Wki

Hur ta hand om tröjor

Tröjor behöver särskild vård och oftast har de kosta dig lite, så det är värt att ta för att hålla dem så länge som möjligt. De flesta fibrer, vare sig fysiska eller konstgjorda, kräver särskild uppmärksamhet när i form av en tröja, för att garantera att din tröja håller på att leta super under flera säsonger framöver.

Steg

Hur ta hand om tröjor. Ta piller från dina tröjor regelbundet för att hålla dem ser presentabel.
Hur ta hand om tröjor. Ta piller från dina tröjor regelbundet för att hålla dem ser presentabel.
 1. 1
  Vik dina tröjor. Har aldrig hänga dem eftersom hängande tröjor kommer att resultera i en större tröja än förra gången du sätter det på, eller en missbildad profil.
 2. 2
  Ta piller från dina tröjor regelbundet för att hålla dem ser presentabel. Pilling orsakas av gnidning under slitage och är mer påtaglig runt armbågarna, i armhålorna och på ärmarna, men kan inträffa var som helst på tröjan. Köp en handhållen depiller eller en liten rakapparat gjord för depilling. Eller plocka bort dem för hand framför TV.
 3. 3
  Ta bort mjäll, hår & ludd regelbundet. Köp en bebis eller barns mjuka hårborste från en stormarknad eller apotek. Mjukheten av denna borste ger dig möjlighet att snabbt borsta bort dessa typer av oattraktiva tröja följeslagare.
 4. 4
  Reparera tröjan snabbt. Om en knapp lossnar eller ett litet hål visas, reparera tröjan ögonblicket att du upptäcker det. Om inte, kan hålet blir större eller du kanske bara shove tröjan till baksidan av garderoben, avfärda den som unwearable för dess mindre fel.
 5. 5
  Ge din favorit tröja en paus. Bära det vardagliga även om du älskar det kommer att få den att tappa formen eller bygga upp svåra att ta bort svett fläckar. Alternativa den med andra tröjor eller jackor.
 6. 6
  Tvätta de flesta tröjor för hand. Om inte instruktionerna berätta att maskinen tvätta en tröja, aldrig göra det. Ylletröjor bör alltid tvättas för hand i en mild tvållösning. Du kan antingen köra ljummet vatten och vrid en favorit doftande tvål runt och runt i handen under vattnet för att göra vattnet tvål, eller så kan du lägga tvål flingor. Om möjligt, Vänd tröjan ut och in för att tvätta och försöka att inte vrida en tröja, låt den rinna av eller rulla överflödigt vatten ut i en handduk. Vridning kan göra att den förlorar sin form. Var extra försiktig med tröjor med bilagor såsom pärlor, broderier arbete etc, använda kallt vatten för att förhindra att färgerna från broderade märken kör.
 7. 7
  Behandla kashmir & andra delicates mycket noggrant. Cashmere är vackra men dess tilltalande mjukhet gör det utsatt för noppor och lättstött att ta hand om. Andra ömtåliga fibrer inkluderar mohair, angora och lammull. Wash är en mycket skonsam lösning som Woolite eller Lux Flakes etc. Brukar inte - i stället rulla i en stor, fukt-älskande handduk för att avlägsna fukt och sedan lämna ut platt för att torka på en handduk. Om du har tillgång till en platt tröja torkning enhet, använd den.
 8. 8
  Förvara tröjor noga under sommarmånaderna. Använd inte malmedel - de luktar mycket illa och är mycket ohälsosamt för människor. Använd ceder bollar, ceder sågspån i lilla kalikå väskor, blandade Örtpåsar eller torra löv viken mellan kläder lager eller fråga på din hälsokostaffär för ett säkert alternativ till malmedel. Håll garderob ren - damm och vakuum i slutet av varje säsong.
 9. 9
  Tvätta alla Tröjan du lägga undan för förvaring. Det är mycket viktigt att undvika att tillhandahålla en fri måltid för nattfjärilar. De kommer att acceptera inbjudan!
 10. 10
  Förvara tröjor torr. Oavsett om du lagrar dina tröjor för en säsong eller ett par dagar, aldrig sätta tröjan bort fukt. Detta kommer att uppmuntra tillväxten av mögel eller mögel, och detta kan inte tas bort. Det kan också spridas till omgivande kläder och kommer att lukta illa.

Tips

 • Om du har en mycket mild centrifugering i din tvättmaskin, kan du använda den för mindre känsliga tröjor för att avlägsna överflödigt vatten efter sköljning. Ta hand om! Gör inte detta med kashmir eller ömtåliga tröjor (angora, lammull, mohair etc.). Och alltid placera tröja i en tvättstuga plagg väska (som de som används för underkläder) eller ett örngott för att undvika delar av tröjan fastna i maskinens kuggar.
 • Det finns specialister som kommer att tvätta dina tröjor (inklusive kashmir) för hand för dig och det finns också specialister som kommer reweave tröjor. Kolla i telefonkatalogen eller på internet för dem i ditt område.
 • Eftersom många bra tröjor är tillverkade av naturliga fibrer, är det en praktisk idé att bära en halsduk runt halsen för att skapa en buffert mellan ditt ansikte makeup och hals grime och kragen på tröjan. Det ser också fantastiskt och håller din nacke extra varma under vintern. Som en bonus, om du är mycket känsliga för ull eller någon annan fiber att tröjan är tillverkad av, kan halsduk fungera som en buffert mellan huden och tröjan. Detta är särskilt användbart för polotröja eller hög krage stilar.
 • Kläder malar är mörka (de ljusare föredrar ditt skafferi). Kontrollera dem regelbundet. Om du ser dem, luft alla kläder utanför, dammsuga botten av garderoben, skrubba ned väggarna och kolla efter kläder med hål. Avlägsna kläder med hål och tvätta dessa. Reparera om möjligt. Om inte, donera dem för användning som trasor.
 • Det är alltid en bra idé att låta din deodorant torr eller ställa innan du sätter på din tröja, för att hjälpa till att undvika deodorant fläckar.
 • Var försiktig när du använder förvaringslådor såsom pappkartonger. Å ena sidan, dessa är att föredra framför plast eftersom de låter naturfibrer andas. Å andra sidan, locka de Nibblare såsom mal och möss som söker mat och häckar material. Om du vill använda dem, kontrollera dem regelbundet under lagring. Eller prova en ceder-fodrad bröst eller resväskor.

Varningar

 • Var försiktig med att använda plast för förvaring. Om det orsakar tröja att svettas (no pun intended) och fibrerna kan bryta ner. Om plasten är i kontakt med solljus, kan de kemikalier i plasten reagerar med fibrerna i tröjan och antingen färga den eller ändra färg. Var särskilt försiktig med vita - beroende på tyget, kan du vara bättre inslagning vita tröjor i ljusblått silkespapper först att avvärja missfärgning. Naturligtvis undvika att bli blöt mjukpapper, eller du kommer att ha blå fläckar!
 • Undvik att använda påsar vakuum plast - tätheten av dessa säckar orsakar tröja att gå ur form och pressar för hårt på de fibrer som kan börja bryta ner.
 • Iron tröjor med omsorg. Om du inte har påtvingats din tröja och du har torkat den platt, bör det vara skrynkelfri och i god form och inte i behov av ett strykjärn. Om det verkligen behöver ett strykjärn, använd en fuktad, tjock fluffig handduk över toppen av den och en låg inställning på strykjärnet. Bara stryka de delar som verkligen behöver det och du kan försiktigt knåda ull efter strykning för att hjälpa den att flytta tillbaka i form. Ej strykning om etiketten säger ingen strykning.
 • Torktumla inte tröjor. Av samma anledning bör du inte hänga dem - värmen och tumlande rörelse kommer att orsaka tröjorna blir missbildade.
 • Undvik att bära smycken med bitar som fångar och ömtåliga tröjor. De smycken kan dra trådar och göra tröjan ful. Ta alltid av smycken innan du tar bort en tröja och bara lägga den på efter att sätta på tröjan.
 • Spraya på din parfym innan du sätter på din tröja - parfym är stark och kan försvaga fibrerna i din tröja. Se till att den är helt torr innan du sätter på din tröja.
 • Ta hand om sko lukter påverkar dina tröjor. Ju mer naturliga fibern, desto större tendens att plocka upp lukter. Om du lagrar skor och tröjor i samma garderob, se till att dina skor är rena och relativt luktfri. Eller dölja lukten med naturläkemedel eller andra parfympåsar.