Wki

Hur att behålla konstläder

Faux läder är ett billigare, mer hållbart syntetiskt alternativ till äkta läder. Den används för att skapa möbler, kläder, bilstol, handväskor, bälten och mer. Faux läder är ofta kallad pleather, mikro-mocka, vinyl och vegan läder. Ordet "Pleather" betecknar att faktum att det är "plast" läder, vanligtvis med PVC (vinyl) eller polyuretan. Vinyl, polyuretan och micro-suede läder har separat skötsel och rengöring instruktioner. Titta på etiketten, boxas eller tillverkare för att avgöra vilken typ av konstläder du äger. Denna artikel kommer att berätta hur du behålla konstläder.

Steg

Hur att behålla konstläder. Damm polyuretan läder vecka med en mikrofiberduk.
Hur att behålla konstläder. Damm polyuretan läder vecka med en mikrofiberduk.

Att upprätthålla polyuretan skinn

 1. 1
  Damm polyuretan läder vecka med en mikrofiberduk. En tjock, vävd mikrofiberduk bör dra till sig damm och avlägsna bygga upp.
 2. 2
  Gör en tvål och varmt vatten lösningen med ett milt flytande tvättmedel. Torka tyget försiktigt med en icke-slipande svamp, tills all synlig smuts avlägsnas.
 3. 3
  Ta bort svåra fläckar genom att spraya med en alkohol-baserad allrengöringsmedel, som formeln 409. Det kommer att ha en bättre chans att ta bort fläckar än livsmedel och smuts.
 4. 4
  Skölj konstläder noggrant med varmt vatten och en ren, icke-tvål svamp. Se till att få i sprickor i möbler eller präglat konstläder så att såpvatten eller smuts inte fastna i små sprickor eller veck.
 5. 5
  Torka ytan torr med en luddfri handduk.
 6. 6
  Suga upp fläckar omedelbart med en torr trasa. Polyuretan konstläder är vattenresistent, men det är också ett material som andas. Fläckar kan fastna i materialets porer.
 7. 7
  Ta bort fläckar, t.ex. bläck, lack, blyerts och krita med tvättsprit, även känd som isopropylalkohol. Fukta en trasa med alkoholen och gnugga fläcken. Det kan ta några minuter av gnugga att ta bort fläcken.
  • Använd tvättsprit sparsamt, speciellt på mörka färger. Upprepad rengöring med alkohol kan permanent ljusare området.
 8. 8
  Ta kläder polyuretan skinn till kemtvätten för allvarliga fläckar. Torra rengöringsmedel fungerar bra på det här tyget på grund av sin andningsförmåga.
 9. 9
  Ta bort lukter från polyuretan skinn genom lufttorkning. De flesta lukter försvinner med tiden. Slå in lädret i tidningen och låt det sitta i 2 till 3 dagar, om lukten kvarstår.
  • Om lukten kvarstår, blanda en sprayflaska med två delar varmt vatten och 1 del destillerat vit vinäger. Spraya ett område av läder och sedan torka med en mjuk trasa för att arbeta in i tyget. Låt det lufttorka när du har besprutas och torkade alla delar av objektet.

Underhålla vinyl (PVC) läder

 1. 1
  Damm vinyl vecka med en mikrofiberduk.
 2. 2
  Blanda varmt vatten och flytande rengöringsmedel. Skrubba ytan och baksidan av vinyl med en svamp tills all synlig smuts avlägsnas.
  • Vinyl läder skapas vanligtvis genom att sätta ett PVC-skikt över en flexibel bomull-poly tygtäckning. Båda sidor bör rengöras på klädesplagg.
 3. 3
  Skölj ytan med vatten. Du kan spraya vatten direkt på vinyl. Det är inte poröst och är mycket vattentålig.
 4. 4
  Låt vinyl att dropptorka, utanför om möjligt. Om du rengör ett plagg vinyl skinn, vända den ut och låta bomull-poly tygtäckning torka först. Efter den sidan torkar, vrid den högra sidan ut och låt vinyl torka.
 5. 5
  Ta bort fläckar med en alkohol-baserat material, såsom alkohol eller hårspray. Blöt en trasa med alkoholen och gnid tills fläcken avlägsnas. Återväta det ofta för envisa fläckar.
  • Skölj området med vatten noggrant efter att du tar bort fläcken. Detta kommer att ta bort den överblivna alkoholen.
 6. 6
  Polska vinyl skinn med ett silikonbaserat spray, såsom pansar-allt. Dessa sprayer finns på bilaffärer, eftersom de ofta används för att polera PVC klädsel i fordon.
 7. 7
  Affär vinyl läder separat från andra kläder, speciellt bomull. När det bryts ned, släpper det eten gaser som binder till naturliga fibrer över tiden. Förvara den i en plastpåse när du inte använder den.
 8. 8
  Använd aldrig kemtvätt lösningar på vinyl konstläder. Materialet kommer blir stela och obekväma.

Att upprätthålla mikro-mocka.

 1. 1
  Vakuum micro-suede vecka för att ta bort damm, ludd, djurhår och smuts. Små partiklar kan bli inbäddad i napped tyget, och orsaka förtida slitage. Var extra uppmärksam på sömmar, där smuts ofta samlar.
  • Micro-mocka skapas för att efterlikna tupplur, eller upphöjd yta, naturlig mocka. Det är inte vattentät som PVC och måste behandlas varsamt för att behålla den.
 2. 2
  Håll mikro-mocka i direkt solljus. Micro-mocka färgämnen bleknar väldigt lätt. Detta är särskilt viktigt för mikro-mocka möbler och kläder.
 3. 3
  Torka upp fläckar snabbt med en luddfri trasa. Micro-mocka är vattentät, så ju tidigare du kan torka upp vätska, desto mindre sannolikt är det att sjunka in och fläckar.
 4. 4
  Spot-ren fläckar omedelbart med en liten mängd varmt vatten och flytande diskmedel. Dish tvättmedel är formulerade för att avlägsna fett och vatten-baserade fläckar. Blöt en trasa med lösningen och gnugga den på fläcken tills den kommer ut.
  • Använd så lite vatten som möjligt vid rengöring mikro-mocka. Vattnet kan sjunka in i fodret eller kuddar efter långvarig väta.
 5. 5
  Skölj fläcken med vatten. Föna det på en sval inställning för att undvika en vatten-ring bildas.
 6. 6
  Borsta mikro-mocka plånböcker lätt med en nylonborste efter rengöring. Detta ska returnera tupplur till ytan. Du kanske måste rengöra en faux-mocka väska med stoppning renare varannan månad, eftersom det är utsatt för fläckar och skador från väder och vind.
 7. 7
  Rengör micro-suede varje år med en professionell klädsel renare. Du kan hitta en spray på Internet, stormarknad eller rengöring utlopp. Leta efter en indikation på att det är säkert för micro-suede före användning.

Tips

 • Kontrollera alltid skötselråden innan du rengör konstläder. Det kan finnas extra steg som är nödvändiga för att skydda färgämnen, tråd och fodret.
 • Avstå från att äta samtidigt som sitter på mikro-mocka möbler. Matrester kan lätt fastna i luggen på tyget.

Varningar

 • Använd aldrig tvål flingor på vinyl skinn. De kan hålla sig till tyget.
 • Använd inte slipande skrubber att rengöra konstläder. Stålull och hårda borstar kan fläcka ytan.
 • Håll alla läderimitation från hög värme och eld. Dessa skinn är gjorda med plast och de är mycket brandfarliga.

Saker du behöver

 • Mild flytande tvättmedel
 • Vatten
 • Luddfria handdukar
 • Microfiber handdukar
 • Svamp
 • Multi-purpose rengöringsmedel
 • Flytande diskmedel
 • Silikonspray
 • Fön
 • Klädsel renare
 • Nylon borste
 • Tidning
 • Spray flaska
 • Destillerat vinäger