Wki

Hur man mäter ett rum

Beroende på anledningen till att du mäter på rummet, det finns olika mått som måste vidtas. Till exempel, om du sätter in, måste du veta den del av golvet. Om du målar, måste du veta att arean av väggar och tak. Och om du lägger i en kant av något slag, måste du omkrets mätning av rummet. Detta kan vara svårt om du aldrig har gjort det förut, och kan kompliceras av inbyggda funktioner som sluttande tak, eldstäder, fördjupningar, och burspråk. Ta reda på hur man gör det här!

Steg

Hur man mäter ett rum. Multiplicera bredden och längden för att få det huvudsakliga området mätningen.
Hur man mäter ett rum. Multiplicera bredden och längden för att få det huvudsakliga området mätningen.

Rektangulär rum

Golv

 1. 1
  Gör en ritning över planlösningen i rummet du mäter. Det behöver inte vara att skala, men mer exakt det är, desto mer användbart blir för inspelning. I detta hypotetiska ritning, det finns ett badrum på höger (som är ett separat rum, så det är inte inspelad i mätningen) och ett burspråk till vänster.
 2. 2
  Mät den kortaste bredd och längd i rummet. (Se tips om mätning för mattor.) Om du mäter ett rum med inga fickor eller foajéer, kommer det bara att finnas en bredd och endast en längd. Men i detta exempel är tre längder visas. Den kortaste en bör registreras. De andra två, med den röda linjen passerar genom dem, borde inte.
 3. 3
  Multiplicera bredden och längden för att få det huvudsakliga området mätningen. Om rummet har inga fickor eller foajéer, sluta här. Detta är mätning av den totala golvytan. Anteckna detta i mitten av din ritning.
 4. 4
  Beräkna arean av individuella fördjupningar.
  • Kvadratiska eller rektangulära urtagningar: Mät bredd och längd (visas i lila) i hållaren (visas i grönt) som om det var ett litet rum. Multiplicera bredd och längd för att beräkna arean av urtagningen. Spela in den i urtaget område av teckningen.
  • Runda fördjupningar: Mät längsta bredden och längden på urtaget (vanligen genom centrum) fram till kanten av det huvudsakliga området, som ni redan mätt. I detta exempel är längden som visas i guld och bredden i blått. Skär längden i halva, och multiplicera ditt svar med bredden, därefter av pi (3,14). Detta kommer att ge dig området en hel ellips, men kom ihåg att endast hälften av ellipsen sträcker sig utanför gränsen av rummet, så dela upp området i hälften. Anteckna detta i urtaget område av teckningen.
   • Denna beräkning är endast korrekt om ellipsen är uppdelad i hälften av väggen. Annars är det en grov uppskattning.
   • Området i en vik urtag endast bör ingå som en del av det område i rummet, om det finns ett golv (snarare än ett säte) och taket är minst sju meter eller 2,13 m hög.
 5. 5
  Lägg alla de områden tillsammans för att få den totala golvytan.

Tak

 1. 1
  Beräkna golvyta såsom beskrivits ovan.
 2. 2
  Hänsyn till eventuella skillnader mellan golvet och taket området. Om konturen är densamma, kommer området att vara densamma.
  • Ett tak som sluttar eller har urtag eller ändring av något slag kommer att ha en större yta än golvet, så ha det i åtanke (dvs. köpa lite extra färg!).
  • Takfönster kan subtraheras från taket området. Multiplicera längden och bredden av takfönstret att få sitt område, sedan subtrahera detta belopp från den totala takytan för att få en mer korrekt mätning.

Väggar

 1. 1
  Gör en ritning av väggen ungefär skala, inklusive dörrar och fönster.
 2. 2
  Mät bredden och höjden av väggen.
 3. 3
  Multiplicera ihop dessa för att få den totala väggytan.
 4. 4
  Subtrahera det område av fönster och dörrar från totala väggytan. Om du mäter för att se hur mycket färg du behöver, innehålla ramarna i dina mått (förutsatt ramen kommer att målas i samma färg som väggarna).
 5. 5
  Subtrahera området bifogade inventarier från den totala väggytan. Detta kommer att vara svårt, beroende på formen av fixturen (t.ex. ett handfat kommer att vara svårare än en vanlig badkar).

Perimeter

 1. 1
  Mät ett rektangulärt rum genom att lägga till längden och bredden och multiplicera svaret med två.
 2. 2
  Mät ett rum med oregelbunden omkrets genom att arbeta dig runt med ett måttband längs golvet. Om där taket möter väggen är oregelbunden (dvs inte en rät vinkel) då omkretsen kommer att vara lite längre än på golvet.

Rund rum

 1. 1
  Bestäm golv och takyta.
  • Mät den längsta bredd och längd från vägg till vägg.
  • Skär båda värdena i hälften.
  • Multiplicera dem med varandra.
  • Multiplicera med pi (3,14).
  • Subtrahera området några fönster och dörrar. Du kan följa instruktionerna ovan, och svaret kommer att vara nära men inte exakt.
 2. 2
  Överskatta omkretsen. Såvida rummet är helt rund, mätning omkretsen (omkrets) av en ellips kräver en komplicerad ekvation. Din bästa insats för alla praktiska ändamål såsom inköp en gräns, är att ta rummet är rektangulärt vid beräkning av området.
  • Mät den längsta bredd och längd från vägg till vägg.
  • Lägg dem tillsammans.
  • Multiplicera med två.
 3. 3
  Beräkna väggyta. Detta kommer att vara en överskattning, också, eftersom denna formel använder omkretsen från föregående steg.
  • Mät höjden av väggen. (Denna beräkning förutsätter höjden är enhetlig i hela rummet.)
  • Multiplicera höjden av omkretsen.

Tips

 • Om mätning av trä, tegel eller laminatgolv, räkna ut golvyta som ovan, men tänk på att beställa extra till svars för det material du kommer att behöva kasta bort när du gör nedskärningar. Branschstandard är 15% avfall.
 • Om mätning av mattor eller ark vinyl, få den längsta bredden och längden längs golvet. Inte multiplicera inte ihop dem - du kommer nästan alltid att vara kort. De flesta mattor och rullar vinyl kommer tolv meter bred. Om rummet är mindre än tolv meter bred, beställa en rulle av matta så länge rummet, var noga med att få tillräckligt för att gå igenom, inte bara för att, dörröppningen. Om rummet är mer än tolv meter bred, kan det vara fördelaktigt att prata med en installatör eller professionell åtgärd agent.

Varningar

 • Oavsett vad du köper, alltid köpa lite extra. Om du gör ett misstag eller inte räkna dina mått rätt då du kommer fortfarande få nog av vad du behöver.