Wki

Hur du kan hjälpa PET SHOP bettas

Bettas i djuraffärer är ibland illa. Även om detta har förbättrats, på vissa butiker de är sällan trött och sällan har deras vatten ändrats. Här är hur man kan hjälpa dessa levande varelser.

Steg

Hur du kan hjälpa PET SHOP bettas. Läs om bettas, hur de lever i det vilda, och hur man korrekt vård för en betta.
Hur du kan hjälpa PET SHOP bettas. Läs om bettas, hur de lever i det vilda, och hur man korrekt vård för en betta.
 1. 1
  Läs om bettas, hur de lever i det vilda, och hur man korrekt vård för en betta.
 2. 2
  Ta reda på om en djuraffär mistreats sina bettas. Små koppar kan tyckas grymt, men bettas brukar bo i en djuraffär för ett par veckor, och är anpassade till att leva i något liknande förhållanden i månader i det vilda. Eftersom manliga bettas inte kan leva tillsammans, är det svårt för butikerna att hysa dem perfekt, men förutsättningarna måste vara beboelig. Möjliga tecken på betta misshandel inkluderar:
  • Genomgående smutsigt vatten går oförändrade.
  • Behållare som aldrig öppnas (vilket innebär inga vattenbyten).
  • De flesta bettas är mycket tunna, eller död.
  • Döda och sjuka bettas visas, eller flyttas bakåt och inte behandlas.
  • Samma bettas kvar i butiken i flera månader (lagra villkor är sällan acceptabelt långsiktigt, detta tyder oftast på att de beställer alltför många fiskar).
  • Behållare mindre än 3 "i diameter.
  • Behållare med någon yta luft (bettas är labyrint fisk kräver yta luft att andas).
 3. 3
  Återkom i butiken med några dagar för en månad eller så för att se om situationen är konsekvent. Gå som ett fönster-shoppare, och handla det om möjligt att etablera dig som kund att låna ut mer vikt på dina frågor. Medan utvärdera situationen, inte konfrontera inte någon ännu.
 4. 4
  Uttrycka din oro. Om bevis konsekvent föreslår en butik mistreats bettas, tala med en chef om deras politik, delar er oro och förklara hur de kan skada fisken.
 5. 5
  Erbjuda rimliga förslag för att förbättra villkoren:
  • Be att frivilligt utföra vattenbyten och kolla fisken för sjukdomen.
  • Föreslå bättre platser att sälja bettas så att de kan hitta riktiga hem snabbare.
  • Skriv en betta blad omsorg faktum, så köpare vet hur man korrekt vård för sitt nya husdjur.
  • Bettas kan ofta bo med små stimfiskar som Corydoras eller Otocinclus havskatt, så fråga om de kan placera bettas till verkliga tankar. (Inte med någon fisk i samma storlek eller större, eller med flödande fenor, eftersom de kommer att attackera dessa upplevda "fiende fisk".)
  • Be att ta in en professionell, som ett akvarium expert, förklara ordentlig betta vård och arbeta för förbättringar.
  • Se om en butik kommer att genomföra en 2-veckors hälsa garanti på all fisk där kunder kan returnera sjuk eller död fisk, för att uppmuntra till lämplig behandling av djur.
  • Arbeta med personalen att komma med lösningar som uppfyller alla, och erbjuder sig att hjälpa till att genomföra förändringar.
 6. 6
  Skaffa bevis på misshandel. Om butiken insisterar på att allt är bra och minskar dina förslag, samla bevis för dina misstankar. Notera de villkor, be att ta fotografier och exakt dokumentera dina samtal med chefen.
 7. 7
  Skriv ett brev. Om butiken är en kedja-butik, skriver huvudkontoret, beskriver dina observationer i en fråga, medkännande sätt. Inkludera bilder, om någon, och en sammanställning av dina samtal med chefen. Diskutera dina funderingar och förslag, utan att vara aggressiv eller hotar att vinna sympati för djuren, inte göra fiender. Uppmuntra andra att göra detsamma.
 8. 8
  Informera din community. Om butikens misshandel sträcker sig till andra djur, kontakta din lokala nyhetsmedier. En insändare är en bra start, och om historien är övertygande, kan en nyhet station vara villig att rapportera det. Skicka kopior av rapporter i media att bolaget, låta dem veta att allmänheten är berörda.

Tips

 • Forskning lokal lagstiftning om protestera innan demonstrationerna. Veta när yttrandefriheten går över gränsen till att bli trakasserier / förtal.
 • Undvik konfrontation och aggression. Om butikerna känns attackerade, kommer de att vara motståndskraftiga och kan hindra dig från att återvända.
 • Butiker misshandla ett djur kan misshandla andra. Försök att hjälpa förändra sådana butikers vinst-bara motiverad attityd. Efter allt, friska djur säljer bättre än sjuka.
 • Pet butiksägare och chefer driva ett företag, och är oftast inte dåliga människor. Diskutera deras politik ur deras perspektiv och föreslå rimliga förbättringar: det kan fungera bättre än anklagar dem för misshandel och hotar att övervaka eller rapportera dem. Försök att övertyga dem om att god vård är en bra affär, som död / återvände fisk innebära förlorad vinst.
 • Undvik att köpa misshandlade bettas. Om omatade, kan deras magar krympa till punkt utan återvändo, och bor i urinen kan bränna huden, ökad smittorisk. Köpa sådana djur endast väcker försäljning, uppmuntra butikens agerande.
 • Dessa åtgärder är bara några sätt att hjälpa bettas, eller något djur. Var kreativ: gå online eller gemenskap rörelser, volontär för skyddsrum, räddningsaktioner, eller utredare grymhet.

Varningar

 • Strejkvakt, skriver arga brev eller upprepade besök för att klaga kan anses inkräkta / trakasserier / förtal, samt yttrandefrihet. Veta lokala lagar hjälper dig att lyda dem, och kan skydda dig från stämningar. Skaffa erforderliga tillstånd innan sådana åtgärder, som polisen kan komma fram. Respektera företag som privat egendom, och du måste lämna om bad.
 • Butiker kan tolka dessa åtgärder som antagonistiska, och du kan få otäcka reaktioner eller bli avstängda från att återvända.