Wki

Hur ta hand om gardenias

Den gardenia, även kallad uddjasmin, är en av de mest doftande blommor lekmannen kan växa, men det innebär ett antal utmaningar. Gardenias behöver en viss surhetsgrad, massor av vatten och ljus, sval temperatur och hög luftfuktighet. De är också mycket sårbara för skadedjur. Men om du kan övervinna dessa utmaningar, kommer du att belönas med vackra, doftande blommor från vår till sommar.

Steg

Hur ta hand om gardenias. Noggrant välja var att plantera buskar.
Hur ta hand om gardenias. Noggrant välja var att plantera buskar.

Växande gardenior utomhus

 1. 1
  Noggrant välja var att plantera buskar. Genom att plantera nära ditt hus, kan du njuta av doften av de blommar från en kortlek eller genom ett öppet fönster. Men alltför nära kan innebära att markens pH-värde kan bli för hög för växterna att trivas. Tänk på att gardenias behöver mycket ljus, men kan inte tolerera värme.
 2. 2
  Testa markens pH-värde före plantering. Du vill ha ett värde mellan 5 och 6. Lägg svavel till marken om det behövs för att få rätt behandling.
 3. 3
  Plantera buskar på våren eller hösten, avståndet dem mellan 3 och 6 meter ifrån varandra. Generellt vill du hålen för att inte vara djupare än rotklumpen och dubbelt så bred. Ändra marken endast om det är i mycket dåligt skick.
 4. 4
  Toppa jorden med kompost för att hålla det svalt och fuktigt. Se till att buskar får åtminstone en tum vatten varje vecka.
 5. 5
  Foder ofta med en surgörande gödsel, var noga med att hålla rätt ph.
 6. 6
  Beskär tidigt på våren, innan de buskar börjar blomma, för att forma buskarna. Deadhead när de första blommorna sjunka uppmuntra efterföljande blomningar.
 7. 7
  Kontrollera om skadedjur såsom vita flugor, kvalster spindel och mjölig buggar, och använda en trädgårds olja eller insektsbekämpning tvål för att kontrollera dem.
 8. 8
  Skydda buskar från hårda, torkning vintern vindar och hårda fryser.

Växande gardenior inomhus

 1. 1
  Håll växt nära en söderläge fönster så det kan bli starkt solljus under större delen av dagen. Du kan behöva också använda en ljusna, särskilt på vintern.
 2. 2
  Upprätthålla en sval rumstemperatur. Gardenias gör bäst vid en temperatur på cirka 65 grader Fahrenheit under dagen och 55 grader på natten.
 3. 3
  Använd en luftfuktare för att öka luftfuktigheten i rummet, särskilt på vintern. Du bör också gruppera dina gardenia med andra krukväxter på en bricka med småsten och tillsätt vatten till facket ofta att hålla småsten våt. Inte mist bladen som detta kommer att orsaka svamp att växa på dem.
 4. 4
  Vatten väl när den övre tum av jorden torkar ut.
 5. 5
  Mata ofta, men försiktigt. Kontrollera pH i jorden ofta för att säkerställa att den förblir mellan en läsning av 5 och 6. Använd en växtnäring särskilt utformad för blommande växter som älskar sur jord. En formulering för azaleor kommer att fungera bra.
 6. 6
  Beskär plantan på våren för att hålla det en hanterbar storlek och uppmuntra blommor att blomma.

Tips

 • När du väljer en plats att växa gardenias, tänk på att vissa sorter av växten kan växa upp till 8 meter hög och bred.

Varningar

 • Gardenias kommer förmodligen inte att överleva utanför klimatzon 9 eller 10.