Wki

Hur man odlar basilika


Basil har många sorter. Det är lätt att odla, och förvandlar vanliga måltider till kulinariska skatter! Färsk basilika inte bara smakar bättre än torkade, det smakar faktiskt annorlunda, nästan som om det inte var samma ört. Basil luktar så gott, och har sådana attraktiva blommar för en ört, som det är också odlas i trädgårdar blomma som dekoration. De blommar är också ätliga, men om den får lov att blomma regelbundet sin smak minskar.

Steg

Hur man odlar basilika. Välj den typ av basilika som du vill växa.
Hur man odlar basilika. Välj den typ av basilika som du vill växa.
 1. 1
  Välj den typ av basilika som du vill växa. Kanel basilika verkligen luktar det sött krydda, har det också ovanligt vackra och doftande blommor. Lemon Basil innehåller faktiskt citral, en aromatisk förening som finns i citrusfrukter, och luktar mycket citrus. Lila basilika odlas ofta för dekoration, liksom dess doft och blommor. Det finns perenna Basils som kommer tillbaka år efter år, som African Blue Basil (som har ganska blå ådror på bladen) och thailändsk basilika, medan de flesta andra sorter är annueller, vilket du måste växt år efter år. Globe och grekisk basilika är mycket svårare att växa, men bildar ganska små buskar som stannar väl innehöll.
 2. 2
  Starta frö inomhus fyra till sex veckor innan sista frosten. Fyll lägenheter med lika delar perlit, vermikulit, och torv. Tryck marken något för att eliminera luftfickor. Fukta jord. Drop 1-2 frön i varje behållare. Täck lätt med jord. Täck behållarna med klar plast kök wrap och lämna i ett soligt fönster. Ta plastfolie när växterna växa. Vatten lätt två gånger dagligen.
 3. 3
  När två uppsättningar av blad har bildats, kan basilika planteras i trädgården eller permanenta behållare. Basil tolererar inte så att inte plantera ut för tidigt. Det är bäst att sätta basilika någonstans där det kommer att få en hel del solsken. Att plantera i trädgården, nypa bort de två nedersta bladen. Vänd behållaren upp och ner och kläm försiktigt behållaren tills växten faller ut i din kupade hand. Bury rötter och stam att bara täcka plats där bladen var klämmas av. Pat ner jorden runt anläggningen för att eliminera luftfickor.
 4. 4
  Skörda och beskära. Som växten mognar, nypa bort de översta två bladpar gång per stjälk når en rimlig höjd. Om du tittar noga, vid basen av varje blad är två små små blad som kommer att växa utåt om stammen växer mellan dem är avskuren. Klipp nära dessa små blad, men tänk på att inte skada dem.
 5. 5
  När du ser blomknoppar, nypa dem och två par blad enligt dem. Blommor blommande skapa ett hormon förändring som dramatiskt minskar smaken av bladen, samt att minska mängden bladverk som växer. Detta kallas för "skenande" och är mer sannolikt att hända när det finns extra solsken. Du kommer att märka att om du lämnar blommor, kommer anläggningen att bli gänglig och bladen kommer inte att vara så fullständig eller välsmakande.

Tips

 • Vid sådd direkt i trädgården, se till att hålla den mycket jordytan fuktig. Normala regler mot över-vattning säga att låta markytan torr, men se för djupet av torrhet. Utsäde och plantor som inte har djupa rötter kan drabbas av ännu ett par timmar av torr jord.
 • Vattenväxter lätt, tills två gånger dagligen med varmt vatten väl etablerad.
 • Om plantor stjälkar verkar lång och smal, är de antagligen inte få tillräckligt med ljus.
 • När inter planterade, är basilika sägs förbättra smaken av tomater och paprika, samt avvärja maskar horn och bladlöss.
 • Basilika kan odlas från frö direkt i trädgården. Eftersom du inte har så mycket av ett försprång på detta sätt, kan du välja en av de snabbare växande sorterna, som Lemon Basil. Å andra sidan, alla sorter av basilika växer tillräckligt snabbt för att bli produktiva, de bara inte kommer att ha försprång.

Varningar

 • När vattning, undvika att få bladen våt, om du gör blad utfodring, eftersom bladen kan upptäcka.
 • Glöm inte denna möjlighet att välja en av de många häpnadsväckande sorter som kan vara mest kul eller användbara för dig
 • När du flyttar växter från inomhus till trädgården, se till att du gradvis utsätta basilika till utomhus förhållanden för att undvika transplantation chock.

Relaterade Googles