerheten.

Saker du behöver

 • Frön
 • Jord
 • Variation av krukor
 • Gödselmedel
 • Vatten
 • Solljus