Wki

Hur man mjölka en get för hand

Har du någonsin velat att mjölka en get? Tja, det är inte så lätt som det ser ut, och det är inte samma sak som att mjölka en ko. Men med tålamod, uthållighet och en villig och ammande deltagare, kan du bli expert geten mjölkar du alltid velat vara!

Steg

Hur man mjölka en get för hand. Förbered spannmål och mjölk hink.
Hur man mjölka en get för hand. Förbered spannmål och mjölk hink.
 1. 1
  Förbered spannmål och mjölk hink. Sätt mataren på mjölkningen stativ och placera ca 1 kilo spannmål i det (inte överdriva eller din get kommer att svälla). Se "Du behöver" listan nedan.
 2. 2
  Fånga geten. Om hon har en krage, kan du hålla antingen på kragen, eller klipp ett koppel på den och leda henne.
 3. 3
  Separera mjölkning geten från andra getter. Annars kommer de andra getterna vara extremt nyfiken och stör på något sätt, oavsett om det är genom att stjäla hennes säd, eller distrahera mjölkning geten, eller mumsa på din skjorta.
 4. 4
  Bly geten till mjölkningen monter. Om hon vet fodret är där, kommer hon lade sitt huvud genom stolpen. När hon gör det, fäst den stängd. Stolpen ska vara bekvämt löst, men inte låta henne glida huvudet tillbaka genom en gång stängt. Om du får din get används till rutinen, så kommer de lätt upp och hoppa på stolpen. Ingen stress inblandade.
 5. 5
  Tvätta juvret och spenarna med steriliserade trasa och varmt vatten, vrid ur trasan och torka av. Detta gör tre saker. 1) Det tar bort uppenbart smuts, löst hår och bit av gödsel klängande på. 2) värmen slappnar geten och hjälper till med mjölkutdrivning, 3) juver massage orsakar frisättning av oxytocin, utlöser mjölkutdrivning.
 6. 6
  Placera hinken på stativet, något framför hennes juver.
 7. 7
  Wrap tummen och pekfingret runt basen av spenen tillräckligt hårt för att fånga mjölken inuti spenen.
 8. 8
  Pressa med långfingret, sedan ringfingret, och sedan din pinky, i en jämn, successiv rörelse. Kom ihåg att hålla greppet tight på basen av spenen, eller annars istället för att gå i hinken, kommer mjölken glida tillbaka in i juvret. (OBS: Mjölk går tillbaka upp i juvret kan orsaka infektion.) Se också till att rikta den första squeeze från varje spene (som kan innehålla smuts och bakterier) utanför hinken - antingen på marken eller på en väntan, ivrig katt (eller katt skålen...). annan anmärkning: dra inte spenen! Detta kommer att skada geten, vilket fick henne att försöka dra ut huvudet och förmodligen gå i hinken.
 9. 9
  Med några getter du kan behöva lära sig att använda färre fingrar
 10. 10
  Koppla greppet på basen av spenen för att tillåta mjölk att fylla på spenen.
 11. 11
  Upprepa steg 6-8, med en hand på varje spene. Alternate, med en spene som pressas medan andra påfyllnad. Med övning kommer du att hitta en effektiv rytm.
 12. 12
  Stanna när du ser att det finns inte mycket mjölk kvar. Spenarna blir slapp, med nästan en "tömd" utseende. Massera juvret att frigöra resten av mjölken. Du bör få ytterligare 4-8 uns.
 13. 13
  Ta hinken bort, och lägga den någonstans att det inte kommer att få omkull av en nyfiken eller omedvetna get.
 14. 14
  Använd en spendopp (jodlösning) när du är klar mjölkning. Detta kommer att hålla bakterier borta från spenarna, därigenom hålla din get friskare.
 15. 15
  Ta get kragen (eller bifoga ett koppel) och lossa stolpen.
 16. 16
  Leda henne tillbaka till hennes penna, och ge henne en fin repa under hennes haka.

Tips

 • Det är viktigt att tvätta juvret innan du börjar mjölkningen. Detta kommer att ta bort smuts och hud som kan flagna juvret i hinken av mjölken. Det varma vattnet mjukar även juvret och släpper mjölken.
 • Om mjölken blir lågt, försök massera juvret i trettio sekunder. Du kommer att få en hel del mer mjölk ut.
 • Om bocken lyfter hennes ben i ett försök att skrapa bort din olägenhet av en hand på hennes spene, ett sätt att motverka detta är att stoppa mjölkningen men hålla handen på spenen. Håll din hand på det tills hon sätter henne hoven tillbaka ordentligt ned. Detta kommer att visa henne att hon inte kan skaka av dig det enkelt.
 • Se till att bocken har tillräckligt med spannmål för att hålla henne underhöll medan du mjölka henne. Om hon tar slut, kommer endast getter med lugnaste temperament väntar tålmodigt på dig att avsluta. Men ge inte överbliven säd på en get. Hon kommer att få skurar (get diarré). Du vill inte det.
 • Mjölkning ut en get för hand är mycket mer ansträngande än att mjölka ut en ko, även om en ko har dubbelt så många spenar och mycket mer mjölk. Det beror på en get spenar är mycket "tuffare." [Några av oss ifrågasätter detta...] Du kan behöva ta en paus här och där, eller alternativt med någon annan tills dina händer bygger den nödvändiga styrkan att mjölka en get på en gång, och det kommer att hända, om du övar dagligen.
 • Lita inte på bara din handstyrka. En halv vridning till spenen upp nära juvret hjälper täta toppen. Dra eller vrida spenen. Den orsakar smärta till geten, och problem för dig!
 • En get har ett juver och två spenar. Spenarna är vad du pressa för att få mjölk ur. Många hänvisar felaktigt till spenarna som "juver." Ett djur med mer än en juver är en extraordinär djur faktiskt.

Varningar

 • Ännu bättre, aldrig, aldrig skrika åt, slå, eller på annat sätt missbruka get perioden! Det kommer att vara mer villiga att låta dig göra något för det.
 • Som med alla djur, aldrig, aldrig skrika åt, slå, eller på annat sätt missbruka geten medan hon mjölkas. Det viktiga är att göra mjölka en positiv upplevelse, som hon kommer att välkomna, inte fruktan. En nervös get är en kraft att räkna med.
 • De flesta, men inte alla, getter sparkar, och de sparkar hårt. Ta inte ditt ansikte för nära hinken, såvida du inte har något emot att risken för att få en tand utslagen.

Saker du behöver

 • En eller flera getter
 • Milking stativ
 • Feeder
 • Grain (eller växters blad, druva, om du har någon)
 • Plåthink
 • Krage / bly
 • Tvättning vatten där tvätt duk har kokats. Späd med lika delar kallt vatten före användning. Du kan också använda en av flera varumärke sanitära servetter.