Wki

Hur man gör en fishless cykel

Det enkla och grymhet-fria sätt att fylla filtret med de nödvändiga bakterierna innan du lägger fisk.


Tyvärr många nya fiskar dör i nya etableringar på grund av ammoniak och nitrit förgiftning. Att få tanken klar (en process som tar ca 4 veckor) genom att tillsätta ammoniak - din låtsas fisk - för att säkerställa att bakterier i filtret är i tillräckliga mängder för att hantera fisk bajs.

Kvävets kretslopp är en fast biologisk process som inte kan vara snabbare, kommer endast tillsats av pre-seedade filtermedia från en mogen tank hjälpa.

Steg

Hur man gör en fishless cykel. Låt tanken körs i 24 timmar för att se till att utrustningen fungerar som den borde vara och det finns inga läckor.
Hur man gör en fishless cykel. Låt tanken körs i 24 timmar för att se till att utrustningen fungerar som den borde vara och det finns inga läckor.
 1. 1
  Ställ in din tank, men inte lägga någon fisk.
 2. 2
  Låt tanken körs i 24 timmar för att se till att utrustningen fungerar som den borde vara och det finns inga läckor.
 3. 3
  Beräkna volymen av ammoniak som krävs för att höja nivån i tanken till 2-4ppm. Nivån du väljer är personliga preferenser. Använda 2ppm är vanligtvis inte problematiskt under en cykel och är sannolikt vanligare. Vissa väljer att använda en något högre nivå så att de kan rymma mer lager när det är färdigt, men hög ammoniak kan orsaka en cykel för att stanna och spela ikapp ibland, så djurhållare måste vara medvetna om. Använd ren ammoniak (kallas ibland "vaktmästeri ammoniak" Vissa hushåll-rengöring ammoniak har farliga kemikalier och dofter tillsatta Det har blivit svårare att hitta eftersom 9/11 (bombtillverkning) och vid en push fiskmat kan användas -.. En stor näve i en strumpa - men det är inte så exakt att läsa / dos finns några räknare på webben (t.ex. på fisk att hålla hemsidan www.fishkeeping.co.uk eller PFK) som kräver att du ska veta volymen på. tank och den dagliga ppm ammoniak du har valt i tanken - mycket hjälpsamma.
 4. 4
  Tillsätt rätt del ammoniak till tanken.
 5. 5
  Testa vattnet var 24 timmar och vänta för att se droppe ammoniak läsning. Vid denna punkt filtret innehåller bakterier som bryter ner ammoniak till nitrit, så cykeln har påbörjats. Att hålla en cykel dagbok rekommenderas så att du kan rita de förändringar / mönster framväxande.
 6. 6
  Lägg mer ammoniak för att höja nivån i tanken tillbaka upp till den nivå du valde att börja med. Håll testning för ammoniak var 24 timmar och nu testar för nitrit också.
 7. 7
  Vänta tills nitrit nivån börjar sjunka, (de kommer att vara skyhöga för ett par veckor) fortsätter att lägga ammoniak för att mata de bakterier i tanken. Nitrit är ofta det mest irriterande behandlingen när det droppar det kommer att dröja kvar på låga nivåer fram ibland bara några dagar före slutet av hela cykeln.
 8. 8
  När du har 0ppm av ammoniak, 0 ppm nitrit, och nitrat läsning, är din tank redo för fisk.
 9. 9
  Fortsätt att lägga till ammoniak tills du lägger din. Detta kommer att hålla bakterierna från att dö. Gör sedan ett stort vattenbyte (70-90%) för att få din nitrat enligt 40 ppm. När fisken tillsätts, fortsätta att testa vattnet för både ammoniak och nitrit för att säkerställa att inga spikar uppstår.
  • Var medveten om att tanken pH kan svänga runt en hel del under dessa 4 veckor. Inte ovanligt. Värt att hålla ett öga på det. Om pH sjunker till 6 eller lägre, kan detta orsaka en cykel till stall, men det finns enkla sätt att rätta till detta. En god fisk-hållande forumet kommer att kunna ge råd i detalj på en skräddarsydd, tank i tank basis.

Tips

 • Tänk dig en planterad tank. Växter konsumerar nitrat, slutprodukten av kvävets kretslopp. Höga halter av nitrat kan vara giftig för fisk, så växter är ett bra sätt att hålla din tank frisk.
 • Bara lägga ett par fiskar i taget. Detta kommer att låta dina filter anpassa sig till den extra bioload.
 • Den typ av ammoniak du använder frågor. Ammoniaken bör bestå av enbart vatten och ammoniak (ammoniumhydroxid är identisk med vattenhaltig ammoniak). Det bör inte ha några dofter, färger eller något annat. Om det skummar när du skakar den, är det inte bra.

Varningar

 • Se alltid till att halterna av ammoniak och nitrit är 0 innan du lägger någon fisk. Nitrathalterna bör vara under 40.

Saker du behöver

 • Ett akvarium
 • En flaska Hushåll Ammoniak (se tips)
 • Testutrustningar för ammoniak och nitrit minimum (nitrat är också fördelaktigt).
 • Hink och hävert för vattenbyten
 • Efter cyklade, fisk