Wki

Hur man hanterar en herrelös katt

En herrelös katt är en innekatt som har blivit utanför. Hemlösa katter är mycket smutsiga och dåligt preparerade. De kan också vara mager, från brist på att kunna jaga på egen hand. Om du stöter på en herrelös katt, oavsett om det är i din trädgård, på vägen, eller i parken, måste du veta hur man korrekt att hantera en herrelös.

Steg

Hur man hanterar en herrelös katt. Lägg märke till katten.
Hur man hanterar en herrelös katt. Lägg märke till katten.
 1. 1
  Lägg märke till katten.
 2. 2
  Du kan vara aktiv genom att läsa förlorade husdjur annonser och vara medveten om beskrivningar av katter som gav försvunnit i ditt område. Dessutom, kan ge husrum, vatten, och kattmynta hjälpa till att hålla en förlorad katt nära dig tills du kan hjälpa det, eftersom katten kommer säkert att hitta dessa saker långt innan du annars skulle ha märkt katten. Lämna inte mat ut förrän du misstänker att du har en herrelös, eftersom detta kan bara attrahera vilda djur eller foder andras husdjur (som kan vara på kontrollerade dieter), detta kommer inte att uppskattas av någon.
 3. 3
  Om du tror att det finns en herrelös katt i ditt område, kan du prova att mata genom att placera maten utomhus mycket sent på natten i ett område som skulle vara tillgängliga endast för en katt (i. E., På en plats med en tillräckligt liten entré för att utesluta större djurliv) och se om det har försvunnit av tidigt nästa morgon. I minusgrader, hällde olja från en burk sardiner över kibble fungerar väl. Tecken på en herrelös i ditt område kan omfatta:
  • Strimlad soppåsar natten
  • Ditt husdjur kan märka katten utanför innan du gör, försök att se vad de ser när de är vid fönstret. En herrelös kan ha en rutin som din vaksamma fönster-tittare har plockat upp den.
  • Färska spår i snön, särskilt när vädret är för kallt för de flesta husdjur att vilja våga långt hemifrån, och spåren har dykt efter en nattlig snöfall. Du kanske kan följa dessa spår till en håla i en veranda om du upp tidigt innan de skyms av andra trafikanter.
  • En katt som springer iväg efter att fånga bara en glimt av dig
  • En katt som är ute på en timme när de flesta husdjur skulle ha förts in för natten
  • Tidig vinter är en utmärkt tid att lägga märke till herrelösa katter, eftersom de blir mer desperata efter mat, och eftersom de flesta husdjur inte kommer att ge sig ut så mycket. Var särskilt vaksam vid denna tid på året.
 4. 4
  Vet skillnaden mellan ett vilt, vilsekommet, och en utomhus katt. Om du ser en katt i din trädgård, i parken, i en bil, eller någon annanstans, måste du kunna berätta om det är vilda, herrelösa, eller bara en utomhus katt. En vild katt är en vild, icke-domesticerade katten. En herrelös är en inomhus eller utomhus husdjur som har låt ute och gått vilse, och en utomhus katt är en katt som är tränad att gå utanför utan att springa iväg. En utomhus katt är lätt att skilja från en herrelös eller vild katt på grund av dessa två egenskaper:
  • Välvårdad och utfodras: Kattens päls bör vara anständigt mjuk och ren. Ett husdjur trampdynorna kommer i allmänhet också vara mjuk, medan en katt som har levt utomhus i flera veckor, vare sig herrelösa eller förvildade, kommer att ha mycket valkiga fötter.
  • Friendly: Den husdjur katt ska interagera med människor, och det kan försöka komma in ditt hus. Men många husdjur katter är skygg och kommer springa iväg om de ser dig, så en initial rädsla reaktion inte nödvändigtvis betyda att katten är hemlös.
  • Feral och herrelösa katter, å andra sidan, är inte så lätt att skilja från varandra. En vild katt kan tränas bättre jämfört med de herrelösa, som herrelösa katter är inte vana vid att vara utomhus. Strays kan också vara mycket undernärda jämfört med en vild, eftersom de inte är kapabla jägare. Om du börjar att mata katten kommer herrelösa sannolikt så småningom binda och bli din kamrat, eller åtminstone snabbt blivit mindre rädda, medan en vild katt skulle stanna lättskrämda. Men alla herrelösa beter sig som en vild, speciellt om det har gått förlorat under en lång tid, och beteende ensam kanske inte från början vara ett bra sätt att skilja dessa katter. En annan ledtråd kan vara om katten är kastrerade och kastrerade, eftersom intakta katter är mycket mer benägna att vandra och gå vilse. Ett oproportionerligt antal strays är Tomcats, som är lätta att skilja från kastrerade hanar om du kan få honom att lyfta på svansen. Tomcat fulla kinderna (käkar) är också ibland en enkel funktion för att platsen, och pukor tenderar att ha en stockier bygga med kortare ben än män kastrerade före förfallodagen. Vilda katter kan kastreras, men bör vara "örat spets" (oftast till vänster) för att ange detta, och troligen nått mognad innan de fångades och kastrerad (så han kommer att få en fullständig hankatt ansikte och tjock build).
 5. 5
  Försök att närma sig den kringströvande (om katten är i själva verket, en herrelös). Försök att närma sig katten att kontrollera om en licens eller taggar för rabies. Tala mjukt till katten när du närmar dig, och kanske till och med ta med en starkt luktande mat som tonfisk eller torkad lever. Var mycket försiktig med bett och repor, även om katten verkar ganska avslappnad. Om katten är nervös, inte pressa lyckan. I bästa fall kommer du skrämma bort det, men du kan också skadas av katten. Om du inte kan närma sig katten eller om den inte har taggar eller en licens, antingen försöka fånga katten själv, eller ring Animal Control eller en lokal djurhemmet. Vet politik i dessa organ, många håll en kort stund och sedan försöka adoption eller avliva om katten inte verkar adopterbara. De är förmodligen inte hjälpa direkt fånga katten. Du kanske kan och vill göra ett bra jobb med nytt hem katten, men om inte, åtminstone vid ett härbärge katten kommer att ha en bättre chans till ett bra liv än det skulle på gatorna, inte kommer att bidra generationer viltlevande befolkningen, och det kommer inte att dö inhumant av svält, skador eller exponering. Vilda katter är dåligt lämpade för att överleva kalla vintrar, så kommer helst får sjukvård mat, och utomhus skydd, medan herrelösa katter inte är utrustade för att klara sig själva alls. De kommer så småningom att ha antingen en våldsam eller långmodighet död om ingen ingriper.
 6. 6
  Försök att hålla tillbaka katten. Använd en human djur fälla avsedd för katter, dessa kan köpas för under 75€ från järnaffärer, eller ibland lånas gratis från djur kontroll. Försök inte att fånga katten med en improviserad enhet som en filt eller nät om det alls är möjligt, eftersom detta i hög grad ökar risken för flykt och skador på både dig och katten. Om du hittade katten under körning och du kan inte hålla det, signalera trafiken att sakta ner. Om katten verkar skadad och inte kan eller kommer att gå av vägen, direkt trafik runt den. Var mycket försiktig så att du inte skadas eller orsaka en olycka. Om det inte finns någon trafik, kanske du kunna svepa en skadad, liggande-in-the-road katt i en kappa eller ett örngott för att flytta den från vägen. Var ytterst noga med att inte bli biten eller repas. Här är några fler tips:
  • Tiden tillåter, upprätta en födande rutin med katten genom att placera mat utomhus på förutsägbara tider (och sedan ta bort eventuella rester tills nästa utfodring), ofta kommer detta att vara after dark. Låt katten att äta bredvid, och sedan inuti, funktionshindrade fällan.
  • Förbered dig för din gäst. Om du planerar att hålla katten i minst ett par dagar medan du försöker hitta ägaren, få ett "rum" redo. Helst ska rummet vara rymningssäkert, tyst, oanvänd, lätt att rengöra, och nästan helt tom. Badrum och fullt slutna verandor fungerar bra. De enda saker som ska finnas i rummet är: en bekväm stol för dig (att sitta i tysthet medan katten vänjer dig), en bekväm, men inte alltför avskild, gömställe för katten (en kattbur är perfekt, som katten binder med denna fristad och, eftersom det kommer att tillbringa större delen av sin tid i det, kommer det att vara enkelt att låsa katten i för transport till nästa destination), vatten, och strö. En klösbräda, leksaker, och ett fönster kan vara trevligt, men katten kommer förmodligen att vara alltför stressad för att utnyttja någon av dessa utom att försöka fly genom fönstret, även genom glaset! Ger inte någon mat i rummet. Alltid sätta maten i personligen, och, om katten tillåter, sitta i rummet medan katten äter. Livsmedel är ditt bästa verktyg för att förtjäna förtroende.
  • Om du inte planerar att shelter katten hemma, innan svällning, ordna med en veterinär eller djur kontrollorgan för att ta in katten eller ha det plockas upp efter fångst. I detta fall, håll katten i fällan i ett lugnt mörkt område tills den transporteras. Gör intervallet mellan fångst och transport så kort som möjligt eftersom det är extremt stressande för katten.
  • Täck klämskyddet och tråd botten av fällan med tidningen, så att katten inte instinktivt kommer att undvika att trampa på klämskyddet
  • Ställ inte resan plattan på ett hår trigger, som katten skulle kunna utlösa den i förtid och fly. Bättre att försöka igen senare än att misslyckas en gång, eftersom du får bara en chans.
  • Sill konserverad (ej inlagd), makrill eller sardiner är utmärkta bete, och oljan kommer fortfarande att vara illaluktande även i frysning väder. Placera inte mycket mat i fällan, eftersom det kommer bara skapa en enda röra efter fällan utlöses, katten reagerar ofta med antingen vild panik eller frysas med rädsla, och det kan kräkas.
  • Efter inställning av fällan, kolla den ofta, men inte låta sig ses om katten inte används till dig. Du kan skrämma bort det i precis fel tillfälle.
  • I exceptionellt kallt väder, täcka fällan med ett lakan eller handduk, då högen massor av snö över hela kroppen i fällan att hålla katten varm och lugnare när det har varit instängd. Kontrollera fällan så ofta som möjligt.
  • Var försiktig när du släpper katten från fällan (det kan vara en bra idé att öva detta först). Bär skyddskläder på ditt ansikte och händer, sätta fällan i ditt säkra rum, och placera den ifrån dig så att katten kommer att släppas i riktning mot dess utsedda gömställe. De flesta katter kommer att kila rakt in i gömställe, men vissa kommer att försöka fly, och de kan vara otroligt snabb, även hoppa rätt över dig att få ut genom dörren, så håll den stängd. Aggression mindre troligt, men också möjlig.
  • Låt katten att lugna ner för ett par timmar, sedan in i rummet tyst, att föra mat och en kamera. Försök att få en ordentlig titt på katten och helst en bra bild så att du omedelbart kan börja söka efter en ägare (se nedan).
  • Katten bör ange takten för alla framtida interaktioner. Tvinga inte det ur sitt gömställe, eller röra den om den är frighted. Låt det att äta ensam om det inte kommer att äta i din närvaro, men vara säker på att den ser att du ger maten. Etablera ett regelbundet schema tillåter katten att förutse dina besök, som kommer att göra ditt inlägg mycket mindre skrämmande, och det kommer att börja associera ditt besök med utseendet på maten. Sitt i din stol och läsa tyst för några minuter minst ett par gånger om dagen. Försök att vara så icke-hotande som möjligt, rör sig långsamt, stanna så "små" som du kan genom att huka, gör inte ögonkontakt, blunda och låtsas sova.
  • När katten är van vid dig och det nya rummet, kanske du vill prova att röra vid den. Detta är ett uttryck för tillit som ofta medför en förändring i ett tidigare tam herrelös, men kan också vara ett mycket riskabelt drag, särskilt om katten du har fastnat är en äkta vilda. Skinnhandskar är en bra säkerhetsåtgärd, men kan också vara skrämmande, särskilt om de är skrymmande eller inte är slitna konsekvent. Försök inte detta om du inte är väldigt bra på att läsa språk katt kropp, och inte pressa dig lycka genom att ignorera varningarna från katten (meddelande elever, whiskers, öron, svans, huvud och axlar ställning, allt från en katt som fortfarande att huka i bakre hörnet av gömställe). Börja med att långsamt sträcker handen för att placera en mycket välsmakande behandla nära katten. Få behandla så nära katten som du kan innan det kryper, morrar, eller på annat sätt akter hotad. Kasta inte behandla eller förlänga fingrarna (som kan se hotfull) Repeat, föra handen närmare som katten gör. Så småningom kanske du kan ta din hand nära nog att katten kommer att lukta på den. Låt detta, sedan tillbaka handen. Du är nästan där! När du vidrör katten, vara mycket försiktig, titta och lyssna efter någon ledtråd att katten är på väg att reagera dåligt. Vid denna punkt, kommer de flesta strays tillåter dig att röra dem utan att vara aggressiv, och nästan alla kommer att ge en varningssignal. Helst får du ett par olika nivåer av varning, ett väsande kan utvecklas till en morrande (eller vice versa... men du har lärt känna din katt), och du kanske kan ignorera ett kort brus så länge det spelar trappas inte till en morrande. Ibland kommer fysisk kontakt klargöra genast dina avsikter till katten och det kommer att komma ihåg hur bra som ett husdjur är. Annars, åtminstone katten blir van vid att hanteras, och kan komma att njuta bli klappad när den har haft flera framgångsrika sessioner. Katter som har utsatts för övergrepp eller som har en smärtsam skada kan vara oförutsägbara, speciellt om du träffar en känslig plats, så gå långsamt. En katt som låter dig röra den inom 2-3 veckor av flera korta dagliga sessioner interaktion i ditt säkra rum är herrelös och kan förmodligen ses tämjas. Men om, har du hittat en riktig vilda och har inte blivit vänner inom ett par veckor, inte försöka tämja den. Katten kommer aldrig vara helt tillfreds leva med människor, och skulle vara mycket lyckligare liv utomhus med lämplig vård. Kattens medicinska behov bör åtgärdas innan du släpper det (bland annat vaccinationer och speciellt kastrering). Du kan sedan vill försöka åter hem katten till gården (med tillåtelse!) Eller en hanterad koloni, eller ge den pågående mat, vatten och husrum själv. Katter är inte väl lämpad för att överleva vintrarna, och förvildade katter i kalla klimat kräver extra omsorg, inklusive en källa av flytande vatten.
 7. 7
  Efter din bortsprungna katt är säker, försöka hitta ägaren till katten. Om du vill adoptera katten om ingen ägare dyker upp, kan detta vara en av de saker ditt tillstånd kräver upphittaren av djuret att göra innan de kan hävda äganderätt. De bästa sätten att marknadsföra en herrelös katt är att:
  • Berätta för dina grannar om katten. De kanske vet grannskapet husdjur, och de kan kontakta dig om de lista ut vem ägaren är.
  • Ta katten till veterinären för att söka efter ett microchip-ID, och kanske för en check-up om du märker några ovanliga vanor eller ser om katten.
  • Kontakta skyddsrum direkt. Det första en ägare kommer förmodligen göra är att kontakta en kvinnojour för att se om en katt har kommit in eller om någon annan har rapporterat att de har en herrelös katt.
  • Sätt affischer upp i djuraffärer, kliniker veterinär och någon annanstans du kan. Den bästa affischen säger hittats i största möjliga teckensnittet tvärs över hela sidans bredd, och inkluderar en bild av kattens ansikte. Detta kommer att få uppmärksamhet av alla som har förlorat en liknande katt. Dina kontaktuppgifter kan vara i mycket finstilt, eftersom ägaren kommer säkert att stanna och läsa. Ta inte med en bild av hela katten, eller andra identifierande uppgifter, eftersom någon då kan beskriva katten och hävdar att det som ägare. Den personen kanske inte vara ägare och kan ha grymma intentioner. Fråga vem som helst som försöker göra anspråk på katten frågor för att kontrollera matchen. De bör kunna berätta kattens kön, ålder, fot färger pad, svans spets färg, mage färg, etc.
  • Kontrollera din lokala tidningens platsannonser för "förlorade husdjur" annonser. Sätt ett "hittade" annons i några lokaltidningar (detta är ofta gratis) anger att du hittade en herrelös katt, men håller tillbaka mer personliga detaljer. Ge en mycket grundläggande beskrivning, t.ex. "hittades:. Svartvit katt, ägare uppmaning att identifiera" Ge inte alla detaljer som ägare ska tillhandahålla dessa uppgifter till dig.
  • Fundera på om tror att ägaren är en ansvarsfull ägare. Skulle du återlämna ett barn till ett hem med olämpliga föräldrar eller ringa socialtjänsten? Vid identifiering katten över telefon, kan du slinka in några talande frågor som: Är ditt husdjur kastrerad? Hur gammal är den? Hur länge har det varit försvunnen? Gör matten, och du vet om personen får sina husdjur för att nå mognad och allemansrätten utan kastrering. Kan du ge vaccination / journaler för katten, eller be din veterinär att kontakta mig så att jag kan kontrollera dessa? Dessa dokument innehåller ofta en grundläggande beskrivning eller ens en bild av katten, så det är utmärkt bevis på ägande. Ansvarig ägare kommer att uppskatta att du är så försiktig i sina husdjurs säkerhet, och bör gärna ge den här informationen. Oansvariga ägare kanske inte har fått sina husdjur vaccinerats nyligen, om någonsin. Det kan vara dags att involvera lokala djur myndigheten. Berätta ägaren att djuret kan hämtas på härbärget, och sedan när du släpper ut katten, meddela folket där om din oro. De kommer förhoppningsvis att kunna vidta lämpliga åtgärder, till exempel krav på att husdjuret ska kastreras och vaccineras innan de antas tillbaka ut till ägaren.
 8. 8
  Vänta. Om ingen ägare hittas efter en månad, går till samma djurhemmet du meddelas om herrelösa och antingen besluta att ta hand om katten, gör du ägare, eller att ge katten till skyddsrummet.
 9. 9
  Har katten kastrerade och kastrerade, och testa för sjukdomar innan det att mingla med andra katter i ditt hushåll. Mest herrelösa katter inte redan "fast", vilket är sannolikt anledningen till att de gick vilse i första hand, eftersom intakta husdjur är mer benägna att ströva omkring och slåss. Detta är också det enda sättet att vara säker på att det aldrig kommer att lägga till det enorma problemet med överskott katter och kattungar.
 10. 10
  Må bra att ni har hjälpt en skrämd, svältande katten hitta en säker plats, och har hindrat den från att lida det svåra i ett liv på gatan som det aldrig var lämpade att överleva.

Tips

 • Sätt vatten ut för katten. Försök att hitta den plats där katten gillar att vara och sätta vattnet där
 • Försök att ta hand om djuret själv medan du försöker hitta ägaren
 • Om du vill mata katten, erbjuder täta men små mängder av konserverad kattmat eller tonfisk med en liten mängd vatten. Utanför katter är ofta uttorkade katter, och tillsätta vatten till burkmat kommer att lägga till deras vattenintag. Det är därför så många ser smutsig och un-preparerade. De kan inte putsa sig om de inte har druckit tillräckligt med vatten. Ge katten "soppa" kommer ofta att resultera i en snabb förbättring av en katts hälsa och utseende. Ställ ut en liten skål med torrfoder på dagtid. Katten kan komma att knytas till dig, speciellt om det är herrelösa
 • Om katten är skygg, försöka böja ner till sin nivå. Håll ut din hand och kalla det med en söt röst. Detta kommer att få dig att verka mindre skrämmande och katten kan hitta dig mer tillgänglig.
 • Håll en kattbur och örngott i din bil, om du stöter på en borttappad eller bortsprungna katt när du är på ett ärende. Se Använda en påse katt komfort
 • Du kan ställa in en fälla för att fånga och innehåller herrelösa tills hjälp kommer. För mer information om hur du ställer in fällor, gå till http://www.atlantaanimalalliance.com/howtotrap.htm

Varningar

 • Om katten inte har taggar och den biter dig, kontakta din läkare. Du kan få råd att få rabies skott. Försök att inte göra något som kommer att göra katten bita dig, såsom att ta tag i eller håller cat.But försöka hålla katten om redan fått en som kan attackera katten bara hålla den i en bur eller lägga den i ett annat rum i ditt hus.
 • Om du gör ge katten till skyddsrummet och ingen hävdar katten, kan de avliva den, eller med andra ord, sätta katten att sova. Tyvärr, det finns fler katter än bostäder, och eutanasi kan vara det bästa alternativet. Det är svårt att veta att du tog katten till sin död, men det är en fredlig, smärtfri död, och mycket bättre än vad katten skulle ha lidit (out of sight) om du inte hade agerat alls. Uppmuntra kattägare vet du tänka på att anta en andra (eller tredje) katt för att tillhandahålla bostäder för katter som annars skulle avlivas. Kanske du har en enda katt själv? De flesta katter kommer att uppskatta det extra sällskap, och ibland en tredje katt kan lägga balans till ett par som inte är perfekt lämpad (t.ex. lägga till en lekfull tredje katt till ett par där endast en gillar att brottas tar en hel del påtryckningar från av mindre lekfulla "offer").