Wki

Hur man stoppar pipiga gångjärn

Det är tillräckligt för att göra dig galen, att gnissla lite varje gång du öppnar dörren eller skåpet! Ändå är det så enkelt att fixa i verkligen ingen tid alls, eftersom du kommer att lära dig här.

Steg

Hur man stoppar pipiga gångjärn. Använd en aerosol smörjolja som är perfekt för det här jobbet.
Hur man stoppar pipiga gångjärn. Använd en aerosol smörjolja som är perfekt för det här jobbet.
 1. 1
  Använd en aerosol smörjolja som är perfekt för det här jobbet. Spraya det rätt på gångjärn och öppna och stänga dörren några gånger och det borde börja göra susen nästan omedelbart.
  • Den olja som används bör ha förmåga att penetrera gångjärnen. Ett alternativ till aerosol är att få en burk eller behållare som har ett tunt munstycke tillgång ledområdet.
  • Lämpliga olja kan innefatta WD-40, 4-i-1, eller andra märken. Fråga din elhandlare om du inte är säker på vad som är bäst för dina behov. (Se "Tips" nedan om alternativ i en nypa.)
 2. 2
  Om gångjärnet är fortfarande pipig, ta bort den helt från dörren och skjut ut gångjärnstappen. Leta efter den runda gångledstappen som sitter mellan de plana plattor på gångjärnet. Denna ledtapp håller gångjärnsplattor tillsammans. Använd långa tång för att flytta stiftet medurs och moturs för att ta bort den. Var noga med att inte halka, så att man undviker att skrapa knogarna.
 3. 3
  Ge gångledstappen en bra gnugga med stålull. Detta kommer att ta bort all smuts och rost som kan orsaka gnissla. Sedan ersätta den igen dörren och åter spraya med spray smörjmedel eller olja.
  • Om du slår stiftet på en plan yta, kan du se om den är böjd. Om stiftet är böjt, kan du lägga den på ett cementgolv och knacka på det med en hammare för att räta ut det.
  • Du kan också skrapa målarfärg och smuts som samlas i gångjärnet med en spik när du tar bort stiftet.
  • Om du slipa tappen med sandpapper, kan du ta bort rost och stiftet kommer att passa mer löst och gångjärnet kommer att ha mindre motstånd.
 4. 4
  En annan mycket enkel lösning är att ta gångjärnstappen ut och gnugga med en tvål. Byt gångjärn och öppna och stänga dörren ett par gånger för att möjliggöra att tvålen spridas genom mekanismen.
 5. 5
  Testa din inoljning. Om dörren gnisslar fortfarande när du öppnar och stänger det, upprepa. Fortsätt att försöka tills gnissla försvinner. När du är nöjd med dörrens prestanda, tryck gångjärnssprinten tillbaka på plats och se till att den är säkrad.
 6. 6
  Använd en trasa eller pappershandduk för att städa upp. Torka bort smuts, olja droppar, damm, etc. från gångjärnet området och lämna det fint och rent. Hantera avfall i soporna.
 7. 7
  Om det värsta kommer till det värsta och du kan inte bli av med den gnissla, Chuck gångjärnet ut och dyka ner till din lokala byggvaruhus för att hitta en bra ersättare.

Tips

 • Byt gångjärn som är rostiga, de kommer bara att bli värre och förfalla mer.
 • Använd halm förutsatt att stoppa oljan går överallt som kan färga.
 • Om du inte har någon lämplig olja händig, kan du prova motorn eller matolja, även om effekterna av dessa inte kommer att pågå så länge.
 • Om du tvingar gångjärnspinnen ut med en hammare, men om det är mycket rostig, kan detta skada träet. Om du låter WD-40 sitter i gångjärnet för 24 timmar, många gånger kommer det att luckra upp stiftet och bidrar till att undvika skador på stiftet.

Saker du behöver

 • Smörjmedel olja eller spray
 • Rags
 • Tänger och hammare (om gångjärnstappen är böjd)