Wki

Hur man skär Formica

Formica är en mångsidig, plastlaminat som kommer i en mängd olika färger, texturer och ytbehandlingar. Använda Formica tillåter en husägare att skräddarsy ett område med ett laminat som är tålig och lätt att rengöra. Att lära sig att skära Formica korrekt kan spara en massa slöseri med tid och pengar som ibland laminatet kommer att vilja spricka eller flagna. Några enkla steg innan faktiskt skära Formica kan bidra till att göra ditt gör-det-själv-jobb ser ut som en professionell installation jobb. Det finns 2 sätt att skära Formica, antingen med en sticksåg eller en laminat fräs. Följ stegen nedan för att läsa mer om de båda metoderna.

Steg

Hur man skär Formica. Inhandla storleken på Formica blad som passar bäst för ditt projekt.
Hur man skär Formica. Inhandla storleken på Formica blad som passar bäst för ditt projekt.
 1. 1
  Inhandla storleken på Formica blad som passar bäst för ditt projekt. Formica blad är mellan 1/16 och 1/32 av en tum (0,15 och 0,08 cm) tjock. Lakan kan vara 3, 4, och 5 fot (0,9, 1,22, och 1,52 m) bred och 8, 10 och 12 fot (2,44, 3,05, 3,66 m) lång. Den minsta bladet finns i allmänhet en 3x8 fot (0,9 x2.44 m), men vissa byggvaruhus erbjuder skrot papperskorgar om ditt projekt är litet.
 2. 2
  Mät område du vill laminat med ett måttband.
 3. 3
  Markera såglinjen på Formica med en penna.
 4. 4
  Placera maskeringstejp på såglinjen. Använd extra lager av tejp på kanten av Formica där sågen kommer först snittet. Om linjen inte är synlig genom tejpen, mät om och anmärkning på toppen av maskeringstejp.
 5. 5
  Lay Formica på en plan, stabil yta.
  • Du kan använda en skrot bit plywood eller OSB som en tabell för att skära Formica. Ytan du använder förmodligen görs av sågar, så se till att det du använder är säkert att skära på och kan skadas.
  • Cement skulle inte vara en bra yta att skära på.
 6. 6
  Använd en cirkelsåg eller sax laminat att skära Formica i stora bitar. Försök inte att skära en kurva med en cirkelsåg. Skär ut formen gestalt, och lämna trimning för en finare såg och hörn för en såg med en viss flexibilitet.
 7. 7
  Installera Formica på bänkskivan eller annan plats.
 8. 8
  Använd en sticksåg med ett fint blad att trimma Formica och göra några rundade nedskärningar.
 9. 9
  Använd en bandslip med en kornstorlek 100 för att jämna kanterna. Bandslipar kan vara tungt att driva, och du kan välja att slipa kanterna för hand eller med en liten metall-fil.

Använda en router för att skära Formica

 1. 1
  Skär Formica till 1/8 tum (0,32 cm) större än den som behövs storlek.
 2. 2
  Ta bort eventuell maskeringstejp används för större snitt med cirkelsåg.
 3. 3
  Installera Formica på platsen.
 4. 4
  Trimma Formica till exakt behövs storlek. Använd ett trim router som har en bit laminat skärning.
 5. 5
  Använd en platt metall fil att rensa bort eventuella grader eller ojämna kanter som kan ha inträffat under kapningen Formica.

Tips

 • Använd den största storleken av laminat möjligt. Detta kan hjälpa dig att undvika sömmar som kunde låta vattnet genom att substratet eller samlar smuts.

Saker du behöver

 • Formica
 • Måttband
 • Penna
 • Maskeringstejp
 • Cirkelsåg
 • Sticksåg
 • Bandslip med 100 slippapper
 • Sandpapper eller metall-fil (tillval)