Wki

Hur man gör kokt ris

Matlagning är något som nästan alla kan göra. Det är en avkopplande och givande sätt att avsluta en dag och det behöver inte vara komplicerat. Ångas ris är en mångsidig stapelvara i många olika regionala kök. Det är baksidan ben av en måltid och ganska lätt att göra, om du följer några grundläggande steg.

Ingredienser

 • 1 kopp torkade ris
 • 1 msk olja
 • 2 dl vatten

Steg

Hur man gör kokt ris. Tänk på att mätningen att göra kokt ris är "en del ris, två delar flytande".
Hur man gör kokt ris. Tänk på att mätningen att göra kokt ris är "en del ris, två delar flytande".
 1. 1
  Tänk på att mätningen att göra kokt ris är "en del ris, två delar flytande". Så, om du använder en kopp torkad vitt ris bör du använda två koppar vätska. En kopp torkad ris är gott att servera två personer. Om du serverar fler människor än att du ska öka mängden ris och vatten i enlighet med detta.
 2. 2
  Lägg en matsked olja, mer om du gör en stor mängd, i en kastrull. Se till att pannan är tillräckligt stor för att rymma den mängd ris och vätska du använder.
 3. 3
  Stäng av brännaren på medellång och värm oljan något, lägg sedan till ditt ris i grytan. Rör runt för att se allt riset väl är belagd med olja. Vid denna punkt, kommer riset att ha ett genomskinligt utseende.
 4. 4
  Håll omrörning riset medan den värmer. Efter en minut eller så kommer det att vända från genomskinlig till en hård vit färg.
 5. 5
  Lägg ditt vatten och ge det en viss uppståndelse för att se alla riset är i vattnet.
 6. 6
  Sänk värmen extra låg när riset kommer till en koka. Ratten ska gå så lågt som du kan gå på en gasbrännare och sedan lägga locket på riset.
 7. 7
  Låt det sjuda, utan att ta bort locket, i 15-20 minuter. Längre än så och du riskerar bränna ner riset. Se till att du inte tar bort locket! Denna punkt är mycket viktig eftersom det är den "rykande" steg.
 8. 8
  Stäng av brännaren helt efter 15 till 20 minuter. Låt pannan på sidan med locket på. Det kan sitta så tills du är redo att använda den, men låt den ånga i minst 30 minuter.
 9. 9
  Färdigt.

Tips

 • Det fina med matlagning är att du kan lägga till eller ta bort något du vill efter din egen smak. Krydda oljor, är rostade sesamolja bra, är också en smakrik tillägg. Du kan också sätta vitlök, lök eller andra kryddor i det om du vill. Det viktigaste att komma ihåg är att du måste lägga till dessa i början, direkt efter du lägga vätskan till sauterade ris.
 • Så länge du håller samma proportioner, kan du använda vilken vätska du vill. Hönsbuljong är ett bra val. Du kan också lägga till lite vitt vin till vätskan om du vill.

Varningar

 • När du sauterade riset i olja, måste du titta på det noga. På denna punkt kan bränna mycket lätt. Om det verkar vara på väg att bli brun, det bästa sättet att stoppa tillagningen är att lyfta pannan av brännaren. Detta är en enkel process som är lätt att komma ihåg och mycket effektivt.

Saker du behöver

 • Kastrull med lock
 • Träslev
 • Spis
 • Mätning redskap
 • Tid