Wki

Hur skärpa en fickkniv

Hur bra är en kniv som är så tråkigt att det inte kommer att skära någonting? Fickknivar är händig, men på grund av sin tillgänglighet, får de användas för alla typer av ändamål. Det är vanligt att se en person som använder en fickkniv för en carving trä, skära upp lådor, öppna matförpackningar, ens peta på en oidentifierad bugg, och sedan torka av bladet på hans byxor och sätta tillbaka den i fickan. Folk uthärda ett slött rakblad sanslöst - även om en slö kniv tar mer kraft att använda. Knivar tar bara några minuter att slipa. Möjligen vet ägarna inte hur och skräms av processen att skärpa en fickkniv.

Steg

Hur skärpa en fickkniv. Välj den typ av slipsten som du vill använda för att vässa din fickkniv.
Hur skärpa en fickkniv. Välj den typ av slipsten som du vill använda för att vässa din fickkniv.
 1. 1
  Välj den typ av slipsten som du vill använda för att vässa din fickkniv. Oavsett vilken typ av sten du väljer, hålla till en som är minst 2x6 inches kommer att göra din slipning arbete lättare. Vatten stenar, diamant stenar, eller en kombination bryne är några av dina alternativ.
 2. 2
  Smörj din slipsten. Ett tunt skikt bör omfatta stenen. Syftet med smörjmedlet är att förhindra stenens porerna täpps igen upp med filspån och grus. Slipning eller maskinolja kan användas med en slipsten, förtunnas skålen tvätt tvål praktiskt för användning med en diamant sten och vatten är smörjmedlet för en vatten sten.
 3. 3
  Identifiera fasvinkel på bladet. Bladet av varje kniv är finslipade vid en speciell vinkel för att passa syftet med kniven. De flesta fickknivar har en fasad kant på 10-15%. Titta på din kniv och matcha vinkel mot den plana ytan på slipstenen.
 4. 4
  Position och bibehålla kniven position med bladet vänd bort från dig på bestämd fasvinkel mot brynet vid slipning. Du kommer att veta om din ängel är avstängd om din kniv blir repor på det när du börjar slipa.
 5. 5
  Glid kniven nedåt och bort i slutet av brynet. Upprepa så många gånger som behövs för att producera en skarp kant, vanligen ca 12 gånger. Som du perfekt dina vässa färdigheter, kommer detta att bli en mer cirkulär rörelse av bladet över stenen. Blades som är krökt eller längre än din brynsten måste sopas ner och över stenen att jämnt slipa hela bladet.
 6. 6
  Slipa den andra sidan av bladet. Vänd på kniven och dra kniven på och utanför brynet, garanterar vinkeln. Gör detta mellan 6-8 gånger eller tills en skarp kant åstadkoms.
 7. 7
  Testa din fickkniv för skärpa. Håll upp en bit papper, och försök att skära ned genom papperet med din kniv. En vass kniv kommer lätt glida genom papperet.
 8. 8
  Slutför pricken. Skärpning bladet av en fickkniv lämnar små taggiga kanter på bladet. Kör varje sida av bladet ner en honing stång i en vinkel mer öppen än den du höll kniven på att vässa den. Detta tar bort grader och finjusterar bladets skärpa. Finslipa är också ett snabbt sätt att uppdatera en kant mellan skärpningar.

Saker du behöver

 • bryne
 • smörjolja
 • papper
 • hening stav