Wki

Hur att lysa upp ett mörkt rum

Är ditt hus plågas av dålig belysning? Försök piggar upp i rummet. Belysa ett mörkt rum kan få dig att må bättre och ger en bättre stämning än en dåligt upplyst boning.

Steg

Hur att lysa upp ett mörkt rum. Lägg uppgift belysning.
Hur att lysa upp ett mörkt rum. Lägg uppgift belysning.
 1. 1
  Sätt på en lampa. Det är uppenbart, säker, men det är den första och enklaste steget att ta. Eftersom de flesta lampor är portabla, kan du experimentera med sin placering tills du hittar vad du vill.
 2. 2
  Montera en armatur eller ersätta en befintlig armatur. Armaturer som skruvas fast på väggen eller taket är lite mer permanent. De har fördelen av drift från väggen, plus de ger ljus från ovan och de tar inte upp golv eller bord utrymme.
 3. 3
  Lägg uppgift belysning. Om du ofta utför vissa aktiviteter i en, överväga att lägga till särskilda ljus för dem. Vissa lampor montera i skåp och över diskar. Andra kan gå på eller över, piano, eller symaskin.
 4. 4
  Byt ut glödlampor med högre ljusintensitet (mätt i footcandles eller lux) såsom lågenergilampor (CFL) i en lägre watt men högre ljusflöde. (Högre effekt betyder inte en högre ljusnivå.) Du kan också experimentera med subtila färg på belysningen. Lampor som är klassificerade som "dagsljus" oftast ut ljus med en temperatur runt den för direkt solljus (5600K), de ger ett kallare, blåare, mer levande ljus. "Mjuka vita" lökar har en lägre ljus temperatur (3200K) vilket ger en varmare, mer gulaktigt ljus.
 5. 5
  Öppna upp. Öppna persienner eller gardiner och dra nytta av naturligt ljus. Om integritet är ett bekymmer eller vyn är fruktansvärt, leta efter eller göra genomskinliga gardiner eller persienner. Du kommer att ha ljus utan ögon nyfikna grannar.
 6. 6
  Installera ett takfönster eller sol röret. Takfönster släpper in dagsljus och massor av det. Det finns takfönster som kan installeras direkt mellan takbjälkar och även reflekterande rör som kräver lite mer än en rejäl hål i Sheetrock och. Vissa takfönster kan även öppna för ventilation. Naturligtvis är de inte ett alternativ för en första-våningen i ett flervåningshus, och inte heller för någon egenskap som du inte äger.
 7. 7
  Använd diffust ljus. Om du har ett mörkt hörn eller ett rum där det inte finns något tak fixtur, använda flera lampor pekade mot tak och väggar. Det reflekterade ljuset ger ett mjukt, overhead glöd som minimerar hårda skuggor.
 8. 8
  Mimic soluppgången. Om du har problem med att vakna upp i ett mörkt sovrum, anslut en multi-ljus lampa till en timer och har det vända på innan du normalt vaknar. Den ljusa, diffust ljus kan hjälpa dig att komma ut ur sömn naturligt. Om du använder kompaktlysrör att maximera ljusflödet, se till att använda en timer betyget för lågenergilampor och totala wattal du kommer att använda.
 9. 9
  Använd. De kommer att göra rummet verkar större och de kommer att reflektera ljuset du redan har utan extra elanvändning.
 10. 10
  Måla rummet och dekorera den i ljusa eller ljusa färger. Mörka paneler, till exempel, kan absorbera ljus och göra en plats ser mörkt även om det finns gott om ljus strömma in Ljusa färger, såsom vitt och off-white, reflekterar mer ljus. Rikare färger såsom rött på bilden kommer inte reflekterar så mycket ljus, men de kan göra rummet cheerier.
  • Om du har en mörk befintlig färg och du vill måla en ljus färg över det, kommer du att prima väggen och måla det två eller tre gånger för att täcka den gamla färgen. Använda ett skikt av färg blockerande primer kan minska antalet färgskikt du måste använda för full täckning.
  • Ett annat alternativ är att måla väggen en lättare version av den gamla färgen, till exempel: om väggen är mörkblå, måla den himmelsblå. Om väggen är mörkbrun, måla solbränna.

Tips

 • Tvätta dina fönster! Renare fönstren släpper in mer ljus.
 • När du planerar att justera belysningen, tänk på hur du använder rummet och där skuggorna (inklusive undertecknad) kommer att bli. Bärbara lampor är bra för att experimentera med olika arrangemang tills du hittar en inställning du vill.
 • Tänd väggarna. Lit väggar inte bara reflekterar ljus och bidra till den övergripande "ljusstyrka" av ett rum, men också att du känner dig mer bekväm att använda hela utrymmet. Mörka väggar och mörka hörn leda till outnyttjat kvadratmeter. Gör ditt rum känns större, ljusare och mer välkomnande.
 • Vissa nyare lågenergilampor har ett mycket varmare färg och värma upp snabbare än äldre glödlampor. Dessutom använder de mindre än hälften av den el som en glödlampa för en ekvivalent mängd ljus.
 • Utesluter inte presenterar mörkret. Vissa verksamheter, såsom sömnad, läsa och skriva kräver mycket ljus, men om du använder rummet för en icke-visuellt ansträngande aktivitet, tänka, punktbelysning eller ens ljus för att ge rummet en mjuk lyster.
 • Lights! Kamera! Drama! Genom att skapa kontrasten mellan ljus och mörker ger du ditt space intresse och lägga en "high end" känsla. Markera flera punkter i ett rum. Genom att helt enkelt fokusera ljuset på dessa få objekt, ger det intrycket att du bara höjt omgivande ljus. Använd riktade spotlights (spår eller infällda justerbara downlights) med LED MR16-talet. Välj en optik med 10, 15, 25 eller 60 grader som matchar avstånd och objektets storlek du vill belysa. Allmän regel är: montera ljuset ovanför objektet och 3 meter bort. Justera, eller lutning, ljuset till en 30 graders vinkel och välja en stråle optice som bäst belyser särdragen av objektet (inte nödvändigtvis hela objektet självt).

Varningar

 • Var försiktig när du installerar lampor och arbetar med el. Konsultera en elektriker om svårigheter skulle uppstå.
 • Bränna ljus på ett säkert sätt och aldrig lämna dem utan uppsikt.
 • Kassera lysrör ordentligt. De innehåller kvicksilver, vilket anses vara giftiga för människor och andra levande organismer. De flesta hem butiker tar fluorescerande lampor och kassera dem för dig. Om du råkar bryta något, var försiktig när du rengör den.