Wki

Hur man rengör husdjur kräkas från mattan

Varje hund eller katt ägare vet att vid ett eller annat tillfälle, måste de städa upp spyor från mattan. När detta har inträffat, är det möjligt att återställa området till dess ursprungliga tillstånd, eller åtminstone renare än det är nu.

Steg

Hur man rengör husdjur kräkas från mattan. Plocka upp den största delen av spyor med ett par torra, vikta pappershanddukar.
Hur man rengör husdjur kräkas från mattan. Plocka upp den största delen av spyor med ett par torra, vikta pappershanddukar.

Agera omedelbart eller så snart sällskapsdjur kräks. Om du har gamla eller torkade kräkas, kan det tas bort genom att blöta mattan också, och sedan använda metoderna nedan.

Tvål och vatten metod

 1. 1
  Plocka upp den största delen av spyor med ett par torra, vikta pappershanddukar. Se till att inte squash ner i mattan.
 2. 2
  Försiktigt och tungt blot våta områden med mer torrt papper.
 3. 3
  Få en ren svamp riktigt blöt med varmt tvålvatten, och börja försiktigt skrubba färgade fläcken.
 4. 4
  Kontrollera området för att se till att fläcken är borta, skölj svampen, och återgå till blot tvålvatten och skum som har förblivit. Upprepa tills alla lödder är borta.
 5. 5
  Tryck torra handdukar eller hushållspapper mot det våta området tills så mycket av vattnet absorberas som möjligt. Låt torka och sedan vakuum.

Stålborste metod

 1. 1
  Spraya området med vatten. Se till att området är fuktig, men inte blöt.
 2. 2
  Med en borste tråd husdjur, kamma området. Kamma först ifrån dig, sedan sida till sida tills kräkas är oftast borta.
 3. 3
  Skölj borsten med vatten och en pappershandduk och blötlägg det i blekmedel.
 4. 4
  Sätt en gammal servett över området tills mestadels torrt. Om du har missat en fläck, upprepa.

Destillerat vatten-metoden

 1. 1
  Plocka upp den största delen med torra, vikta pappershanddukar. Försök att inte trycka ihop den i mattan.
 2. 2
  Sandskädda och skrubba området med en tvättlapp indränkt i saltvatten.
 3. 3
  Den tvättlapp kommer att dra upp den kvarvarande röran i en sorts magnetisk väg.
 4. 4
  Tryck torra pappershanddukar för att torka området.

Tips

 • Det är nog bäst att du ger din hund eller katt lite ensam tid efter en kort episod av kräkning. Det kommer inte att vara grym på denna punkt att sätta en hund i hans låda eller begränsa en katt till sitt eget rum. Att hålla dem lugna kommer att minska sannolikheten att de kommer att spy igen inom en nära framtid, och kommer också att ge dem lite välbehövlig driftstopp.
 • Denna teknik är enkel men tidsödande och hårt arbete. Låt för ungefär en halv timme, beroende på hur noggrann du vill vara, och hur illa fläcken är.
 • Var inte arg eller skrika åt ditt husdjur - det är inte kompetent att förstå saker som att köra på en toalett när det känns sjukt.
 • Inte säker på hur din matta tar processen? Spot test på ett hörn eller område som vanligtvis är gömda under något.
 • Om du har en dyr eller specialitet matta (t.ex. en shag matta, orientalisk matta, djurhud matta), kanske du vill överväga att hålla hunden eller katten ut ur rummet. Ge dem massor att göra i ett annat rum och hålla dörrarna till rummet stängd, om det finns dörrar. Om inte, kan du använda en baby grind, eller något tungt och fast som kan stöttas upp i dörrkarmen från utsidan av rummet så att ditt husdjur inte kan bara trycka ner den. Observera att grinden / object metoder inte kommer att fungera om du har en vig katt, så planera därefter.
 • Ångtvätt maskiner finns att hyra från de flesta stormarknader för rimliga priser - de är lätta att använda och kommer att göra ett bra jobb på hela matta.
 • Ingen tid? Anlita en professionell renare - du behöver för att få mer än ett rum gjort, men tänk hur trevligt det kan vara. Du kan även tacka ditt husdjur när det är gjort!
 • Använd en bred livsmedel spatel (hamburgare Turner) att ösa upp det mesta av röran.
 • Vätska (handtvätt) diskmedel fungerar bäst - det är skonsam men ändå bra på att skära genom mat-baserade grime.
 • Du kan också använda spray-on mattan städare tillgängliga i de flesta butiker - leta efter de som har en borste på locket toppen - du måste fortfarande göra lite skrubbning.
 • Låt det torka. Låter konstigt, men det verkar fungera bra. Om du kan stå att låta det sitta ett par dagar, när den torkar, är det lätt att dammsuga upp. Använd sedan normala rengöringsmetoder för att ta bort resten av din matta. Överraskande, för det mesta är mattan kvar i perfekt skick.

Varningar

 • Om ditt husdjur är relativt sjuk, hålla dem i ett rum med trägolv eller mörkare matta om möjligt.
 • Om din matta / matta är sällsynta eller dyra, bör du överväga att anlita en professionell renare som specialiserat sig på den typ av matta du har.
 • Var noga med att inte dra på din matta fibrer för hårt om kräkas är torr, eller du kan skada mattan.