Wki

Hur närma sig en herrelös katt eller hund

Djur som du hittar på gatan kan vara ganska farligt, måste du alltid komma ihåg att de förmodligen är skrämda av dig, och om du oavsiktligt hotar dem, kommer de att bli våldsamma. Följ dessa steg och idealt, kommer djuret lära sig att lita på dig, och förhoppningsvis bli tama nog för dig att ta med hem.

Steg

Hur närma sig en herrelös katt eller hund. Få djurets uppmärksamhet.
Hur närma sig en herrelös katt eller hund. Få djurets uppmärksamhet.
 1. 1
  Få djurets uppmärksamhet: Vanligtvis gör ett mjukt klickande ljud med tungan, eller genom att prata med den tyst kommer att vara effektiv. Det är viktigt att du inte skrämma varelsen.
 2. 2
  Närma dig djuret mycket långsamt. Gör vad du kan för att synas så små som möjligt och förhoppningsvis mindre skrämmande, om du kan gå upp till det med din axel mot det, men kom ihåg att hålla uppmärksam. Inte gå ner på händer och knän, kommer det att göra det svårare för dig att komma undan om djuret beslutar att attackera. Bara komma inom 10-15 meter från djuret.
 3. 3
  Låt djuret att göra den slutliga inflygningen när du är nära. Ring för att det i en lugnande röst och försöka få djuret att komma till dig. Räck ut din hand, försiktigt klappa marken, och du kan även kasta djuret mat, kasta maten åt sidan och inte direkt på djuret.
 4. 4
  Undvik långvarig kontakt med ögonen. Titta till ena sidan av hunden snarare än stirrar ner den. Hundar anser att detta är ett tecken på dominans. De tolkar det som en slags utmaning och det kan orsaka hunden att tro att du vill kämpa. (Någonsin märker att hundar du vet oftast inte kommer att hålla blicken för länge? Eller katter som bländning på varandra så länge som möjligt innan en kamp. För dem är det mycket oförskämd, så det är därför. Och varför det är bäst att undvika det!)
 5. 5
  Håll ut din hand så att baksidan av din hand är vänd mot djuret. Detta är mindre hotfullt för de flesta djur, och minskar också risken för fingrarna att bli biten.
 6. 6
  Observera djurets kroppsspråk om det inte närma. Det är bäst att låta katterna komma till dig, de är jägare själva men tillräckligt liten för att känna till riskerna av att vara den jagade! Men för hundar du kan långsamt - mycket långsamt - att börja ta några små steg mot djuret om det verkar vänligt men bara blyg.
 7. 7
  Håll dig lugn och sakta backa Om en hund morrar eller blottar sitt tänder... eller en katt och det morrande eller väsande på dig. Spring inte.
 8. 8
  Förbli orörlig som djuret nosar på din hand.
 9. 9
  Låt djuret att avsluta sin granskning av din hand och sedan långsamt flytta handen till en axel. Dalta inte det huvud som det kommer att skrämma dem eller få dem att bita. Kom ihåg att många djur har områden som de inte gillar att ha rört, så gå långsamt.
 10. 10
  Vänta tills djuret är bekväm innan för ID-taggen. Tala mjukt och rör sig långsamt för att undvika skrämmande eller uppseendeväckande djuret. Om djuret har ingen telefon ID-taggen den lokala räddningscentralen, veterinär, eller någonstans djuret kommer att kunna stanna.

Tips

 • Aldrig hörn ett djur. Det kommer att göra det känner sig fångade och känns som om det har något annat val än att attackera dig.
 • Även efter det att djuret har fastställt att du menar inget illa, betyder detta inte att plötslig rörelse inte kommer att skrämma djuret. Kom ihåg att röra sig långsamt.
 • Mat är ett underbart sätt att vinna ett djurs förtroende. Börja genom att försiktigt kasta en liten bit till en sida av djuret, och inte direkt på det.
 • En vänlig katt kommer gnugga din hand efter att sniffa det för ett ögonblick.
 • Om du inte kan vinna förtroende hos djuret, men rädsla för sitt liv eller säkerhet, är det bästa du kan göra är att ringa din lokala djurhemmet. De kan också ge dig råd om hur man bäst hanterar vinna förtroende hos djuret.
 • Om det morrar på dig, oroa dig inte eller vara rädd, djur kan känna rädsla och vet när du är rädd. Då de tror att de är chefen. Bara lugn och avslappnad, det är oftast bara skrämmas av dig.
 • Gör mjuka högfrekventa ljud som en handling av vänlighet.

Varningar

 • Var mycket försiktig när man närmar sig ett underligt djur! Om det är herrelös, kan det inte ha haft någon slags mänsklig kontakt, för en stund, och kommer inte att tveka att attackera dig om den tycker att du är farlig! Även om det är inrikes, kan den gå förlorad och desperat.
 • Om det är en hund och det morrar och blottar sina tänder eller en katt och det morrande eller väsande på dig, kör inte. Bara lugn och backa sakta bort. (Omräknat här, eftersom detta är viktigt!)
 • Människor är ofta avskräckta att närma sig en underligt djur, eftersom det skulle kunna vara en rabies risk. Däremot är det troligt att du kommer att tycka att rabies är alla men obefintlig i din region. Om du vill ha en ny lurviga vän, var inte rädd för att bli vän med en herrelös. Tänk bara på att ta det långsamt, och när du har bestämt dig för att behålla din nya vän, få dem ses av en veterinär ASAP. Eller du kan överväga att anta från ett katthem.
 • Se till att djuret inte bita dig eller du kan bli sjuk. Låt inte några barn nära djuren. Var noga med hur du försöker vinna djuren förtroende eftersom du kan sätta för fara.
 • Se till att det inte har någon sjukdom och har vaccinerats korrekt.