Wki

Hur man ställer in ett sötvattensakvarium

Ställa in ett nytt akvarium är lättare än det ser ut vid första anblicken. Omfattningen av prylar och tillbehör på hyllorna i butikerna är skrämmande, men allt du egentligen behöver är grunderna för att komma igång.

Steg

Hur man ställer in ett sötvattensakvarium. Besluta om placering av din tank.
Hur man ställer in ett sötvattensakvarium. Besluta om placering av din tank.
 1. 1
  Besluta om placering av din tank. Bestäm var du vill placera din tank, detta kommer att avgöra vilken storlek du köper, och om du behöver ett stativ för att gå med det. 20 liter eller mer kommer att behöva ett stativ oavsett vad. Hur frestande det är att köpa en liten tank de är faktiskt svårare att upprätthålla god vattenkvalitet. Köp en 20 liters tank för en starter tank och bara hålla ett par fiskar. Se om du gillar hobby. Tänk inte utsätta någon fisk till en "guldfiskskål". De tenderar att kväva fisken antingen genom syrebrist eller genom sitt eget avfall. Några saker att tänka på när du väljer plats för din tank:
  • För mycket solljus kommer att orsaka överdriven algtillväxt och ett underhåll mardröm. En innervägg, bort från starkt ljus, är bäst.
  • Det är också viktigt att beakta möjligheten av golvet för att stödja vikten av den fullastade akvariet. Se till att det finns tillräckligt strukturellt stöd under golvet.
  • Välj en plats nära ett vägguttag, och tänka på hur långt du måste dra vatten för vecka tank underhåll!
 2. 2
  Välj ett akvarium. Välj ett akvarium som passar det utrymme du har beslutat om. (Processen är densamma för stora tankar kontra små, så du behöver inte oroa dig om du funderar på att gå stort första gången.) Även vilken typ av fisk du vill behålla, vill du ha en tank stor nog för sin vuxenstorlek. Funderar på levande växter? Tänk dig en högre tank att låta dem utrymme att växa hög, men tänk på att lämplig belysning för många typer av växter kan bli dyrt (speciellt om tanken är högt).
  • Få ett akvarium stativ som är avsedd för dimensioner och form på din tank. Leta efter kompletta tank kit på de stora varuhusen låda husdjur. Begagnade inställningar från webbplatser som Craigslist är ofta tillgängliga för bra priser, bara se till att kolla efter läckor och rengör mycket väl före användning. Underskatta inte vikten av en fullständig akvarium! Se till att stället antingen är klassad för storleken på din tank eller att det har specialbyggda för att vara mycket robust. Saker som köksskåp eller står tv inte är tillräckligt starka.
  • Om du inte köper en komplett installation, se till att den utrustning du väljer är klassad för storleken på din tank.
 3. 3
  Filtrera tanken. Bestäm vilken filtreringssystem du vill använda, är undergravel det vanligaste och enklaste antingen filter eller filter makt som hänger på baksidan av tanken. Låt dig inte fastna i tekniken. Pingvin och Whisper filter makt ger både mekanisk och biologisk filtrering och är lätta att rengöra och använda.
  • Om du väljer en undergravel filter, se till att luftpumpen eller powerhead du köper med det är tillräckligt stark för att storleken på tanken. I det här fallet är större bättre. Observera att om du inte regelbundet dammsuga grus det så småningom kommer att täppa till undergravel filtret och förvandla det till en dödande zon. Tänk på att du inte kan använda en undergravel filter om du planerar att ha sand eller andra fina substrat.
  • Om du väljer att gå med en effekt filter, väljer du en som kommer att cirkulera tillräckligt med vatten för storleken på din tank. (Helst ska det cirkulera 5 liter vatten per timme [gph] per gallon din tank kapacitet Till exempel:.. En 10 gal tank skulle behöva ett filter som cirkulerar minst 50 tim.)
 4. 4
  Värm tanken. Se till att du får en värmare om man inte redan kommit med din tank, de fullt dränkbara dessa är de enklaste att använda. Leta efter en med en justerbar termostat, eftersom olika fiskar föredrar olika temperaturer. En bra tumregel är 3-5 watt värme per liter vatten. Mest fisk som det mellan 70 och 80 grader Fahrenheit.
 5. 5
  Få substrat. Välj grus eller sand på botten, det är viktigt att en hälsosam akvarium (ca 2-3 inches). Billiga ärter grus och lek sand kan köpas från byggvaruhus. Sand är optimal för fiskar som gillar att gräva, men det behöver röras på en regelbunden basis för att förhindra döda punkter som kan utlösa förödelse på din tank.
 6. 6
  Leta efter läckor. Fyll tanken med ungefär två inches av vatten, sedan vänta en halvtimme. Om det finns några läckor, det är bättre att de dyker upp nu, snarare än när du har fyllt hela saken.
 7. 7
  Få en grundläggande installation. Om allt är väl, öppna dina väskor på grus, och ge dem en god skölj under rinnande vatten i ett durkslag, den mindre damm i vattnet, desto snabbare kommer klart när filtret startas. Detta steg är särskilt viktigt om du använder sand istället för grus.
  • För undergravel filter, sätta filtret plattan i, och se till att hissen rör är monterade. (Om du har en dränkbar powerhead, behöver du bara en, med en traditionell luftpump, två är bäst för de flesta tankar under 40 gals, en i varje ände.)
  • Sprid sköljda grus i ett jämnt skikt över ytan av filtret.
  • Fyll tanken med vatten till strax under kanten av tanken, vanligtvis ett mellanrum på 1 "kommer att göra.
  • Om du har valt en extern makt filter, ställa upp på baksidan av tanken i en position där utflödet kommer jämnt fördela vattnet. Vissa tank kåpor komma med förperforerade utskärningar som gör det enklare att placera din utrustning.
  • Fyll behållaren av filtret med vatten, och koppla in den! Vatten bör smidigt (och tyst) cirkulera efter ett par minuter.
  • Bifoga din pump flygbolag eller powerhead i lämplig lyftröret (s) nu, om du har en undergravel filter.
  • Koppla in den powerhead / pump. Vatten bör börja röra vertikalt i lyftröret (s).
  • Montera värmaren (sugkoppar) på insidan av tanken. De flesta av de termostater i nya värmare levereras idag förinställd på ett acceptabelt temperaturområde av 70 till 77 grader Fahrenheit (21 till 25 grader Celsius). Koppla in värmaren och montera din termometer.
  • Placera i några växter eller dekorationer. Växter är funktionella dekorationer. Det är svårt att göra ett mekaniskt filter kontroll en plankton blommar. Växter gör det enkelt. För vissa fiskar, växter är obligatoriska. Med höga tankar, växter ställe med tanken bara halvfull, så du behöver inte dränka hela armen.
  • Vänta en timme eller två, och kontrollera att temperaturen är fortfarande i det säkra området, att det inte finns några läckor och att vattnet cirkulerar ordentligt.
  • Tillsätt vatten dechlorinator, enligt instruktionerna på flaskan (om du inte har använt renat dricksvatten)
 8. 8
  Cycle din tank. För instruktioner om fishless cykeln (det mest humana sättet att odla nyttiga bakterier alla tankar behöver) se Gör en fishless cykel. Cykeln måste slutföras innan du lägger någon fisk till tanken.
 9. 9
  Välj fisk. Diskutera vilken typ av sötvatten, tropisk fisk du vill ha med säljaren. Informera dig själv i fisk forum på internet om din favorit typ av fisk. De bör ge dig tips om vem som kan och inte kan komma överens, och så vidare. Se upp dock, kanske vissa säljare har inte erfarenhet med akvarier och därför kan ge dåliga råd. Se om det finns ett lokalt ägda djuraffären i området, tenderar de att ge den mest korrekta informationen och högkvalitativa fisk.
 10. 10
  Lägg fisken. Börja med två eller tre fiskar de första tio dagarna, sedan få två eller tre, vänta ytterligare tio dagar, etc. Om du lägger för många fiskar på en gång in i en ny tank, kommer vattnet inte att kunna tillräckligt cykla, och kommer snabbt vända giftiga. Tålamod är nyckeln för de första sex till åtta veckor. Som sagt, ett stort misstag folk gör är att köpa skolgång fisk men bara få 1 eller 2 av dem. Det är stressigt och grymt för fisken. En skola innebär att en grupp av 5 är den minsta. En bra bok för strumpa förslag är "Den enkla guide till sötvattensakvarium av David E Boruchowitz".

Tips

 • UGFs (under grus filter) blir mindre och mindre populär av flera skäl, att de inte prestera lika bra som en kokplatta (hänga på baksidan) / power filter, kan de vara bullrig, och de kräver mer underhåll.
 • Om du har ett val av glödlampa i armatur, gå med fluorescerande - det visar upp fisk färger bättre, och genererar mindre värme.
 • Alltid forskning behoven hos alla levande ting (fisk, växter eller ryggradslösa) gå in i din tank. Se till att de är förenliga med vad du redan har och att du kan möta deras underhållsbehov. Det är bäst att få din information från många källor, inte automatiskt lita på vad butiken anställde säger!
 • Om du använder en undergravel filter, överväga att få en enda dränkbar powerhead istället för en luftpump - de är mycket tystare och mer effektiv. Använd samma riktlinjer för Power filter för att välja rätt storlek.
 • Med tiden nyttiga bakterier ansamlas på ytorna i tanken som hjälper till att bearbeta ammoniak och nitrit. Lägga till ett stort antal fiskar på en gång kan överväldiga dessa bakterier, beskatta ditt filter tungt. En lätt akvarium fyllt i allmänhet "cykel" i 30-45 dagar, vilket innebär att bakterierna blir väl etablerade och kan "hänga" med fisken avfall. Lägga mer fisk inte påskynda inte denna process.
 • Forskning, forskning, forskning! Försök att ta reda på hur förhållandena i ditt kommunala vatten är. Det finns olika typer av fisk lämpad att leva i "hårt" eller "mjukt" vatten, och fisk som lever i rätt vattenförhållanden kommer att leva längre och bli mer hälsosam. Om du inte är villig att behandla allt vatten som går in i tanken (kan vara dyrt och / eller tidskrävande), välja en inställning anpassad för din lokala vatten kan verkligen göra ditt liv enklare!
 • Om du har svårt att hålla tanken klar, överväga att använda levande växter. De håller tanken från att få skumma och ser trevligt. Bara se till att du köper dem från en djuraffär, så att de inte skadar fisken.
 • Gör en.
 • Lämna inte ljuset på (om du har någon) hela natten - Fiskar behöver sömn. De behöver en period av mörker för detta, eftersom de inte har ögonlocken att stänga. Och om du inte har några levande växter i din tank, bara slå på ljuset när du är hemma för att se fisken. Fisk behöver inte 14 timmars lunchtid dagen sol, och ytterligare ljus bara uppmuntrar alger.
 • Inte alla luftpumpar är skapade lika - rutan kan säga "tyst" eller "tyst", men alltid be att få testa en i butiken innan du köper den!
 • Om du väljer ett under grus filter, kommer gruset måste dammsugas ibland för att ta bort byggt upp organiskt material. Underlåtenhet att göra detta grundligt kan leda till höga ammoniak eller nivåer nitrit och fiskdöd.
 • Att köpa en billig backventil för ditt flygbolag slangar kan rädda dig att behöva köpa en ny pump i händelse av ett strömavbrott.
 • Om din makt filter gör ett skramlande ljud, försök vicka mjölkuppsuget - luft fastnar ibland och gör en racket.
 • 5 liter vatten väger nära 42 kg. Detta bör hjälpa dig att avgöra om du har något att tanken säkert kommer att sitta på. Allt över 15 gals. kommer nästan säkert behöva en speciell monter.

Varningar

 • Klicka inte på glaset. Fisken blir rädd / irriterad.
 • Vissa modeller av värmaren blir farliga när de är torra och på. Ibland mekaniska safeties misslyckas.
 • Heed varningar från personalen angående livlighet. Aldrig köpa fisk om de har några sår, fläckar eller andra defekter. Massor av fisk är i havet, och prognoser. Du är förmodligen inte en veterinär.
 • Placera inte tanken i eller nära ett fönster - detta kommer att orsaka vattnet att överhettas, och även uppmuntra alger att växa. Detta är inte ett problem för en fishless tank.
 • Under inga omständigheter ska du köpa fisk av hur söta de är. Denna söta lilla fisk kan vara terror av haven när den blir större.
 • Rengör aldrig tanken sidorna med en sprayflaska, och absolut inte ammoniak.
 • Real snäckskal som du hittat på stranden kan vara giftigt för din fisk - kom ihåg detta en färskvattentank.
 • Jämför personalomsättningen i butikerna som finns i gallerior med butiker där du kan faktiskt lära känna ägarna. Eftersom denna kurs sjunker, stiger kvaliteten på informationen från din personal. Damm djurhållare vanligtvis håller glas kapslingar, alltför.
 • Motstå frestelsen att köpa en hel del fisk så fort du ställer in din tank! Villkoren i en spirande tank kan variera en hel del, vilket kan vara dödligt för fiskar.
 • Ammoniak, nitrat och fosfat byggs upp i en tank ska berätta för dig att ändra ditt vatten och plantera din tank. pH (alkalinitet) testning är nästan obligatoriskt. Ta in ett vattenprov när du går till djuraffären.
 • Tänk avel matare och danios innan du köper rovdjur som ciklider, hajar eller Oscarsgalan.
 • Försök att undvika att lyfta en tom tanken genom dess kant - fälgen kan gå sönder eller lossna, vilket kommer att äventyra den strukturella integriteten av tanken. Stora tankar kräver ofta en tryckkudde beneath.

Saker du behöver

 • En helt ny plasthink för att byta vatten över och disciplin att ändra fem procent en dag eller mer för en unplanted tank. Gamla kan ha kemiska eller rengöringsmedel rester i dem.
 • flygbolaget slangen (om du har en undergravel filter och en luftpump)
 • Kranvatten balsam (för att ta bort klor och gör säkra kranvatten för dina fiskar)
 • Termometer
 • Växter (Live kära behöver odling. Vissa växter gillar inte det när du tar bort silt med en hävert.)