Wki

Hur kan man undvika eller minska din strykning

Om du inte gillar strykning eller du helt enkelt inte har mycket tid att ägna sig åt denna nödvändiga syssla, här är några tips för att undvika eller minska din strykning belastning. Skrynkling eller vikning av kläder och andra föremål tyg orsakas av värme och / eller tryck. Om du kan ta bort dessa två orsaker så fort som möjligt under tvättprocessen, kommer du att ha kul istället för strykning!

Steg

Hur kan man undvika eller minska din strykning. Använd permanent-press cykeln.
Hur kan man undvika eller minska din strykning. Använd permanent-press cykeln.
 1. 1
  Använd permanent-press cykeln. Denna cykel uppfanns för att minska skrynkling av kläder och andra föremål.
 2. 2
  Minska tvätt belastningen. Inte kärvar kläderna i tvättmaskinen. De behöver utrymme för att snurra runt, ju närmare kläderna kompakteras under tvättcykeln, desto mer sannolikt att komma ut skrynkligt, klämd och förmodligen otillräckligt rengjorda.
 3. 3
  Håll tunga objekt separat. Blanda inte tunga och lätta kläder och tyger. De tunga och kära kommer att trycka på de lätta ettor och skrynklar dem. Så håll nätta blusar från denim overaller.
 4. 4
  Dra inte torka kläderna. Ta bort all fukt uppmuntrar skrynkling. Stoppa torktumlaren cykeln lite tidigare om det behövs och ta med kläder i från utanför medan de fortfarande är något fuktig. Eller, om torktumlaren har en permanent-press alternativ, använd det för att det är att injicera en svalare luft flöde genom kläderna mot slutet av cykeln, alltså kyla ner kläderna och minska risken för rynkor.
 5. 5
  Balansera torkbelastning. Överbelasta inte torktumlaren, lämna det ca 1/3 till 1/4 tom. Detta kommer att resultera i jämnt torkade kläder, liksom mindre rynkor.
 6. 6
  Torktumlare-järn. Om du använder en torktumlare, vika kläder så fort cykeln slutar, medan kläderna är fortfarande varmt. Detta är ett snyggt trick som kommer att agera nästan som värmen i ett järn för att förhindra veck. Även om du bara vika in dem i kläder korg för strykning senare, kommer detta att minska kraftigt tiden strykning som veck blir få och långt mellan.
 7. 7
  Häng omedelbart. Oavsett om du torkar med en klädstreck, en torktumlare, eller en rad i din tvätt, använd plast galgar att hänga våta kläder upp. Ge de kläder en bra skaka först för att avlägsna vatten och blivande rynkor. Hängande gör rynkor att släppa ut och minskar behovet av en grundlig järn bör du fortfarande att stryka objektet.
 8. 8
  Tänk, inte "det behöver verkligen strykning?. Det finns vissa saker som egentligen inte behöver strykas om du inte är en fanatiker. Tänk på vilka saker som du egentligen inte har något emot un-strykas: underbyxor, sockar, lakan (du kan fortfarande göra kuddvar om du måste för show), bh, kasta mattor, etc.
 9. 9
  Köp skrynkelfria kläder. Numera många olika tyger är skrynkelfria. Men var försiktig med vad metoden gör kläder skrynkelfri - undvik dem som är kemiskt behandlat.
 10. 10
  Fördela strykning sysslor. Varje person i ett hushåll bör ansvara för strykning sina egna kläder efter tolv års ålder. Detta minskar belastningen på chefen mangeln och är en rättvis metod för hushållssysslor. Den lär också icke-strykning makar, partner och barn om eget ansvar och de snart lära sig att minska belastningen!
 11. 11
  Investera i ett plagg ångbåt. Ett trick av handeln bland modebutiker, ångfartyg ger en ren, fräsch look i ungefär en fjärdedel av tiden utan skador på något tyg what-so-ever. Ett billigare alternativ är att använda en blomspruta för att spraya några skrynkliga områden du hittar med vatten och häng upp kläderna tills det är torrt.
 12. 12
  Ett sista desperat alternativet. Ge dina kläder en mycket kort körning genom dusch, sätta på galgar, skaka väl och hänga tills det är torrt (användbart när du reser).

Tips

 • Doftande vatten och en bra TV-show eller intressant radioprogram gör strykning trevligare!
 • För att minska den tid strykning, ägna stor uppmärksamhet åt stryktemperaturer för tyger, fel temperatur kan bromsa processen eller ens förstöra plagget.
 • Var medveten om att skrynkelfria kläder förlorar sin permanenta press eller skrynkelfri yta med upprepad tvätt och användning över tiden. Sedan dessa kläder måste behandlas på samma sätt som andra kläder ovan.
 • Om värme eller korg lagring har satt rynkor, tyvärr, är den enda lösningen för att stryka ut dem. Svår skrynklas kräver sprayer av destillerat vatten för att platta ut vecken.
 • Korrekt förvaring och hängande kläder borta är en investering i din tid och dina kläder. Kläder som kastas på golvet kommer globlinjen och försämras. Kläder hängde upp omedelbart efter bär inte veck och kommer att bestå.
 • Kemtvätt är hårt på dina kläder och kemikalier är inte bra för dig, det kemtvätt personal, eller miljön. Om du vill ta till kemtvätt, hitta en organisk kemtvätt eller en som använder hög pressade vatten bara.
 • Användningen av limning hjälper slappna fibrerna i tyget, vilket gör rynkor kommer ut lättare när du behöver järn.

Varningar

 • Häng inte våta kläder på trä galgar - fukten kan läcka träet färg i kläder och färga det.
 • Lämna inte något fuktiga kläder / tvätt i en korg eller högen - de kommer att bli smaklös och eventuellt även mögliga, vilket kommer att kräva ny tvätt (mer tid) eller om verkligen mögligt, kanske du måste kasta bort saker.
 • Håll små barn borta från strykjärn i bruk. Håll sladdar på strykjärn undanstoppad under lagring och användning, så att barn och husdjur inte kan dra ett järn ner.