Wki

Hur man identifierar getingar

Getingen familj insekter inkluderar tusentals arter runt om i världen, varav de flesta är rovdjur. De vanligaste typerna av getingar är bålgetingar, gula jackor och getingar papper. Att veta hur man identifierar getingar kan vara svårt eftersom det inte är lätt att studera den fysiska utseende av en geting från ett avstånd. Dessutom, för en vanlig människa, bin och getingar tenderar att se likadana ut och kan lätt förväxlas för varandra. Det finns dock ett stort antal tips och tricks som du kan använda för att se om en insekt är en geting eller inte, och agera därefter.

Steg

Hur man identifierar getingar. Leta efter en övervägande svart utseende med små vita tecken.
Hur man identifierar getingar. Leta efter en övervägande svart utseende med små vita tecken.

Färg

 1. 1
  Leta efter den karakteristiska svarta och gula eller rödbruna färg mönster. Självklart, vissa arter av bin har en liknande färg mönster också, så detta är inte avgörande. Och medan färgen kan vara en stor omedelbar indikator kommer noga närmare granskning vara nödvändigt att göra en mer exakt bedömning. Getingar kan identifieras genom sina gula och svarta ränder.
 2. 2
  Leta efter en övervägande svart utseende med små vita tecken. Om insekten du observerar ser ut så här, kan det vara en bålgeting, vilket är en typ av geting.
 3. 3
  Leta efter brun, röd eller gul färg. En geting med dessa färger är troligen ett papper geting.

Body funktioner

 1. 1
  Titta getingen flyga och leta efter två långa bakbenen som hänger och dinglar rakt ner i mitten av flygning. När ett bi flyger, kommer dess ben försvinner sannolikt eller vara mycket svårt att upptäcka.
 2. 2
  När insekten har landat på en vägg, skrivbord, eller något annat föremål, titta noga på sina vingar för att se om vingarna drar in och vila mot sin kropp. Om insekt är ett bi, kommer dess vingar sticker ut åt sidorna.
 3. 3
  Leta efter en midja som är tunnare än resten av kroppen. Olika getingar kommer att ha olika grader av midjan tunnhet, men ingen kommer att ha midjor som är omöjlig att skilja från deras kroppar. Papper getingar har extremt tunna midjor i jämförelse med andra getingar, till exempel. Däremot kommer ett bi midja vara lika bred som dess kropp.
 4. 4
  Leta efter hår, eller bristen på den, på insekten. De flesta arter av bin, speciellt honungsbiet, kommer att ha massor av korta, fuzzy hårstrån längs området bakom deras huvuden. Detta hjälper dem att samla pollen. Utom i särskilda fall, liksom Europeiska hornet, getingar kommer sällan - om någonsin - har hår alls eftersom de inte behöver det. De tenderar att vara elegant och glänsande.

Storlek

 1. 1
  Mät geting. Gula jackor genomsnitt cirka 0,5 inches (1,3 cm) i längd, medan hornets genomsnitt cirka 0,7 inches (1,8 cm) i längd.

Tips

 • Om du stöter på ett bo och vill veta om det är en bee boet eller ett getingbo, här är några tips:
  • Bee bon är gjorda av vax celler. De använder ofta håligheter i träd, hål i marken eller andra föremål för att bygga ett bo inne.
  • Getingbon är gjorda papery koner av tuggas upp saliv blandat med fibrer. Getingar tenderar att hitta gömställen för sina bon, såsom sprickor eller under takfoten på ett hus.
 • Bin tenderar att vara mer blida än getingar. Getingar tenderar att hänga runt din picknick aggressivt söker din mat medan bina surrar runt blommorna i stället.
 • Om stucken, lämnar ett honungsbi hennes stinger i dig eftersom det är taggtråd och slits ur hennes kropp när hon lämnar (ofta dödar henne i processen). En geting s Stinger är slät, vilket innebär att medan stinger inte kommer att fastna i huden, kan du bli stucken flera gånger i en attack.

Varningar

 • Honungsbin och gula getingar jacka kan skicka kemiska larm tillbaka till sina bon och många andra insekter kan börja komma efter dig att attackera. Om stucken, lugn, överväga att lämna omedelbart och inte försöka skada den stickande insekt eller det kan släppa sin kemiska larm.