Wki

Hur man leder en häst


Din häst eller ponny kan vara riktigt besvärligt att komma in och ut ur ett område som leds av dig eller någon annan. Här är några praktiska steg för att hjälpa dig ut.

Steg

Hur man leder en häst. Börja med en häst haltered och stod tyst.
Hur man leder en häst. Börja med en häst haltered och stod tyst.
 1. 1
  Börja med en häst haltered och stod tyst. Kontrollera att grimman passar din häst väl, och att det inte kommer att gnugga på hans ansikte.
 2. 2
  Kläm fast leda rep till centrum ringen under hakan. Klippet ska vara vänd bakåt för att undvika att nypa den mjuka huden på nosen.
 3. 3
  Håll leda rep ca 2-3 meter. Från huvudet krage med höger hand och håll resten viks i vänster hand. Linda inte repet runt handen, annars om hästen börjar springa, kan du dra och allvarligt skadade.
 4. 4
  Att be hästen att gå framåt, möter det sätt du vill gå, ta med din högra hand något framåt (utan att dra) och be att få "gå-på" och / eller klickar på tungan. Börja gå framåt, och när hästen börjar gå, släpp någon press på ledningen repet.
  • Om hästen nu börjar försöka dra framför dig och leda, ta vänster hand med resterna av ledningen repet, och snurra repet snabbt framför hästarna huvudet. Detta fungerar också om du försöker att fånga en häst, och alla hästarna komma springande.
 5. 5
  Att be hästen att bromsa eller stoppa, fråga efter "whoa", förkorta längden mellan din hand och hästarna huvudet, och sedan ta med din högra hand upp av sina öron med repet sträckt.
 6. 6
  Snäva svängar är svårt för en stor, fyrbent djur, så alltid planera i förväg för att ge massor av utrymme och gå brett. Undvik också att leda något häst förbi farliga om hästen spökar, såsom en högaffel och skottkärra, en traktor, etc.
 7. 7
  Att be hästen att vända, vända på det sätt du vill gå och sätta dig högra hand något i den riktningen.
 8. 8
  Om hästen reagerar långsamt, har hans uppmärksamhet undrade nog. Föra den tillbaka till dig genom att säga hans namn, klicka tungan eller göra något buller egentligen.
 9. 9
  Om hästen pråmar (avsiktligt promenader eller lutar in i dig, eller hoppar runt), rusar genom grindar, etc. Stoppa honom, om nödvändigt genom att kliva in framför honom eller slå honom i en tät cirkel. Be honom att "stå" och räta ut honom. Gör detta lugnt, utan att höja rösten. När han och du är lugn, och när du är klar, be honom att gå-på igen.
 10. 10
  Om hästen försöker dra ledningen repet bort genom att kasta sitt huvud om, låt honom få det, du kommer inte att vinna någon tävling i styrka med en häst. Ett grimskaft är vanligtvis ca 2 meter lång, så en häst kan ha en hel del rum medan du fortfarande har tag i änden av repet. När en häst har lite utrymme, kommer han bosätta oftast ner, och du kan åter samla hästen.
 11. 11
  Om hästen tar ledningen repet i munnen, ta ut den ur munnen och korrigera honom med en fast "nej". Om han fortsätter, stoppa och vänta tills hästen blir uttråkad. Varje gång hästen tar ledningen repet i munnen, stanna och vänta.
 12. 12
  Uppfödning är när hästen står upp på bakbenen. Detta är en mycket skrämmande och farlig situation. Steg tillbaka, ger längden av ledningen repet till hästen, och hålla tag i slutändan bara om du känner dig säker att göra så. Stå vid sidan och så långt bort som möjligt. Får inte framför eller bakom och vara medveten om att fostrar hästar ibland faller över.
 13. 13
  Bultning är när en häst går bort plötsligt. Det är mycket svårt att stoppa en skenande häst, även för en skicklig häst person. Om du hänga på till slutet av repet, får ryck på huvudet kragen vara tillräckligt för att vända hästen och sakta ner honom. Om inte, låt det gå. Du vill inte dras. Förhoppningsvis hästen kommer att vara i ett område eller inhägnad gård från bilar.

Tips

 • Vara långsam när man stannar och låta hästen veta innan du börjar att sluta med att säga "whoa" eller bromsa din takt.
 • Om du slår en häst mot dig (vänster om du leder från vänster), endast göra detta med en pålitlig, balanserad häst och hålla honom och armlängds avstånd för att försöka undvika brutna tår. Du kan bli trampade på ändå men!
 • Bär skyddskläder, hjälm, handskar, långa ärmar och robust känga. Bär kläder som inte kommer att föra oväsen och skrämma hästen. Zip upp jackor och knyta tillbaka håret.
 • Håll avslappnad när man går bredvid en häst eller ponny. Om du inte agerar rädd, kommer djuret att göra sannolikt detsamma.
 • En häst ska kunna ledas från båda sidor, men för en obekant häst är det bäst att leda från (officiellt) vänstra sida.
 • Detta är "av boken". Många hästar behandlas något annorlunda. Prata med ägaren och hantera hästen hur han är använder till.
 • Se till att du alltid leder på vänster sida.
 • Alltid bära en gröda i höger hand när du leder en häst. En häst som tränger dig är respektlöst och farligt. Om han inte hedra din personliga utrymme när du leder honom, hålla ändan av grödan ut på hans axel så att han slår in i det om han kommer för nära dig. Du kan behöva peta honom på axeln med det för att få honom att flytta tillbaka ifrån dig. Om du inte har en gröda med dig, använd armbågen.
  Var inte blyg, och aldrig ge efter för en utträngning häst eller du kommer att lära honom att vara chef!
 • Håll linan ca 4 tum från hästens haka och hålla resten viks i andra handen. Promenad med syfte och förtroende, och vet vart du ska. Håll hästen på armlängds avstånd, och var inte rädd för att aj bort dem om de folkmassan dig. Trängsel, kan övermodig hästar vara farligt. Låt dem inte stoppa för egen räkning.
 • Använd ett skaft, eller leder från en bit, för bättre hantering - det är mycket mer effektivt, om du hamnar i en dålig situation. Men vissa människor anser att det är onödigt, hårda, eller ens inhumant att använda ett skaft. En erfaren och sympatisk handler bör endast använda detta på en pigg häst.

Varningar

 • Hantering hästar är potentiellt farligt oavsett vad försiktighetsåtgärder vidtas.
 • Det finns olika typer av huvudlaget och utrustning för att hjälpa hålla kontroll över en häst. Deras användning är ett vanligt tecken att hästen kan vara svåra att hantera. Endast erfarna häst människor bör använda denna typ av utrustning som den har potential att skada och / eller skrämma hästen.
 • Aldrig haka ett finger över huvudet kragen för att styra hästen. Använd ett grimskaft. Om du inte har en ledning att ta tag i hästens nos i båda händerna.
 • Rulla aldrig någon leda rep eller tömmarna runt handen, för om hästen drar iväg du kan bryta dig hand, om hästen bultarna du kan dras.
 • Om du inte känner dig säker leder en häst, be ägaren eller föraren att ta kontroll. Gör inte dig själv i en situation som du inte kan hantera.
 • Vara försiktig, se till att dina fötter är borta från hästen. Eller du kanske bli trampade på.
 • Låt inte din häst stannar och äter saker längs vägkanten. Ge honom ett ryck och bär på.

Saker du behöver

 • Head krage
 • Bly rep
 • Handskar
 • Hjälm
 • Boot
 • Långa ärmar