Wki

Hur trädgård i ett litet utrymme

På många ställen är marken dyrt eller knappa. Många bostäder och lägenheter har endast en liten veranda, balkong eller uteplats. Andra har en mycket liten gård säkerhetskopierar till grannens staket eller baksidan av en annan struktur eller en mindre del av en större trädgård, till exempel en sida gränd. Även en enda, välplacerad behållare kan lägga personlighet och färg till ett litet utrymme. Här är hur man gör det mesta av ditt utrymme, dock liten.

Steg

Hur trädgård i ett litet utrymme. Storlek upp ditt utrymme.
Hur trädgård i ett litet utrymme. Storlek upp ditt utrymme.
 1. 1
  Storlek upp ditt utrymme.
  • Mät den fysiskt. Hur mycket utrymme behöver du egentligen?
  • Hur är klimatet och exponering i ditt rum? Kan det bli en hel del sol eller skugga?
  • Titta på omgivningen. Är det något du vill täcka upp eller dölja, såsom en mur, staket eller unicaboxen? Är det något du vill bevara eller införliva, såsom ett närliggande träd, en vy, eller annat omgivande landskapet?
  • Kolla in jorden. Om din lilla utrymme har jord, är det lera eller sand? Stöder det andra växter, även ogräs?
 2. 2
  Räkna ut där vattnet kommer från. Har du någonstans att koppla in en slang för att vattna blommorna? Om så är fallet, överväga en egen ringlande slang med ett munstycke som kommer att stänga av vattnet. Få en slang storlek för ditt utrymme. Annars får en stor vattenkanna.
 3. 3
  Välj ett syfte för din trädgård.
  • Är det rent dekorativa, eller vill du odla några örter eller växter mat?
  • Bestäm var du kommer att vara när du tittar på den här trädgården. Kommer du att vara ute i det eller kommer du oftast se den från inomhus? En eller två stolar och ett litet bord kan göra en liten trädgård en attraktiv tillflyktsort där att sitta och läsa.
 4. 4
  Rensa i röran. Om du menar allvar med att göra en trädgård här, försöka hitta någonstans att lagra moppen. Många samhällen motverka användning av uteplatser som lagring, i alla fall.
  • Om du måste förvara saker i det här området, som om detta är den enda platsen för din cykel, åtminstone minimera storleken och antalet lagrade poster. Kasta eller tar bort objekt som inte är nödvändiga och ge dig själv utrymme att organisera och komma åt resten.
 5. 5
  Använd perspektiv. Placera större, ljusare exemplar närmare där du kommer att se dem. Använd mer dämpade färger och mindre funktioner (blad och blommor) längre bort. Detta bidrar till att ge en illusion av ett större utrymme.
 6. 6
  Disguise gränserna, eller åtminstone mildra dem. Om ett staket eller räcke är framträdande inslag i din trädgård, är det mycket tydligt hur litet utrymmet är. Istället använder växter som din gräns.
  • Använd några växter kikar över staketet. Om du kan se en bit av en grannes buske eller träd över ditt staket, plantera några lägre växter i en grupp framför den. Gjort rätt, kan det se ut som alla tre växterna i din trädgård.
 7. 7
  Använd trädgårdsrum. Du kan inte alltid dela utrymme om den är mycket liten, men om du har lite utrymme att arbeta med (säg, en liten bakgård i stället en lägenhet balkong) har inte alla det visar på en gång. Ha en bana till en annan plats eller område. Ett litet utrymme kan vara precis rätt för en gömd skatt eller en plats att gömma sig.
  • Variera banan eller uteplats material från ett rum till nästa.
 8. 8
  Gör ett utrymme för människor, särskilt trädgårdsmästaren. Om en väg är allt du har utrymme för, lämna utrymme för detta. Om du kan, men lägg till en bänk eller stol.
 9. 9
  Gå upp. Generellt är det horisontella utrymmet vad är begränsat. Bygg en vertikal trädgård, prova en högre container plantering, eller träna en klättrare upp en vägg eller ett staket. Du kan också använda blomlådor eller andra vägg-eller staket monterade behållare, eller ett bord eller öppna hyllor för fler containrar.
 10. 10
  Skapa en brännpunkt, eller en kontaktpunkt per rum, om du har flera rum. Detta kan vara en färgstark stol eller bänk, en vatten-funktion, eller en särskilt prålig växt eller plantering.

Tips

 • Glöm inte inomhus om du vill ha mer växter än du kan sätta utanför. En solig kan odla olika örter, eller några välplacerade krukväxter kan lysa upp saker. Visste du att du kan ens?
 • Betrakta bärbarhet. Om detta är en lägenhet, hur länge du vistas där? Kommer du att flytta växter till ett nytt hem?
 • Placera behållarna upp på fötter och brickor plats under dem för att undvika smuts på ytan nedanför. De flesta växter gillar inte att ha sina rötter står i vatten, men du bör vattenbehållare tills vattnet rinner rakt igenom och ut i botten. Om det finns överskott av vatten i fatet eller brickan efter vattning, hälla ut det.
 • Hitta en balans mellan mysigt och trångt. Du vill ha en trädgård, inte en djungel.
 • Använda tomma krossade / tärnad / hel tomat burkar för att börja din unga tomatplantor är både effektiv och poetiskt. Använd en burköppnare för att göra några små hål i botten på varje burk för dränering.
 • Oglaserade terrakotta (röd lera) behållare förlorar vatten snabbt. En färgglad glaserad keramik, plast eller kåda potten kan vara ett designelement i sig, och dess innehåll kommer inte torkar ut så snabbt.
 • Välj växter och behållare tillsammans. Du kan matcha färg och design samt storleken. Fråga på ditt dagis eller leta upp hur stor en anläggning kommer att få.

Varningar

 • Var noga med vad du lägger på en balkong eller andra våningen veranda är säkert mot fall.
 • Om du väljer att dölja något, överväga dess syfte och tillgänglighet. Det är en sak att träna en vinstock upp ett staket, men inte täcka upp ett verktyg mätare eller försvåra en ventilations intag. Försök istället att dölja dessa objekt från vy utan att blockera åtkomst.