Wki

Hur man handskas med din bror eller systrar ' död

Förlusten av en familjemedlem är förmodligen en av de svåraste emotionella upplevelser som vi någonsin har att uthärda. Döden av en bror eller syster kommer med sin egen unika uppsättning av tankar och känslor. Det kan vara en förvirrande och smärtsamt ibland, oavsett vad din ålder. Hur är det bästa sättet att hantera en sådan händelse?

Steg

Hur man handskas med din bror eller systrar ' död. Acceptera det finns inget "rätt" eller "fel" sätt att hantera detta.
Hur man handskas med din bror eller systrar ' död. Acceptera det finns inget "rätt" eller "fel" sätt att hantera detta.
 1. 1
  Acceptera det finns inget "rätt" eller "fel" sätt att hantera detta. Du kan få domningar eller i misstro under en tid. Du kanske tycker att du borde känna ledsen. Du kan känna att du inte kunde någonsin känner sorgligare än detta. Du kanske vill skrika och skrika. Du kanske vill låsa dig iväg ensam. Alla dessa är vanliga känslor och det är helt ok att känna så. Sätt inte press på dig själv att känna ett visst sätt.
 2. 2
  Fortsätt prata om hur du känner dig så mycket som möjligt. Det kanske inte alltid vara lätt att sätta ord på, men försök att förklara för andra runt omkring dig hur du mår. Nära vänner och familj kommer att vilja hjälpa dig så mycket som möjligt, men inte alltid vet hur, så berätta för dem hur du känner och hur du behöver dem för att fungera runt omkring dig kommer att hjälpa dem att räkna ut hur man bäst kan hjälpa dig.
 3. 3
  Också vara medveten om att du kanske behöver tid för dig själv. Samtidigt som det är bra att fortsätta prata med andra så mycket som möjligt, kan du också lite tid för dig själv att bearbeta dina egna tankar och känslor. Det är helt ok. Du kanske upptäcker att gå till en viss plats hjälper dig att fokusera dina tankar - det kan vara en plats som var speciell för ditt syskon, din bror eller syster viloplats, en lugn park, eller ens ditt eget rum. Du kan också finna att skriva ner dina tankar och känslor hjälper dig att få saker lite mer rakt i ditt sinne.
 4. 4
  Skapa minnen eller föremål för att fira och minnas din bror eller syster. Detta kan innefatta att delta med sina begravningen genom att hjälpa att plocka låtar eller avläsningar. Du kanske även vill läsa något själv. Du kanske inte känner för att bidra till ceremonin mycket och det kan bara vara senare att du känner att du kan börja komma ihåg din bror eller syster utan det informationsproblem alltför smärtsamt. Det finns massor av idéer för objekt som du kan göra för att hjälpa dig att hålla deras minne levande, klippböcker, minnesboxar, fotoalbum, poesi, spellistor. Ju mer personliga de är, desto bättre blir det för dig när du vill spendera lite tid att komma ihåg ditt syskon och de goda tiderna du hade tillsammans. Du kan också hitta umgås göra projekt med andra medlemmar i din familj kan hjälpa dig att hantera - dessa projekt kan vara helt orelaterade till din bror eller syster, men kan bidra till att ge dig något annat att fokusera på samtidigt fortfarande i en miljö där du fortfarande omges av andra människor som vet vad du går igenom.
 5. 5
  Kom ihåg att du inte är den enda personen som ska sörjande och andra människors handlingar kommer att påverkas av detta. Övriga syskon, dina föräldrar, kusiner, morföräldrar, vänner, mostrar och farbröder alla beröras av din bror eller systers död på olika sätt. Kom ihåg detta och behandla sina önskningar och känslor med samma respekt som du vill din att bli behandlad. Du kan bli ombedd en hel del om hur dina föräldrar klarar, och detta kan verka sårande och respektlöst om det känns som människor ignorerar dina känslor över det av dina föräldrar. Dessa människor försöker bara hjälpa till och kanske inte känner sig bekväma att fråga dig direkt hur du mår. Men kom alltid ihåg att dina känslor och ditt sätt att sörjande och coping, är precis lika giltig som någon annans.
 6. 6
  Leta efter rådgivning eller annan professionell hjälp. Detta är en allvarlig händelse att hända i ditt liv och det finns ingen skam i att söka hjälp utifrån. Det finns massor av stöd där ute och många människor finner tröst i att tala till människor utanför deras vänner och familj. Från gruppmöten till en-mot-en sessioner, telefonledningar och på Internet, det finns gott om ställen att gå till om du känner att du behöver. Din läkare kommer att kunna peka i bästa riktning.

Tips

 • Vet att ni aldrig kommer att "få över" dina syskon död som ni kommer förmodligen alltid vill komma ihåg dem och kommer alltid att vara tråkigt att de är borta. Men med tiden, hittar du det sätt som är rätt för dig att hålla minnas dem, men också gå vidare. Du kommer att ha lyckliga tider igen.
 • Folk vill hjälpa dig, så alltid be om hjälp om du behöver det.
 • Det finns massor av webbplatser där ute som erbjuder rådgivning och stöd. Dessa kan vara generella sorg eller webbplatser som är specifika för syskon stöd, eller ens specifika orsaken till din bror eller systers död.

Varningar

 • En sådan stor förlust kan leda till depression och självmordstankar. Det är inte onormalt, men se till att du söker professionell hjälp från din läkare omedelbart om du börjar lider av dessa.