Wki

Hur man kan dela skäggiga iris

Skäggiga iris tenderar att bli trångt varje två till tre år och upphör med att producera goda sommaren. Division och transplantera tillåter dunge att föryngra och ger också ett sätt att multiplicera din iris. Det är inte svårt att göra, men det är viktigt att göra det vid rätt tid på året för att se till att iris gynnar mest från divisionen.

Steg

Hur man kan dela skäggiga iris. Välj rätt tid på året att dela.
Hur man kan dela skäggiga iris. Välj rätt tid på året att dela.
 1. 1
  Välj rätt tid på året att dela. Den bästa tiden för delning av skäggiga iris är efter blomning, vid vilken punkt återupprättandet av varje anläggning kommer att ske snabbt. Detta kan vara runt slutet av våren och början av sommaren, fram till början av augusti på norra halvklotet. Undvik att dela under vilande perioder (vinter tid) eftersom växten försöker överleva på den energi som lagras i dess rhizom.
 2. 2
  Känn din iris. Med tanke på att division kan skilja sig något mellan iris, är det viktigt att veta vilka iris du söker att dela. Den här artikeln gäller den skäggige iris, den mest kända av iris. Om provat på andra irisar, vara medveten om att det kan bli förseningar i blomning som följd. Till exempel, skägglösa irisar har rhizomer (rötter) som växer på samma punkt varje säsong och de tar inte bra att flyttas. Om du inte flyttar skägglösa irisar, de kommer förmodligen inte blomma säsongen efter flytten.
 3. 3
  Gräv upp iris klump eller en del av klumpen i taget. Använd en spade eller en gaffel. Observera att de klumpar kan vara tung, så det är en bra idé att ha en hjälpreda till hands. Skaka eller slang bort överflödigt jorden från rötterna.
 4. 4
  Bryt av och separera större fläktar. Rotstocken ska lätt bryta av vid en gemensam.
  • Välj fasta jordstammar som har både rötter och blad fläkt. Kasta (och inte gör) rhizomer som verkar squishy eller halta, eftersom de kan vara ruttna eller sjuka.
  • Detta är en bra tid att ta bort spenderat bladverk och större, äldre blad som kan få din anläggning att välta innan den fastställer nya rötter. Gör lämna de flesta av lövverket.
  • Du kan bryta rhizomer för hand eller med en vass kniv för att göra snittet renare.
 5. 5
  Gräv ett område där iris är att omplanteras. Bilda en upphöjning i mitten och sitta rotstocken ovanpå detta. Sprid rötterna i hålet.
 6. 6
  Häll jorden i runt roten och pack. Jorden ska gå upp till toppen av rotstocken. Det är bra om rotstocken är delvis exponerad.
  • Skäggig iris uppskattar en kalkade jorden, så ger detta vid behov.
 7. 7
  Space jordstammar 4-6 inches (10-15 cm) ifrån varandra och se till att fansen pekar i samma riktning. Vissa källor tyder avstånd av en fot (30cm) eller ens två fot (60cm), särskilt för högväxt skäggig iris. När du väljer ditt avstånd, bestämma hur tätt du vill att din säng för att vara, och hur snart du vill dela dina iris igen.
 8. 8
  Vatten djupt efter plantering. Vatten väl varje vecka till hösten att upprätta plåstret. Ovanliga, djupt vatten är bättre än mer frekvent, grunt vatten. Iris är någorlunda resistenta mot torka, men för mycket vatten kan uppmuntra röta.

Tips

 • Plantera små skott och rhizomer skrot för att maximera förökning. Skott kommer att dyka upp, även om de inte kommer att blomma nästa vår, kommer de att bli kvalitet divisioner av sommaren.
 • Vissa människor skär de gröna bladen när den delar skäggiga iris, men det är inget krav. Kom ihåg att bladen mata rhizomer, så det kan vara bäst att lämna en viss mängd av bladverk intakt.
 • Knyt tunna remsor av färgade trasor på knopp stjälkar medan de är i blom för att identifiera färger blandade fläckar under division.
 • Dämpa ogräs tillväxt med en 2 "/ 5 cm lager av kompost eller ruttnade gödsel.
 • Låt dig inte skrämmas av denna process. Skäggiga iris är ganska härdiga växter och inte tänka grävs upp då och då. Å andra sidan, om de inte delas, kommer de att upphöra så småningom att blomma eller kommer att blomma dåligt.

Varningar

 • Iris tillväxtborrar utlösa förödelse på iris. Under division, är de i grub skede. Om du ser en vitaktig rosa grub, förfoga över den genom squashing det.

Saker du behöver

 • Spade
 • Iris patch i behov av division
 • Knife (tillval) för att skära rhizomer rent