Wki

Hur man gör en källare luktar bättre

Även om du kan spendera mycket tid och ansträngning att hålla dina ovanjordiska rum ren, kan lukten från en misskött källare läcka ut och fläcka känslan och atmosfären i hela hemmet. Eftersom källare ofta är helt under jord, de har en tendens att bygga upp en hel del fukt. Kombinera att fukt med en brist på solljus och du kommer att ha ett problem med lukter orsakade av mögel. Att lära sig hur man gör en källare luktar bättre kommer att kräva en liten ansträngning från din sida, men i slutändan kan förbättra kvaliteten på ditt hem - i källaren och på andra ställen också.

Steg

Hur man gör en källare luktar bättre. Identifiera källan till lukten.
Hur man gör en källare luktar bättre. Identifiera källan till lukten.
 1. 1
  Identifiera källan till lukten. De flesta källare lider av en unken, jordig typ av lukt som orsakas av mögel, vilket är en typ av svamp som trivs i varma, fuktiga områden som inte har mycket belysning. Fuktighet kan orsakas av läckande rör, eller till och med varma och kalla rör som orsakar kondensation under rätt temperaturförhållanden. Kontrollera bakom dina källarväggar, i källaren är krypgrunder, längs takplattor, och i de små skrymslen och vrår.
 2. 2
  Ta bort alla mögel-och mögel-infekterade objekt. När du har upptäckt källan till smaklös lukt, har du 2 val: att försöka rensa ut mögel och mögel lukt från allt smittas av den, eller helt enkelt att kasta bort allt har lukten inbäddad. Men beroende på vilket val du gör, måste du rensa ut källaren genom att de infekterade objekten utanför, vilket gör att källaren för att andas och rengöras för att mögliga källaren lukt.
  • Om du hade varor i lager som påverkas av lukten, måste du göra ett val mellan att hålla dem och kasta bort dem. Rengöring ut unken lukt från böcker och papper kan vara mycket svårt. Om du håller dem, kommer lukten genomsyrar källaren igen, ångra mycket av ditt arbete i rengöring. Om du inte vill slänga dem, måste du hålla dem i en lufttät behållare eller hitta en ny plats att förvara dem i.
  • Om du hade kläder i källaren, kommer de att behöva tvättas för att få lukten. I vissa extrema fall kommer smaklös och mögliga lukten vara mycket svårt eller omöjligt att ta bort, i vilket fall du kanske överväga att kasta bort dem.
  • Om smaklös lukten är inbäddad i föremål som möbler och mattor, måste du ta dem utanför när vädret är torrt, helst, när solen är ute och luftfuktigheten är låg. Låt dem måste vädras ut och soltorkade under några timmar och, om möjligt, ge dem några bra träffar med en kvast till fri damm och andra partiklar som kan bära lukten också.
  • Ibland kommer även sol-torkning och vädring inte döda lukten. I detta fall kan det vara enklare och mer praktiskt att bara börja om genom att köpa nya mattor och möbler till din källare.
 3. 3
  Ge hela källaren en grundlig rengöring. När källaren har evakuerats av alla objekt, måste du spendera lite tid att rengöra väggar och inventarier i syfte att få bort alla mögel och mjöldagg och partiklar som bär lukten. Använd skyddshandskar, ansiktsmask, och skrubba allt med en kraftig borste och rengöringsmedel.
  • Om du vill använda en hemmagjord lösning för rengöring, överväga följande kombination: 2 delar väteperoxid, 2 delar vinäger, 1 del borsyra, och 4 delar vatten. Undvik att använda för mycket av lösningen vid rengöring, men eftersom du kan bygga upp fukt i källaren.
 4. 4
  Deodorize och ventilera din källare. Efter resultaten av skrubbning har sugit och torkade bort, ta in lite frisk luft för att underlätta torkningen. Om du har windows, öppna upp dem. Om du inte har windows, öppna din källare dörren och placera ett fan tjänstefolk att hjälpa till med luftcirkulation. Detta steg är viktigt och kommer att gå långt för att förebygga din källare från unken lukt i framtiden.
 5. 5
  Se till att du fixa den ursprungliga orsaken till mögel. Om du har en läckande rör, se till att du får det fast. Om dina rör orsakar kondens, linda in dem i isolering. Om din källare är naturligt fuktig, överväga att installera en avfuktare. För en mer permanent lösning, överväga att ansluta din källare till ditt hem ventilationssystem.