Wki

Hur tar man bort permanent markör från en slät yta

Lyckligtvis är permanent bläck inte alltid permanent när det gäller släta ytor. Förutsatt att ytan inte är för porös, en av dessa metoder skulle vara till nytta för att avlägsna de flesta, om inte alla, av de permanent spritpenna fläckar.

Steg

Hur tar man bort permanent markör från en slät yta. Få tag på en normal torr radera markör.
Hur tar man bort permanent markör från en slät yta. Få tag på en normal torr radera markör.
 1. 1
  Kontrollera ytan innan du fortsätter. De föreslagna metoderna bör endast användas på icke-porösa ytor, annars finns det en risk för att göra fläcken ännu värre. Testa metoden eller produkt du väljer på ett prov där eventuella skador inte kommer att märkas. Gör detta test innan du använder på en vägg eller annan exponerad yta av möbler, föremål, golv, etc.
  • Försök inte att använda de föreslagna metoderna på porösa ytor, inklusive oavslutade eller lätt färdiga trä, tyg, opolerad sten, papper, väggar gips, läder, oavslutade keramik, grov målarfärg, etc. Alla dessa ytor kommer troligen ha absorberat fläcken redan och du kommer bara att göra saker stökigare.
  • Vi rekommenderar att du börjar med den minst invasiva lösningsmedel / rengöringsmedel först. Några av de lösningsmedel / kemikalier nedan kommer att förstöra vissa ytor. Andra kan även tillåta bläcket att gå djupare in i ytan, vilket gör det svårare att ta bort senare. Allt som handlar om torra pulver, tandkräm, eller slipande rengöringsmedel får permanent skrapa på ytan. Vissa uppräknade lösningsmedlen kommer "smälta" vissa plaster.

Torr radera markör metod

 1. 1
  Få tag på en normal torr radera markör.
 2. 2
  Testa torr radera markör på en osynlig del av ytan du vill rengöras för att se om det torkar avskuren. Vänta en minut eller så innan testning, så att bläcket hinner torka.
 3. 3
  Skölj av med en trasa doppad i kokande såpvatten.
 4. 4
  Rita över hela torkade märkpenna fläcken med torr radera markör. Ge det 5 eller så sekunder för markören att torka helt, annars kommer det att smeta.
 5. 5
  Torka båda varumärkena bort med en luddfri trasa eller mikrofiberduk. Använd aldrig pappershanddukar.
 6. 6
  Om varumärket har torkats i flera dagar, upprepa steg 3 och 4 mer än en gång och kanske med mer tryck för att torka bort det.

Whiteboard markör metod

 1. 1
  Använd en whiteboard markör för att ta bort permanent spritpenna på släta ytor. Det är mycket enkelt och snabbt. Men bara göra detta om du är okej om gungade markör, som markör som används kommer att bli bortskämd (engångs).

Herr ren magic radergummi ® svamp metod

Om du har tillgång till den här produkten där du bor, kan det vara en snabb lösning för släta ytor såsom plast.

 1. 1
  Köp en mr. Clean Magiskt suddgummi svamp. Om din lokala butik inte har det, leta efter online-säljare som kan skicka till där du bor.
 2. 2
  Följ instruktionerna på förpackningen. Det bör ta mindre än 10 sekunder att fixa. Använd inte heller vara ensam eller annars kommer det inte att fungera, kombinera båda.

Pencil radergummi metod

Denna metod fungerar bara på mycket släta ytor.

 1. 1
  Hitta en normal suddgummi. Kontrollera att radergummit är ren (ingen penna rubbings / färg på det).
 2. 2
  Försök radera ytan att se till att radergummit inte skadar ytan.
 3. 3
  Radera permanent spritpenna området.
 4. 4
  Observera att denna metod inte kan få permanent spritpenna helt off. Det tenderar att arbeta endast på riktigt släta ytor - väggar, opolerad trä, tryckpapper, och sådan kommer oftast inte att fungera.

Tvättsprit metod

 1. 1
  Skaffa några tvättsprit (~ 70% isopropanol) och några pappershanddukar.
 2. 2
  Antingen spilla några tvättsprit på ytan eller sandskädda lite papper handduk i alkoholen. Starta sedan gnugga över märkpenna området tills det kommer ut (det kan ta några reapplications) eller det kommer inte komma ut något mer. (Om ytan inte är en bricka eller en hård yta, då du kommer att vilja eventuellt måla väggar eller ytor.)

Tandkräm metod

 1. 1
  Gnid en liten klick tandkräm på väggen. Låt det torka. När torkat, ta en tandborste och gnugga märket off. Det bör fungera.
  • Tandkräm med bakpulver i det fungerar bra. Bara gnida den över med en gammal tandborste och sedan torka tandkräm bort. Det lämnar en fin ren yta och luktar gott också.

Aftershave metod

Aftershave kan fungera bra, tack vare dess alkoholhalt.

 1. 1
  Spraya lite aftershave på ytan. Lämna det för ungefär en minut, sedan torka rent. Det kan ta ett par applikationer.

Hår eller organ spraymetod

 1. 1
  Få lite sprej - det kan vara någon form av sprej. Hairspray eller body spray kommer att fungera, vilket kommer något som låter en gas när du spraya.
 2. 2
  Spraya den över märket. Sedan rensa bort sprayen och markera med en trasa. Förhoppningsvis är det nu helt ren.

Solskyddsmedel

 1. 1
  Enkelt uttryckt lite solkräm på den märkpenna och torka bort. Ett litet kök renare tar bort solskyddsmedel och du är back in business!

Nagellacksborttagare

 1. 1
  Använd nagellack remover och en bomullspinne. Den aceton i nagellacks-removern kommer ta av ingredienserna i markören.

Kaffe!

 1. 1
  Använd vanliga gamla kaffe (helst med inget tillsatt - ingen grädde eller socker). Syran i kaffet kommer att ta av ingredienserna i markören.

Tips

 • För omålat trä, stänka bakpulver över området och sedan torka bort det med en pappershandduk indränkt i isopropylalkohol.
 • Andra allmänna husgeråd som kan fungera är:
  • Skummande handtvål och kropp stänk kan fungera.
  • Försök att använda en trasa med en touch av bensin (bensin) - det fungerar underbart, även om det inte är det hälsosammaste alternativet.
  • Tea tree olja kan fungera på vissa ytor.
  • Prova vanligt handsanitizer såsom grodd-ex - inte den krämiga handkräm typer. Simply sprutar det på, låt det sitta i några sekunder, och torka av.
  • Deodorant kan fungera riktigt bra. Prova spraya lite deodorant på den släta ytan och torka bort det med en pappershandduk.
 • Några specifika kommersiella produkter som kan fungera är:
  • 409 och andra rengöringsmedel kök men bara för vissa ytor (t.ex. videospel patron ytor).
  • Dow skrubbning bubblor också fungerar, men beroende på ytan, kan det skada ytan om de lämnas för länge.
  • Spray-on bugg myggmedel med en 20% DEET eller mer koncentration. Det löser sig lätt och var noga med att rengöra ytan med tvål efteråt.
  • Goof Off. Goof avlägsnar Off markör från plastleksaker: Röd markering lossnar lätt, behöver blå markören några fler program. Svart markering kommer att stanna på mycket ljus. Prova bakpulver och en gammal tandborste när det är så lätt som det blir med Goof.
  • Hoppes Number 9 pistol rengöringsmedel är också ett utmärkt lösningsmedel för sådana uppgifter. Det kan hittas i någon butik som säljer rengöringskit för gevär. (Wal-mart, järnaffärer, etc.).
  • Ett användbart alternativ är Lysol (R) spraydesinfektion. Spraya en liberal mängd på markören, tillåta att ställa ett par sekunder och torka rent. Upprepa om så behövs för att avlägsna eventuella kvarvarande märken. Också prova att ta bort överflödigt markör med stålull med Lysol men inte gnugga för hårt eller kommer du repa ytan.
  • Whiteboard Spray kommer ofta göra susen.
  • Använd förgasare renare, men var försiktig, det är giftigt. Du kan köpa det i någon auto leverans butik, bara spraya på den markerade ytan och det kommer att torka bort ren. Tänk om - det kommer "äta" vissa ytor.
  • Använda Rubbing kan ta bort markeringarna. Detta är en bil polering produkt som används för att gnugga små repor av en målad emalj yta.
  • När allt annat misslyckas köp MEK (metyletylketon) på Home Depot - det kommer att ta bort den permanent märkpenna.

Varningar

 • Inte lämnar torr radera markör på ytan under en längre tidsperiod, annars som kan färgas också!
 • Var extremt försiktig innan du provar någon av ovanstående tips för din datorskärm om din skärm är en platt plasma-typ. Användning av vissa kemiska produkter kan orsaka mer skada. Vid rengöring, tryck inte ner någon med en trasa, fingret, den torr radera markör, eller något annat, eftersom det kan orsaka skador på skärmen samt eventuella skador på dig själv. Det kan vara bättre att söka professionell hjälp eller helt enkelt ersätta din skärm istället för att försöka rengöra den. Dessa tips kan fungera bättre för icke-platt-skärmar.