Wki

Hur du öka dina chanser att få tvillingar

Många par som försöker bli gravida hoppas att få tvillingar. Deras skäl varierar, från att se till att deras barn har ett nära syskon genom barndomen att helt enkelt vill ha en stor familj. Medan flera födslar förekommer i cirka 3 procent av alla graviditeter i Europa varje år, säger experterna finns det några åtgärder kvinnor kan vidta för att öka sina chanser att få tvillingar. Kost, etnicitet, genetik och livsstil spelar alla en roll i huruvida en kvinna är mer benägna att ha tvillingar. Om du vill öka dina chanser att få tvillingar, följa dessa riktlinjer.

Steg

Hur du öka dina chanser att få tvillingar. Konsultera en fertilitet specialist.
Hur du öka dina chanser att få tvillingar. Konsultera en fertilitet specialist.
 1. 1
  Konsultera en fertilitet specialist. Det mest effektiva sättet att öka dina chanser att få tvillingar är att genomgå en fertilitet förfarande. Specialister kan förskriva läkemedel eller utföra metoder för provrörsbefruktning som nästan kan försäkra en multipel graviditet.
 2. 2
  Ändra din kost. Experter tror att vissa livsmedel höjer en kvinnas chanser att få tvillingar.
  • Dairy: En studie genomförd av en ledande fann fertilitet specialist att kvinnor som konsumerar mejeriprodukter under den tidsram som de försöker bli gravida öka deras chanser att få tvillingar med så mycket som 5 gånger över kvinnor som undviker sådana livsmedel. Insulin-liknande tillväxtfaktor (IGF), som produceras i levern hos kor, tros vara den kemiska initiativtagare i detta fenomen.
  • Vilda jams: En afrikansk stam vars diet är rik på vilda jams har en tvilling nativitet 4 gånger högre än det globala genomsnittet. Näringsämnen i grönsaker tros stimulera äggstockarna till att producera mer än 1 ägg under ägglossningen.
  • Folsyra: Kvinnor som lägger ett kosttillskott som innehåller folsyra är 40 procent mer benägna att tänka tvillingar, hittade en ny studie. Tillägget minskar också vissa fosterskador.
 3. 3
  Ändra din livsstil. Genom att göra några förändringar i din livsstil, kan du öka dina chanser att ha en multipel graviditet. Vissa av dessa förändringar kan påverka din hälsa, så de bör göras under vård av en läkare.
  • Viktökning: Studier visar att överviktiga kvinnor är mer benägna att ha tvillingar än kvinnor med optimal vikt. Dessutom är längre kvinnor visade sig ha en ökad sannolikhet för gravid tvillingar.
  • Amning: Om du för närvarande ammar, fortsätta att göra det under den tid du försöker bli gravid tvillingar. Detta ökar dina chanser med 9 gånger.
  • Födelse-piller: När kvinnorna slutar med p-piller, deras kroppar fungerar ursinnigt att åter reglera sina hormoner. Under den första månaden eller två efter att få ut p-piller, upprampas äggstockarna släpper ibland 2 ägg.
  • Flera graviditeter: Kvinnor som blir gravida 4 gånger eller mer under sin livstid höjer oddsen att de kommer att bli gravid tvillingar.
 4. 4
  Bedöm din genetiska anlag för att bli gravid tvillingar. Många andra faktorer, inklusive ålder och ärftlighet, spelar en betydande roll i möjligheten av en kvinna att ha tvillingar.
  • Mödra släktforskning: Om det finns tvåäggstvillingar på kvinnans sida av familjen, det finns en ökad risk för att hon kommer att bära tvillingar. Identiska tvillingar är inte tänkt att vara ärftlig.
  • Ålder: Kvinnor 45 år och äldre är 17 procent mer benägna att ha tvillingar än yngre kvinnor. Detta beror på att kroppen producerar högre nivåer av FSH, eller follikelstimulerande hormon. FSH kan producera mer än 1 ägg under ägglossningen.
  • Etnicitet: Kvinnor av afrikansk härkomst har tvillingar i högre takt än kaukasiska kvinnor. Asiatiska och latinamerikanska kvinnor är minst benägna att ha tvillingar.

Tips

 • En multipel graviditet bärare en ökad risk för problem, inklusive för tidigt födda, underviktiga nyfödda och möjligheten för fosterskador
 • Tvillingar förekommer naturligt i 1 i 89 graviditeter i Europa. Endast 0,4 procent av födslar är enäggstvillingar.