Wki

Hur ta hand om en gås

Gäss, som ankor, är relativt lätta att sköta. Att se dem simma på din damm och kommer upp till dig att vara Fed är verkligen givande och avkopplande. Denna artikel kommer att diskutera hur man ska ta hand om gäss, hur man njuta av dem, och hur man ger dem ett hälsosamt, lyckligt liv.

Steg

Hur ta hand om en gås. Utvärdera dina önskningar för att höja gäss.
Hur ta hand om en gås. Utvärdera dina önskningar för att höja gäss.
 1. 1
  Utvärdera dina önskningar för att höja gäss. Precis som hundar, hästar, och nästan alla andra djur, olika gäss är bra för olika människor. Du får lust gäss för husdjur, djur vakt, kött och mer. Det är viktigt att få rätt typ av gås för ditt liv och möta deras behov. Var inte rädd för att ställa frågor, som frågorna ger svar.
 2. 2
  Läs om vård av gäss och andra fjäderfän. Du hittar artikeln Hur ta hand om ett husdjur anka mycket hjälpsamma, så mycket av den information som är sant för både ankor och gäss. Storey s publicering har också bra böcker om vård av höns, ankor, etc. (se Rekommenderad läsning.)
 3. 3
  Välj en ras. Några gäss anses aggressiva, några bra vakt djur (de kan verkligen göra ett brummande!), Och andra gör stora husdjur. Det beror på rasen och hur du höjer dem. Fråga vänner som har fåglar, jordbrukare, veterinärer, vem du kan hitta. Få deras råd om vad gås ras är rätt för dig.
 4. 4
  Förvärva gässen. Du bör få minst ett par och mer om du så önskar. För lugnare raser, är det bra att skaffa dem som vuxna eller som gässlingar. Om du har valt en mer aggressiv ras, kan det vara bäst att skaffa dem som gässlingar. Det är bäst för en gås att alltid ha en kompis. Om den inte gör det, bör du skaffa fler gäss eller till och med flera ankor så din fågel inte kommer att få ensam och bedrövad. Om du väljer att köpa gässen, kolla uppfödaren. Burarna ska vara rena, vattnet friskt, och lukten bör inte vara alltför överväldigande. Djuren ska se relativt ren, frisk och alert. Stick händerna i pennan. Om de reagerar, oavsett springa iväg eller komma närmare av nyfikenhet, är det oftast ett tecken på att de är friska. Det är dock inte svårt alls att hitta gratis gäss (och ankor). Bara be dina vänner om något kommer upp. Ofta människor har djur som de inte kan ta hand om längre.
 5. 5
  Föra dem hem. De ska tas hem i en relativt stor hund transportören att de inte kan bryta sig fri från. Du kommer sannolikt behöva slang bäraren av när du kommer hem. Gässen kommer vara mycket upprörd av sin fångst och rida.
 6. 6
  Klipp sina vingar. Du kommer att spara mycket tid och energi om du gör detta innan du släpper dem. Detta är en 2-3 personer jobb. Håll försiktigt halsen (låt det inte hackar ditt ansikte) och fast (utan klämma) hålla sin kropp nära dig. Manliga gäss är mycket stark, så var beredd. Har en person tar försiktigt kanterna och vik den, klippa kortare fjädrar vid basen av vingen. Gör inte mer än klippa och vara ytterst försiktiga, eftersom djuren kommer att kämpa när du gör detta. Du vill inte göra dem blöda, om du gör det, kan de dö.
 7. 7
  Släpp gässen. Det är bäst om du har en damm. Fåglar är säkrare i vatten än i mitten av en betesmark. Usher dem till dammen på morgonen. Du kan använda en kratta för att vägleda dem, men som inte skadar dem. Detta ska vara en trevlig upplevelse. Om du har möjlighet, eskortera dem tillbaka till deras penna / kasta / barn innan det blir mörkt. Nästa dag, bör du kunna bara släppa ut dem och lämna dem att hitta dammen på egen hand. Du ska inte behöva föra dem tillbaka till deras pennan igen.
 8. 8
  Köp livsmedelskvalitet fjäderfä. Gäss kommer att tillbringa mycket tid att äta runt deras damm, samt betar på betesmark gräs. Samtidigt, precis som människor, de behöver en balanserad kost som uppfyller deras behov av vitaminer och mineraler. Deras mat bör utformas särskilt för fjäderfä (gäss, ankor, etc.) och bör komma från din lokala ren Matförrådet eller Tractor Supply.
 9. 9
  Utveckla en utfodring schema. Det kan ta en vecka eller två, men om du trött dina gäss medan de var i pennan, bör de lära sig att när de kommer tillbaka till pennan, de får mat. När du ser gässen går tillbaka till sin penna, uppmuntra dem närmare och mata dem. Skräm inte bort dem, försöker titta på ett bra avstånd. Efter ungefär en vecka för dem att komma till pennan för att bli matad, ändra deras schema. Nu ska du bara mata dem en gång om dagen, när det inte är mörkt ute. Om de kommer fram till pennan vid slumpmässiga tider, motstå frestelsen att mata dem och bara mata dem när du bestämt. Håll dig till det schema som en regel för livet, och de kommer att lära sig snabbt. Det underlättar om det finns andra gäss och ankor som kommer till pennan för att matas på samma gång. Se till att det finns tillräckligt med mat för dem. Om de hänger runt efter de är färdiga, eller om de är mycket tunn och sjuklig, det sannolikt innebär att de fortfarande är hungrig, så försöka mata lite större ransoner tills du är nöjd. Om de ser fett eller inte äter all mat du ställer ut, något minska de ransoner tills du är nöjd.
 10. 10
  Supply färskt vatten vid alla tidpunkter. Detta förbises ofta, med tanke på djuren har en damm. Emellertid kan detta vatten vara ganska smutsiga och bör inte vara fåglarnas enda källan till färskvatten. Det är bäst om det kan rinnande vatten, såsom en ström, men detta är ofta inte möjligt. Istället bör du ställa ut containrar för rent vatten nära deras mat. Dessa bör fyllas på dagligen, oavsett hur mycket vatten som finns kvar. Att misslyckas med att dumpa dem kan resultera i äckligt vatten, ohälsosamma levnadsförhållanden, dålig lukt, och mygglarver. När gässen är unga bör de erbjudas vatten i grunda fördjupningar, eftersom de inte kan bli blöt tills deras mogna fjädrar kommer i. Om de blir våta, handduk torka dem och håll dem varma. Om du inte gör detta kommer att resultera i kylning och även död i extrema fall.
 11. 11
  Supply rimlig bostad. Ankor och gäss både kräver skydd mot stormar, vind och direkt solljus. De får lite skydd från solen genom att sitta under stora träd. Dock är det rekommenderat att du lämnar en liten 3-sidig skjul, öppen kaninbur / penna, stor markis över din lada, eller ens tarp sträcks mellan två träd. De måste ha en area som är torrt och dragfritt. Ren halm eller strö bör placeras på marken vid kallt väder eller stormar. RSPCA rekommenderar minst 1 kvadratmeter markyta per gås. De bör kunna komma och gå fritt och kunna röra sig bekvämt.
 12. 12
  Skydda dina gäss från rovdjur. Detta är kanske det svåraste steget, eftersom det mesta av detta är ur dina händer. Vissa saker är bara utanför din kontroll. Men det finns sätt du kan skydda dina gäss och andra fjäderfän från rovdjur. Om du har tid, överväga att låsa dina gäss i rimlig bostad som beskrivs i steg 11 på natten och låta dem ut under dagen. Var medveten om att skydd kommer att bli en enda röra, och du kommer att behöva göra lite städning. Skrapa bara upp spillning med en spade och slänga dem utanför, bort från skyddsrummet. Supply rent hö, strö eller halm, vatten dumpa utanför och fylla på dem. Rengör matbehållare om det behövs. Rovdjur inkluderar bobcats, prärievargar, hundar och mer. Det rekommenderas starkt att du inte skjuta rovdjur, eftersom du kan råka skjuta en gås, en grannes husdjur, eller en ofarlig djur.

Tips

 • Med tiden kommer dina gäss gå från rädd för att bekvämt ha dig nära dem.
 • Du behöver inte klippa vingarna om de är barn eller om de har uppkommit på din mark. Du ska bara behöva klippa sina vingar som en gång när du först köpte dem. Efter det, om du följer den här artikeln, bör de veta att det är hemma och att pennan är lika mat.

Varningar

 • Jaga inte dina gäss eller kommer de inte litar på dig. Detta kommer också att göra dem rädda för att komma till ladan för matdags och de kunde svälta ihjäl.
 • Kom ihåg att gäss, ankor, höns och andra fåglar är bytesdjur. Du kommer förmodligen att uppleva en hel del dödsfall. Försök att göra den tid de har på jorden så himmelska som möjligt för dem. Förutom att följa den här artikeln, det finns inte mycket annat du kan göra för att skydda dem.

Rekommenderad läsning

 • "Storey s Illustrated Guide to Poultry Breeds av Carol Ekarius". Denna bok innehåller färgfotografering, en kort historik, samt en detaljerad beskrivning av mer än 120 raser av Barnyard höns, bland gäss och ankor.
 • "The Book of gäss: en komplett guide till att höja Home Flock" av Dave Holderread. Ofta kallad "gås bibel", används det för både nybörjare och experter.
 • "Från och med gäss" av Katie Thear. En ny bok om gås vård på en liten eller kommersiell skala.

Källor

 • RSPCA