Wki

Hur att måla en gammal trästol

Det finns många möjligheter när det gäller att måla en gammal trästol. Du kan måla din stol av trä för att vara ett mönsterexempel, ett rum accent, eller att strikt tjäna en utilitaristisk syfte. Efter prepping stolens yta, tillämpa en konstruktion eller en solid färg i färgen som du väljer. Det fina med att måla en trästol är att om du inte gillar resultatet, kan du alltid börja om igen och måla om det.

Steg

Hur att måla en gammal trästol. Sand stolen för att skapa en smidig målning yta, om det behövs.
Hur att måla en gammal trästol. Sand stolen för att skapa en smidig målning yta, om det behövs.

Prepping stolens yta

 1. 1
  Tvätta stolen. Använd en trasa doppad i tvål och vatten för att avlägsna eventuella spindelväv, skräp eller smuts byggs upp på din stol av trä. Om det finns ett fett uppbyggnad, använd en fettborttagningsmedel följde med en vattensköljning. Låt stolen lufttorka helt.
 2. 2
  Sand stolen för att skapa en smidig målning yta, om det behövs. Om din stol är täckt med chipping måla, använd ett grovt sandpapper för att avlägsna de större bitar, sedan använda examen nivåer av finare grus tills du når önskad finish. Sand ut ljus och repor, eftersom de kommer att visa när du målar din stol.
 3. 3
  Fyll eventuella hål med trä kitt. Om fläckar är för djup för att tas bort med slipning ensam, gäller trä kitt till markeringarna och låt den torka enligt tillverkarens anvisningar. När torr, sand överskottet kitt borta tills ytan är slät.
 4. 4
  Tack från stolen. Använd en putstrasa eller lätt fuktad bomullstrasa för att avlägsna damm från slipningen. Låt stolen lufttorka innan du fortsätter.

Måla stolen

 1. 1
  Välj en färg eller färgschema för din stol. Använd en solid färg, eller en kombination av kontrasterande eller komplementära färger.
  • För en nyckfull look, måla sitsen en färg, baksidan annan och benen en annan. För subtila handen, måla hela stolen en solid färg, applicera sedan accenter, såsom striping eller polka dots, med en annorlunda färg eller 2.
 2. 2
  Placera stolen på en drop-tyg för att skydda ytan nedan från målar stänker och droppar. Rör om färgen noggrant före applicering. Använd en borste som är lätt att hålla och liten nog att passa mellan alla stolens komponenter. Det är oftast enklast att vända stolen upp och ner och måla benen först. När du är klar, står stolen på ryggen på benen och måla resten av stolen. Låt torka och applicera ytterligare skikt som behövs.
  • Använd sprayfärg för snabba resultat. Var noga med att skaka behållarna noggrant före applicering. Använd flera ljus rockar snarare än ett tjockt lager eftersom det avskräcker droppar.
 3. 3
  Täck ditt nymålade trästol med en skyddande klarlack. Beroende på önskad yta, använd en matta, satin eller glans beläggning. En spray yta är lätt att applicera, men en pensel-on finishen ger mer kontroll för jämn applicering. Om du planerar att lägga dekorativa dekaler till din nymålade stol, tillämpa dem innan du applicerar skyddande genomskinligt resultat. Låt den klara beläggningen torka enligt tillverkarens anvisningar, och tillämpas så många lager som önskas.

Tips

 • Det är viktigt att ytan på stolen ordentligt förberedda så att färgen fäster på stolen och kommer inte för tidigt skal.

Saker du behöver

 • Ren trasa
 • Tvål och vatten
 • Sandpapper
 • Trä kitt
 • Spackel
 • Tack trasa
 • Drop duk
 • Måla
 • Penslar
 • Klar glasyr eller shellack