Wki

Hur man bedömer en häst

Att döma en häst för en tävling eller bara för att ha kul döma en häst (om du skulle köpa en) är ett hårt jobb. Du måste förstå vad hästen ska göra och hur det ska röra sig och synas. I fallet med en ring händelse eller i fallet med en häst att köpa för dig själv, vill du se till att du vet vad du vill få ut av ridning.

 • 1 steg
  • 1.1 Att döma på utställning
   • 1.1.1 Prestanda (under sadel klasser)
   • 1.1.2 Halter Klasser
   • 1.1.3 Att döma en häst du funderar på att köpa
   • 1.1.4 För en Breed Klass
 • 2 tips
 • 3 Varningar
 • 4 Relaterade Googles

Steg

Hur man bedömer en häst. Till att börja med, är oftast bara en ackrediterad domare får döma och band utmärkelsen, men för namns skull, du är mer än rätt att döma på utsidan av ringen.
Hur man bedömer en häst. Till att börja med, är oftast bara en ackrediterad domare får döma och band utmärkelsen, men för namns skull, du är mer än rätt att döma på utsidan av ringen.

Att döma på utställning

Prestanda (under sadel klasser)

 1. 1
  Till att börja med, är oftast bara en ackrediterad domare får döma och band utmärkelsen, men för namns skull, du är mer än rätt att döma på utsidan av ringen.
 2. 2
  Titta på hästar eller ponnyer när de kommer in i ringen. Klassen kommer att ha särskilda riktlinjer, t.ex. Hunter klass som reds Pony Hack, Led Appaloosa eller westernridning. Se till att du vet de riktlinjer samt lite om vad varje ryttare ombeds att göra. Ofta gör en western ryttare en bättre western domare jämfört med ett hopp domare döma en västerländsk händelse.
 3. 3
  Titta på varje häst och besluta om seder - vilken häst tycker du är de mest skötsamma? När det kommer ner till en slips, beteende räknas!
 4. 4
  Domaren kommer då att säga "du nu att dömas", du kommer då att se förarna börjar rida med absolut koncentration. Eftersom hästarna gå runt i ringen, se hur de rör sig. Är deras fötter stöta i varandra? Vilken häst håller huvudet högt, motstå lite? Finns det några hästar som är stygg eller verkar vara grinig? Förvara dessa hästar i åtanke (de flesta domare har en steward som skriver noter eller domaren har en penna och papper anteckningar skriva ner).
 5. 5
  När hästen rör sig i trav, titta på hur hästen rör sig. Är han flyttar med lätthet? Är hästen löper genom hans port? Vilken häst verkar mest tilltalande?
 6. 6
  När ryttarna ombeds galopp, titta mycket noga, varje ryttare begär och börjar galopp, starten är ett bra sätt att berätta vilken häst lyssnar och vilken häst är bara där för att se söt. Slår hästen på rätt eller fel bly? Hur lång tid tar det hästen att upprätta en enkel galopp?
 7. 7
  Hästarna kommer att uppmanas att ändra riktning och göra samma takt. Titta på den här ledningen också, som hästar ibland gillar något sätt bättre än en annan, och ofta din första plockningen får helt enkelt inte gillar bly och hans chanser kastas ut genom fönstret.
 8. 8
  Domaren ber sedan hästen och ryttare att rada upp i en trupp sida vid sida. Här kan du berätta vilken häst är väluppfostrad och vem är grinig runt andra hästar. Medan domaren tittar på detta, kommer hon att ha en uppsättning kurs i åtanke att testa varje häst. Att vara på sidlinjen, är det svårt att veta vad domaren frågar om dem, men genom att titta på, kan du berätta om hästen var tänkt att galopp eller var tänkt att stoppa snarare än bulten.
 9. 9
  I slutändan, jämföra dina anteckningar och plocka ditt bästa häst, (1st) sedan plocka de värsta två hästar (skriv vilket som var värre än den andra). Nu, jämföra varje häst, eliminera dåliga och ersätta med bättre (det är väldigt tråkigt när en domare säger "Nej, du är sist", medan det i en ring).
 10. 10
  När du har dina hästar listat ut, be förarna att flytta sina hästar till de positioner du sa.

Halter klasser

 1. 1
  Även om varje klass (ex. Showmanship, Hunter in Hand, Stock Halter) har en annan uppsättning av bedömningskriterier, det finns flera grundläggande regler och typer kropp.
 2. 2
  Det finns tre grundläggande kroppstyper: Super, Cube, och Tube.
 3. 3
  Super är den perfekta hästen (OBS: det finns inget sådant som en perfekt häst): en lång sluttande skuldra, kort stram rygg, lång understrykning, långa höften, framträdande vid manken, sluttande (men inte alltför så) mellanhanden, djupa hjärta omkrets, lång hals, raka ben, platt rena ben, fria true mover (spår rakt, inte paddla eller rep promenad), och en ren hals spärr, om du är helt förvirrad av allt detta, den häst som är lätt på ögonen, och verkar att flöda från del till del, vinner.
 4. 4
  Cube är vad jag brukar tänka på som en stereotyp kantighet ponny, de är långa i ryggen, korta i höften och understrykning, muttony över manken, rakt i foten och skuldra, tjock genom halsen spärren, fina runda ben, ko hocked (hasen pekar mot varandra, för att gå rätt, behöver en häst att vara något ko hocked, inte alltför så men), hocked skäran (hela bakre benet ser ut som det böjda, därav namnet "skäran", när sett från sidan), korta hackig kliv, om inget av det var begripligt, föreställa sig att lilla ponny du en gång ägdes som såg ut som en låda med ett huvud och svans.
 5. 5
  Tube, är motsatsen till kuben (tror överdrivet lång kropp). De är långa och svaga i ryggen, bjälke valmat, smala och grunda kroppar (det är värt att notera att du mäter kroppens djup av hur mycket kroppen är under deras synpunkt armbågen), alltför framträdande vid manken, alltför lång tacka hals (tacka hals betyder toppen av halsen doppar ner skapa "U"), och repet gick, om inget av det var begripligt, att tänka på ett "grocery gator", en häst som när du håller sadeln på det ser ut som du kunde sätta ett par av matkassar på bakom sadeln.
 6. 6
  Nu när vi har täckt det hårda grejer, här är de nakna ben döma en grimma häst.
 7. 7
  Big slår lite (jag känner att det är ganska självförklarande)
 8. 8
  Ganska slår ful (en gång känner jag att det är ganska självförklarande)
 9. 9
  En hel slår en del (detta är svårare - Det betyder titta på en häst som en helhet, inte döda en häst eftersom han har en skena, döda honom om han har många allvarliga fel).
 10. 10
  Och sist men inte minst, är en dink en Dink är en Dink. Det betyder inte ger de mest fruktansvärda fula döende poäng häst sympati.
 11. 11
  Varje klass har sina egna specifika områden där mer vikt läggs, det finns alldeles för många för att lista här. Men här är några av de vanligaste:
 12. 12
  Lager hästar (kvartal hästar, färger, Appaloosas) lägger mest vikt i muscling, särskilt i Gaskin, bröstet, underarm, och kväva.
 13. 13
  Arabians lägga större tonvikt på förfining, ras karaktär, och lätta luftiga rörelser. Obs: de flesta araber jag har stött var ko hocked.
 14. 14
  Jägare i handen, ett ord: rörelse.
 15. 15
  Jag skrapat knappt på ytan på döma - Fortsätt att läsa, gå häst visar, och utmana dig själv att bli en bättre domare!

Att döma en häst du funderar på att köpa

 1. 1
  Om du kan få till hästen tidigt, gör det, och titta på hästen fastna och haltered. Om en häst är oförskämd och springer, vet du att du kommer att behöva bära bra löpare!
 2. 2
  Titta på hästen utan sadel eller träns, och försöka att inte röra hästen först, så du vill se hur hästen står utan säcken. Du bör leta efter en bra rak rygg, raka ben och korrekt riktade hovar. Titta att se hur mycket fett hästen har på sitt krön (den fetare krönet, desto mer kommer du att känna hästen eller ponnyn är stark).
 3. 3
  Titta på vitala delar (ögon, näsa, tänder, under svansen, hovar, öron, mage, etc.), du vill vara säker på att det inte är ont eller har några sår.
 4. 4
  Fråga om du kan rida hästen. Om du kan, gör det. Promenera för en kort stund, och bedöma hur den rör sig. Är det ens? Är det lätt och framåt rörelse? Sedan be om en trav. Traven ska vara lätt att rida på, antingen sittande eller stigande. Vad du vill, bör du få ut av hästen. Verkar hästen jämnt tempo och balanserad? Om du känner dig säker, be om en galopp, den takten bör vara floaty och lätt att få. Hur lång tid tar det att få takten? Hur lång tid tar det att sluta?
 5. 5
  Stanna hästen och sedan gå därifrån.
 6. 6
  Tailor dina frågor till den typ av häst du vill. Om du letar efter ett Hoppning häst, fråga om det har hoppat och om det finns, fråga om du kan hoppa det. Om du letar efter en västerländsk tävlingshäst, be att få prova det över några stolpar och öppna en grind. Om du bara vill ha ett nöje ridhäst, se till att den stannar när du ber och går när du frågar.
 7. 7
  (OBS: endast göra detta om du är erfaren och har tyglarna.) Drop man tyglar och se om hästen stannar eller bara utnyttjar dig. Du vill i slutändan en häst som bromsar men fortsätter så länge du inte har bett om ett stopp. Merparten av tiden, om hästen är vad du vill, kan du försöka svänga benen och se om hästen reagerar eller är tyst, rida med mer förstärkta kommandon, lite hårdare åtstramning, en lättare eller svårare dra av tyglarna, sitta diskett i sadeln. Ägaren kan fråga sig varför? Men du vet att om hästen invänder mot detta är han förmodligen inte lämpad för mindre erfarna ryttare
 8. 8
  Om du älskar hästen, begära att få det på en veckas rättegång. Detta gör att du kan rida den varje dag för veckan och verkligen prova det, även ta det till en tävling om så är lämpligt.

För en ras klass

 1. 1
  Titta på hästen totalt. Hästen ska se snyggt proportioner. Det kommer att ta lite tid att plocka upp olika saker, men tålamod är givande.
 2. 2
  Känna till egenskaperna hos rasen. För rena rasen dessa är vanligtvis bestäms av rasen samhället.
 3. 3
  Överväg 5 viktiga egenskaper: balans, struktur, muskel, kvalitet, och ras.
 4. 4
  Överväg 6 balans tangenter: topline, rygg, kors / höft, omkrets, axlar och nacke.
 5. 5
  Leta efter någon struktur problem:
  • Varje form av resor problem
  • Varje form av missbildning
 6. 6
  Bekanta dig med ytterligare 7 poäng muskelmassa:
  • Bröst eller pektorala området
  • Underarm
  • Shoulder
  • Fransyska
  • Kors
  • Stifle
  • Gaskin
 7. 7
  Vet 6 kvalitetsegenskaper:
  • Head
  • Halsen spärren
  • Fötter
  • Bone struktur
  • Leg ställning
  • Calmness
 8. 8
  Håll ras och kön egenskaper i åtanke, till exempel:
  • Quarter Horses kommer bli tyngre byggd än ridning ponnyer
  • Hingstar jämfört med Valacker kommer att vara tonad och pigg
  • Valacker bör vara avslappnad men väl tonad och muskulös
  • Mares kommer att bli bra och har en feminin "disposition.

Tips

 • praxis att döma hemma med din häst
 • har en vän som hjälper dig
 • praxis på andra djur vad gott om dem och vad som är dåligt
 • se till att du inte blir alltför komplicerat, ha tålamod, enkel och lugn
 • Öva döma med en erfaren domare, du kan få några bra tips.
 • vet de delar av en häst för att se vad som är korrekt och vad som inte

Varningar

 • Det är viktigt när man arbetar kring dessa magnifika varelser känna din s och hästarnas gränser.
 • Tänk på att dessa djur är farliga och bör du alltid lyssna på en hästs handler.
 • Rör aldrig en häst om du inte har tillstånd av föraren
 • Om föraren säger att han biter ta notis