Wki

Hur man gör och använder en blomkruka rotklumpen lyft

Under de kallare väder månader, vissa växter bäst sås inomhus i blomkrukor. Efter några dagar eller veckor, kan de små plantorna sättas utanför, i trädgården marken. En rotklumpen lyft blomkruka gör det enkelt att ta anläggningen (er) med rötter och rootball ur potten.

Steg

Hur man gör och använder en blomkruka rotklumpen lyft. Montera de nödvändiga förnödenheter.
Hur man gör och använder en blomkruka rotklumpen lyft. Montera de nödvändiga förnödenheter.

Förbered material

 1. 1
  Montera de nödvändiga förnödenheter. För ett system, behöver du två identiska små plast blomkrukor, en tunn plastplatta (t.ex. locket av ett margarin box) och saxar. Krukorna på fotot är cirka 5 cm (2 inches) högt och 5,5 cm (2,2 inches) bred.
 2. 2
  Gör en "insert" genom att skära bort cirka två tredjedelar av den sida av en plast blomkruka. Då har du en blomkruka och en insats.
 3. 3
  Klipp en "lyft remsa" av en tunn plastplatta (till exempel ett lock av ett margarin ruta). Remsan kan vara rektangulär eller sked formad. Böj remsan vid en ände. Den korta del av remsan måste passa i insatsen.

Använd det material

 1. 1
  Sätt en insättning i en tom blomkruka.
 2. 2
  Sätt en hiss remsan i den tomma insatsen. På bilden kan du se två system, ett med en rektangulär hiss band och en med en sked formad remsa. Båda systemen fungerar bra, men möjligen sked formade man fungerar bättre i större krukor.
 3. 3
  Skriv information om den långa delen av hissen remsan. Fyll insatsen med (potting) jord. Tryck lite på marken. Lay frön på marken.
 4. 4
  Täck fröna med (potting) jord. Vänta tills växterna är synliga.
 5. 5
  Lyft rotklumpen (steg 1): När växterna är synligt drar insatsen ur blomkrukan.
 6. 6
  Lyftning av rotklumpen (steg 2): Dra remsan några millimeter (ca 1/4 tum) till ovan. Släpp sedan remsan. Rotklumpen kommer först lossa från insatsen och sedan återgå till sitt läge igen. Det kommer inte att hålla längre.
 7. 7
  Lyft rotklumpen (steg 3): Ta rotklumpen mellan tummen och fingrarna. Placera rotklumpen vid sitt önskade läge (jord, en annan blomkruka etc).

Plantering i jorden

 1. 1
  Sätt blomkruka med insats och remsan i hålet. Fyll utrymmet runt blomkruka med jord. Tryck på jorden runt blomkrukan.
 2. 2
  Ta blomkrukan ur jorden.
 3. 3
  Ta ut insatsen ur blomkrukan.
 4. 4
  Lyft rotklumpen och ta ut det.
 5. 5
  Sätt rootball i hålet i trädgårdsjord.

Tips

 • Spraya lite vatten på (potting) jorden innan "lyft". Därefter (potting) jorden inte kommer att falla sönder så lätt under hantering.
 • Prova lyftet innan om frön på. Sedan kan du testa att se om planteringsjord är tillräckligt fuktig. "Feel" hur förfarandet fungerar. Om okej, sätta rotklumpen tillbaka i grytan genom att göra stegen i omvänd ordning. Om inte okej, rengöra delarna och börja om igen vid steg "Sätt en insats i en tom blomkruka".
 • Köp billiga mini persienner på loppisar och använda en "lameller för din rotklumpen lyft projektet, för trädgård markörer, när sådd plantor, etc. De är snabba och lätta att klippa till önskad längd och kan skrivas på med permanenta markörer som sist genom växtsäsong.

Saker du behöver

 • 2 identiska små plast blomkrukor
 • En tunn plastplatta (exempelvis locket på en margarin ruta)
 • Sax