Wki

Hur man lägger laminat på en bänk

Plastlaminat är en billig, tålig bänk yta som kommer i många stilar och färger. Vare bygga köksskåp eller en bordsskiva arbetsyta, är detta material relativt lätt att installera om du använder rätt verktyg och material.

Steg

Hur man lägger laminat på en bänk. Spendera lite tid att planera ditt projekt.
Hur man lägger laminat på en bänk. Spendera lite tid att planera ditt projekt.
 1. 1
  Spendera lite tid att planera ditt projekt. För områden där en back splash krävs, kan en post-formed fabrikstillverkad bänkskivan vara lämpligare, men för många tillämpningar, kommer en gör-det-själv-top fungerar bra, ger dig mer flexibilitet och tillfredsställelsen av att göra jobbet själv. Här är några saker du behöver veta innan du börjar:
  • Bestäm hur stor bänk eller bordsskiva blir. Till exempel kan ett verk-disken i ett hantverk rum måste vara 24-36 inches bred, beroende på storleken på det material du kommer att använda den.
  • Titta på färgerna och den effekt de kommer att ha på ytan. Mörkt trä eller mönster sten är vacker att titta på, men om ljusförhållandena på det område som du kommer att använda dem i inte är tillräckligt, får en ljusare eller ljusare färg vara mer passande.
  • Titta på exponeringen ytan kan förvänta sig. För områden nära sänkor eller där vatten eller andra vätskor kan spillas, kommer efter-formade bänkskivor att hantera spill eftersom de har en inbyggd back-plask och något upphöjd framkant för att minska avrinningen från ytan.
 2. 2
  Välj typ och finishen på ditt material. Plastlaminat kommit i ett nästan obegränsat utbud, från solida färger till realistiska trä eller mönster sten, till antingen väldigt slät och blank, eller relief och texturerade närmare replikera materialet de liknar.
 3. 3
  Välj det material du limma ditt laminat. Plywood eller MDF (medium density fiberboard) är vanliga material för en laminatsubstrat, och alla har fördelar och nackdelar. Här är en begränsad jämförelse:
  • Plywood har en något högre strukturell styrka, och väger mindre än dess fiberboard motsvarighet. Den kan köpas i tjocklekar från 1/4 tum till 3/4 tum och levereras i ark normalstor vid 4 fot med 8 fot, även specialorder ark kan vara längre. Plywood med yttre lim kommer att vara något mer motståndskraftiga mot fukt, liksom.
  • MDF är mindre benägna att slå sig, eftersom den inte har någon riktad säd. Dess yta är tätare, så det tar limmet lite bättre än plywood, och limmet torkar inte lika snabbt. Typiskt är MDF-board cirka 25-30% billigare än en slipad lövved plywood.
 4. 4
  Välj att plastlaminat du ska använda för ditt projekt. Det finns ett antal olika typer och märken tillgängliga på byggvaruhus och hem återförsäljare förbättring, så du kan planera att spendera lite tid att forska och shopping för den produkt du använder. Plastlaminat levereras i ark, som normalt mäter 49 eller 60 inches med 12 fot, men kan köpas klippas till rätt storlek för ditt projekt för att minimera avfall.
 5. 5
  Matcha kontakt cement till laminatet du väljer. Många handlare säljer laminat med en härdplast lim som redan tillämpas på baksidan av arket, men om du köper en som inte har denna funktion, måste du limma upp laminatet själv. Detta är den process som vi kommer att titta på i denna artikel. Du borde hitta två grundläggande val i lim, antingen en lösningsmedelsbaserad (mycket brandfarligt, mycket snabb inställning) eller vattenbaserade (icke brandfarlig, långsammare inställning) kontakt cement. Generellt behöver du ca 1 liter lim för varje 4 X 8 ark eller 32 kvadratmeter bänkskivan.
 6. 6
  Köp disponibel penslar eller en roller med en nära (kort) tupplur för att sprida ditt lim.
 7. 7
  Montera material i en verkstad eller annan plats med god ventilation och belysning, relativt liten damm, och massor av arbetsbänk utrymme. Du kommer också vill se till att du har de verktyg du behöver för att utföra arbetet.
 8. 8
  Klipp din plywood (eller MDF) till den storlek du vill ha. Om detta kommer att vara en nära passform projekt, kanske du vill göra det lite större än du behöver så det kan beskrivs och trimmas för att passa. Detta är särskilt viktigt om du monterar mot en angränsande vägg eller mellan två väggar, eftersom de inte kan vara kvadratiska (på en riktig 90 graders vinkel).
 9. 9
  Rippa en remsa av din plywood ca 2 inches bred längden på din topp efter en kant band. Skruva (och lim, om man föredrar det) denna remsa längs framkanten på din topp. Se till att kanten är kvadratiska och helt flush, slipning vid behov för att fullända passform.
 10. 10
  Skär laminatet att passa toppen. Vanligtvis kommer du att ca 1/4 till 1/2 tums överlappning så att materialet kan avpassas efter den är limmad, eftersom placera den med klister på den inte tillåter misstag.
 11. 11
  Lägg din plywood på en uppsättning sågbockarna, och placera den skurna ark av laminat, nerifrån och upp, på en arbetsbänk eller annan yta så att du kan applicera limmet. Du kommer att vilja vara mycket noga med att hålla plywood och laminat ren när du börjar applicera limmet.
 12. 12
  Rulla eller pensla på ett tunt lager av klister på både plywood och baksidan av laminatet, vilket gör att inga körningar eller tjocka stänker bildas på endera ytan, som överflödigt lim kommer att orsaka en grop eller bula på den färdiga ytan.
 13. 13
  Låt limmet torka tills alla glans, eller våt utseende försvinner. Limmet kommer att upphöra att vara klibbigt, eller våt, vid beröring. Lyft försiktigt laminat och placera den på toppen av plywood, anpassa den så den är placerad längs framkanten och slutar. När de limmade ytorna gör kontakt, placera dem är nästan omöjligt.
 14. 14
  Använd en mjuk trasa för att trycka på ytan av laminatet, arbeta från mitten mot kanterna. Detta kommer att förhindra spännen eller bubblor bildas. Helst när laminatet trycks ned, kommer du att ha minst en åttondel av en tum av överhäng hela vägen runt toppen.
 15. 15
  Klipp en bit laminat för din kant band. Om du använder 3/4 tum tjock plywood, kommer du vill att kanten bandet att vara ca 1 5/8 tum bred, och minst 1/4 tum längre än kanten den kommer att passa på. Helst ska du också en fabrik kant för att stoppa under topplaminat i hörnet, men om inte, måste du i förväg passa bandet och trimma det så det sluter tätt.
 16. 16
  Limma kanten bandet på varje exponerad kant, applicera klister till plywood kanten och baksidan av laminatet som du gjorde med det övre arket, och låta det torka.
 17. 17
  Använd en router med ett laminat putsning lite att trimma överskottet laminat på alla kanter. Var försiktig, om du använder en avsmalnande trimmer, inte ställa in lite så djupt att det scuffs laminatet nedanför tjocklek ytmaterialet.
 18. 18
  Torka bort lim fläckar på ytorna, och passar din bänkskiva på plats.

Tips

 • Om några luftbubblor visas under laminatet när detta införts du kanske kan använda ett varmt strykjärn placeras över en handduk och appliceras på det aktuella området för att mjuka upp limmet. Detta gör att du kan arbeta luftbubblan ut från under laminatet.
 • Få lite hjälp för att hantera laminatet. Det är ganska segt material, men det kan spricka vid felaktig hantering eller otillräckligt stöd.
 • En tabell såg med en stram rip-stängsel är mycket användbart för att skära både plywood och laminat.
 • För mycket stora blad program, kan du lägga remsor av trä på plywood för att hålla laminatet ovanför ytan tills den är i rätt läge, skjut sedan remsorna ut, så att den kan falla ner.

Varningar

 • Bär skyddsglasögon vid sågning och trimning laminatet.

Saker du behöver

 • Laminat och plywood eller MDF-skiva.
 • Kontakta Cement och verktyg ansökan.
 • Cirkelsåg med en fintandad klinga, eller bord såg.
 • Router med ett laminat putsning lite.
 • Måttband och krita linje.