Wki

Hur vet man att en kviga eller ko är redo för att betäckas

Att veta när en kviga eller ko är redo att paras är viktigt att en uppfödare. Det finns särskilda riktlinjer man måste följa för att säkerställa att en kviga eller ko är redo att paras.

Kom ihåg dessa två viktiga begrepp när man läser om kvigor och kor nedan:

Kvigor är hondjur som inte har haft en kalv. En kviga kommer inte längre att vara en kviga efter att hon har haft en kalv där hon blir en ko: en kvinnlig MOGEN nötkreatur som har haft en kalv. Kvigor kvar kvigor från den dag de föds tills de har fått sin första kalv.

Steg

Hur vet man att en kviga eller ko är redo för att betäckas. Vanligtvis är det bäst att vänta tills de är minst 15 månaders ålder innan avel.
Hur vet man att en kviga eller ko är redo för att betäckas. Vanligtvis är det bäst att vänta tills de är minst 15 månaders ålder innan avel.

Avel kvigor

 1. 1
  Beroende på rasen av kviga, kommer de flesta kvigor börjar visa de första tecknen på värme när de är mellan 9 och 22 månaders ålder.
  • Hastigheten för könsmognad eller puberteten är bestämd av gener och avel. Graden av mognad, som kadaver mognad, är inte direkt relaterat heller bestämt om när en kviga är redo att föda. Carcass mognad är när ben och muskeltillväxt platån av och fettet börjar fastställas.
 2. 2
  Vanligtvis är det bäst att vänta tills de är minst 15 månaders ålder innan avel. Trots att de tidigt mognande raser når puberteten när de är omkring 7 till 9 månaders ålder, är det bäst att vänta tills de är cirka 13 till 15 månaders ålder innan du kan föda upp dem. Detta eftersom det ger dem möjlighet att växa mer, öka sin bäckenbotten och få tillräckligt med tillstånd som kan tillåta dem att försörja sig själva genom hela dräktigheten. Kvigor som föds för tidigt tenderar att ha en för liten bäckenområdet att kalva ut, så några "whoopsie" kvigor måste ha en gjort på dem, eller har kalven dras. Det kan vara ganska dyrt, eftersom den nya kalven ofta måste vara mjölkersättning för att få tillräckligt med mjölk för honom.
  • Ibland, dock, vissa kvigor som föds för tidigt kan passera och ta en kalv utan mänsklig inblandning, antingen vid kalvning eller under perioden kalven höjs.
 3. 3
  Kvigan måste också vara minst 60% till 65% av den genomsnittliga mogna vikt cowherden innan hon kan paras. Det är så att hon är stor nog att rymma och växa en kalv i henne medan hon fortsätter att växa.
 4. 4
  För att framgångsrikt föda upp en kviga, finns det två sätt att gå tillväga:
  1. Välj en tjur med bra (som i låga) kalvning-lätthet siffror att föda henne (och andra kvigor gillar henne), eller
  2. Gång hennes estrus perioder så att du kan Artificiellt inseminera (AI) henne (eller få en AI tech att göra det åt dig).
  • En kviga endast kan framgångsrikt uppfödd under sin värme perioder. Det är viktigt i timing allt rätt att göra AI framgångsrik för henne. Hon måste AI'd 12 timmar efter att du se hennes första tecknen på brunst. Och kom ihåg att AI bara har en 60% till 70% framgång.
  • Med användning av naturlig befruktning, kommer tjuren vet när hon kommer att stå till avel och när hon inte är mottaglig. Det är bäst att låta tjuren i de kvigor 60 till 80 dagar för att se till att han betjänar alla av dem. Använd en ettåring tjur (en som är ca 12 månaders ålder) på dem för att minska skador och öka oddsen att kvigan ska föda en liten, hanterbar kalv.

  Kon

  1. 1
   En ko skulle paras efter att hon har haft en kalv. Den optimala tiden att föda henne är 45 till 60 dagar efter att hon har haft en kalv. För att få henne att kalva på samma datum som tidigare år, medger 80 till 90 dagars vila innan du hämtar henne föds igen. Typiskt att det tar längre tid för henne att komma tillbaka till normal värme om hon är i dåligt skick eller har nedsatt fertilitet på grund av ålder, bristfällig kost, eller miljö.
   • Ju fattigare hennes tillstånd, eller, den tunnare eller tjockare hon är, den senare hon kommer att kunna få avkomma tillbaka. Se Hur man bedömer tjog kondition hos nötkreatur för mer. Ålder och dålig eller oönskad konformation kommer också att avgöra hur snabbt en ko kommer att föda tillbaka i tiden.
   • Anledningen till det är en väntetid mellan när kon har fött när det är bäst att få henne föds på nytt är att det tar tid för livmodern att evolventen eller krympa tillbaka till sin normala storlek. Det tar också tid för kons äggstockar och hormonella system för att komma tillbaka till det normala. Även en ko kommer att visa tecken på värme 14 till 18 dagar efter förlossningen, hennes värme perioder är ganska oförutsägbar och kort. Orsaken är att det tar lite tid för gulkroppen att växa tillbaka till sitt normala tillstånd och börjar normalt producera nya ovums igen.
  2. 2
   Som nämnts ovan i steg # 5 för kvigor, kan en ko antingen uppfödd av AI eller genom naturlig betäckning.
   • AI följer samma principer och regler som anges för avel kvigor i syfte att få en större framgång med att få henne fast.
   • Du behöver vanligtvis inte en kalvning-lätthet tjur med kor, absolut inte som du gör med kvigor. Var dock försiktig med vad bull du väljer för dina kor. Om du använder en kontinental tjur på brittisk-typ kor, till exempel en Charolais tjurAngus kor, betyder att tjuren måste ha goda eller låg kalvning lätthet EPD i syfte att minska risken för dystocia eller kalvning problem i dina kor. Charolais är oftast kända för att orsaka kalvning problem i British-typ kor, eller snarare kastar kalvar som ofta är större än vad en brittisk tjur på brittiska korna oftast kastar. Om du inte betalar uppmärksamhet åt siffrorna (den) i denna besättning far, kommer du landa själv i en massa problem, och vara väldigt upptagen nästa kalvning säsong drar kalvar.
    • Å andra sidan, om du använder en brittisk tjur på brittiska kor (och det behöver inte nödvändigtvis vara samma ras), kan du fortfarande få lite slarvig med kalvning lätthet och ändå sluta med problem. Alla samma, se upp för de tjurar som har extremt höga calving lätthet EPD, oavsett vilken ras de är eller du väljer.
     • Kom också ihåg att välja den tjur som kompletterar och förbättrar din besättning, inte tvärtom.

  Tips

  • Du kommer alltid att veta när en kviga eller ko är redo att paras när de går in i värmen.
   • Normala estrus perioder senaste 24 timmarna och inträffar mellan 17 till 24 dagar.
  • Kontrollera bakdelen konformation av kvigan först innan du bestämmer dig för att få henne uppfödda. En djup, lång och bred rumpa är ett mycket gott tecken att denna kviga är en keeper.
  • Kvigor ska vara i så bra skick poäng som kor är 30 dagar före avel. Honorna bör vara en Cdn BCS mellan 2,5 och 3,5 (Europa BCS av 3 till 5) innan häckningssäsongen.
  • Ju bättre kondition värdering en ko är efter kalvningen, desto snabbare kommer hon vara redo att föda.
  • Kvigor bör paras när de har haft minst 3 heat perioder efter den första starten av pubertet, oavsett ras.

  Varningar

  • Var försiktig runt tjurar under parningssäsongen. De kan bli ganska skyddande av deras harem om de inte vet att du inte är riktigt konkurrensen om dem.
  • AI har bara en 60 till 70% framgång om du väljer att använda den på dina kor eller kvigor. Men desto bättre AI tech, den större framgång du har.
  • En ensam ko eller kviga som du har på din gård som inte har tillgång till andra herdmates är en fara för dig, speciellt när hon går in i värmen. Du kan vara i för en överraskning när hon försöker montera dig i hennes "kraftfull" tillstånd.