Wki

Hur du kan hjälpa någon som har att göra med självmord av en älskad

Att försöka hjälpa någon affär med en död är krångligt och svårt och är en miljon gånger värre. Människor som har förlorat en nära anhörig inte beror på själva döden, men något så smärtsamt och hemskt som självmord, inte bara sorg väger på sina axlar - de upplever ilska,,,, skräck och trauma som går utöver den "normala "efter känslor av ett dödsfall. De får inte ha vetat att deras älskade var olycklig, de kan vara arg för att hamna på efterkälken, de kan känna skuld och hata sig själva för att inte kunna förhindra det. Offren för självmord är inte bara begränsat till den person som begått det - självmord lämnar en livslång prägel på alla omkring det.

Även det är en smärtsam position att vara i, är en annan försöker någon som har förlorat sitt i detta fruktansvärda sätt. Varje persons känslor och reaktioner är olika, vilket är just det som gör det så svårt att trösta dem. Ska du prata igenom det med dem, eller försöka ta bort det deras sinne? Skulle du lugna dem, eller försöker undvika ämnet? Skulle du låta dem, eller försöker få dem att läka? Att hjälpa någon som har förlorat en nära anhörig genom självmord är inte bara besvärligt och svårt som naturlig död, men också, och ibland, smärtsamma. Det är emellertid inte omöjligt. Här är de grundläggande sätten att någon försöker att klara av självmord av en vän, familjemedlem eller allmänt älskad.

Steg

Hur du kan hjälpa någon som har att göra med självmord av en älskad. Låt de sörjande att säga något.
Hur du kan hjälpa någon som har att göra med självmord av en älskad. Låt de sörjande att säga något.
 1. 1
  Behåll. Om du är med någon som är och vet inte vad jag ska säga, säg då ingenting. Känn dig inte tvungen att tala, eftersom du kan mycket väl åstadkomma precis motsatsen till vad du tänker genom att säga något dumt. Sitter där i tystnad kan kännas väldigt besvärligt för dig, men några av de största hjälp du kan erbjuda är helt enkelt att bredvid din vän, lägg din arm runt sina axlar och låt dem i tystnad. Din närvaro bredvid den personen säger en sak som mest behövs i dessa stunder och säger det mer vältaligt än du någonsin kunde i ord. Den säger, "och du är inte ensam! "
 2. 2
  Låt de sörjande att säga något... eller ingenting alls. På olika ställen i processen, kommer din vän vill sannolikt att skrika på någon. Vem som "någon" kommer att bli förändringar från ögonblick till ögonblick. De kanske vill skrika på för att inte hålla den från att hända, på den avlidne älskade för att inte ringa för, på alla och alla som någonsin hade missat den avlidne, inklusive sig själva. De kanske vill säga saker som är helt galen. I dessa stunder, är det viktigt för dem att ha och familj som kommer att tillåta dem att säga dessa saker utan dom råd eller korrigering. Om personen som sörjer säger något sårande eller felaktiga eller helt enkelt dumma, inte använda det som en möjlighet att visa upp dina samtalsmetodik. En enkel förklaring som denna kommer att vara mycket mer användbara: "Jag älskar dig Jag vet att du är illa än vad jag någonsin kunde förstå, men vet att jag är här för dig när du behöver mig, så länge som du behöver. mig. Och jag tror verkligen att du kommer att få igenom det här. " Den personen vet nog att det de säger är irrationell (och sannolikt känsla om det), så villkorslös acceptans och i dessa stunder är mäktig.
 3. 3
  Håll din på. En person som har förlorat någon till kommer mycket sannolikt att finna att deras har stulits från dem. De kommer att vakna upp mitt i natten - om de var tillräckligt för att somna i första hand - och och sorg kommer ibland vara överväldigande. Under de första veckorna är det viktigt att personen har någon att ringa när som helst, dag eller natt. De kan känna sig obekväma eller säger att de inte kommer att göra det, men de kan mycket väl finna sig behöver ett lyssnande öra vid tre på morgonen och du kan nådigt sitta och prata med dem så länge de behöver dig. Fysisk mörker kan förbättra mörkret någon mår inuti, att ha någon att prata dem genom natten kan hjälpa en sörjande efterlevande få igenom tills påminner dem finns det fortfarande.
 4. 4
  Gör saker som visar att du är snarare än att bara reagera. När det finns en död, orsakar socialt anpassade de sörjande att drunkna i, samtal av sympati och med posten. Dessa saker är viktiga och uppskattade. Men med all den känslomässiga trauman som behandlas, kommer de flesta av dessa saker är bara en oskärpa till personen. Månader senare, de förmodligen inte kunde berätta vem specifikt skickade ett kort eller eller kallas i dagarna omedelbart efter självmord. Vad de kommer att minnas, dock är den vän som gör något som visar verkliga bortom social plikt. Dessa kommer att vara specifika för varje enskild omständighet, men tipsen nedan ger några exempel på saker som har hjälpt andra i samma situation.
 5. 5
  Kom ihåg de svåra datum. Från dagen för självmord tills kölvattnet, begravning och jordfästning är fullständig (dvs. - den första veckan eller två), kommer den efterlevande att omges av väl wishers. Men skingrar att publiken snabbt efter de "officiella" sociala processer har slutförts, lämnar griever ensam länge innan smärtan är borta. Ett sätt du kan påminna personen om att de inte är ensamma är genom att minnas de tuffa datum. De "månad-markörer" är den första som kommer att tänka på ett självmord. Om älskad på den 10 oktober kommer din vän utan tvekan inför särskilt-svåra dagar på 10 november, den 10 december den 10 januari och så vidare. De första 6 månader till ett år är särskilt grov att få igenom (kanske längre för vissa), och ett samtal eller ett meddelande om dessa månad varumärken kommer att göra mer än du kan föreställa dig att kommunicera med den person som du verkligen vård. Andra datum som är svåra inkluderar den avlidnes födelsedag, speciella dagar som de delade (till exempel om det är en partner eller make som har gått bort, då deras årsdag eller första dagen ) och särskilda helgdagar. Ju större glädje som tidigare kopplats till ett datum, desto större potential för sorg nu.
 6. 6
  Vet att du inte behöver vara en. Genom att inse att du inte behöver fixa allt, kan du vara den "första instans" som hjälper din få igenom den mest kritiska tiden i dessa dagar efter den värsta dagen i deras. Att hålla dessa förslag i åtanke kommer att ställa dig miles bortsett från många som kommer att vara, men inte riktigt ingjuta hopp till en person som förmodligen känns som det inte finns någon anledning även för att se till.

Tips

 • Göra saker för den person som verkligen står ut är en mycket individuell process. Tre exempel:
  • Se till att din vän är att äta bra. Du kanske märker att din vän har förlorat sin aptit, eftersom, som man kan föreställa sig, har situationen orsakade personen att sluta bry sig om sin kropp. Försök att se till att de får tillräckligt med - även om det innebär att behöva förse dem med drinkar måltidsersättning för en stund.
  • Erbjudandet att delta i speciella evenemang med din vän, speciellt de som de brukade närvara med den avlidne. Till exempel att din vän och hans maka (den avlidne) skulle gå på bio varje tisdag kväll. Erbjud dig att gå med dem första gången de skulle ha gått utan.
  • Sätt ihop en till musik som särskilt valts för att erbjuda hopp utan anspråk på att ha alla svar. Saker som kräver kreativitet och tanke, men de kommer aldrig att glömmas.
 • Istället för att beställa blommor eller skicka ett kort, göra något personligt som tar något av följande till huset. Inte bara kommer det att ta bördan av familjen, men lindra kostnader och hjälpa andra under den hemska tiden: en kylare med, plast bestick, tallrikar papper, en eller kaka, gryta, drycker, en samling av te påsar (lugnande teer utan koffein) eller något handgjort. Allt som du skulle vilja returneras bör ha ditt namn fäst vid den.
 • Datorprogram kan vara stor hjälp i att minnas de svåra datum. Om du använder eller något sådant program för dina möten, kan du ställa in en påminnelse för precis vad som helst, inklusive de dagar du behöver komma ihåg att ringa en vän. Sätt upp dessa påminnelser på månad-märket dagar eller andra viktiga dagar i din utnämning program eller datum bok och stoppa genom för en eller ge din vän en samtal på dessa dagar, det är en enkel sak som talar volymer.

Varningar

 • Förutsätt inte att du vet vad "återvinning" kommer att se ut. Inse att din vän kommer aldrig att vara samma person som du visste innan. De har alltid förändrat av denna tragedi. Detta är inte nödvändigtvis en helt-dålig sak, men de kan mycket väl närma livet med lite mer sombreness eller affär med "blå" humör mer än de gjorde tidigare.
 • Var mycket försiktig med att erbjuda rådgivning, särskilt under de första veckorna. Överleva förlusten av en nära anhörig till självmord är en mycket lång process som kommer att ta månader och år, inte dagar och veckor. Under de första veckorna av trauma, kommer den efterlevande förmåga att ta emot råd eller kritik vara kraftigt minskat. Om du känner dig manad att erbjuda rådgivning, förmodligen det bästa råd du kan ge är mycket försiktigt för att uppmuntra personen att tala med en professionell terapeut eller religiös rådgivare som har haft utbildning och erfarenhet av att hjälpa dem under liknande omständigheter. Men även då, inte tvinga den! Alltid vara och uppmuntrande, aldrig kritiskt.
 • Den personen kan piska ut på dig, mer än en gång. De kanske känner att du "bara inte kan förstå", "inte få det", eller helt enkelt är för arg och rädd för att vara rationell och tydlig vid denna tidpunkt, som tidigare nämnts. Kom ihåg att de inte är i en sinnesstämning där du ska ta deras ord till hjärtat. Om de vill ha utrymme och tid ensam, då ska du respektera det. Men om de verkar bitter, bitter, arg eller ens hatiska mot dig, ta inte det som vanligt. När allt detta är inte normala omständigheter.
 • Tveka inte att rekommendera att din vän söka professionell hjälp av en kurator, psykolog eller psykiater - särskilt om det finns symtom som inte är kännetecknande för en "normal" sorg reaktion. Dessa inkluderar:
  • Guilt om andra saker än åtgärder som vidtas eller inte vidtas av den efterlevande vid tidpunkten för dödsfallet.
  • Självmordstankar.
  • Morbid preoccupaton med värdelöshet.
  • Långvarig och märkt oförmåga att gå vidare med sina dagliga aktiviteter.
  • Hallucinatoriska upplevelser annat än att tro att man hör rösten av, eller transient ser bilden av den avlidne.
 • Förutsätt inte en "riktig" tidsram för sörjande. Varje människas sorg är unik. De flesta självmord överlevande kommer att säga att det tar minst 1-2 år för någon känsla av rutin eller "normala" för att återgå till ett liv. Bestäm från början att du kommer att vara där för din vän så ofta som de behöver, så länge som de behöver dig, och påminna dem om detta faktum ofta!
 • Mönster för sörjande kan vara helt annorlunda från en kultur till en annan. Om den sörjande personen är av en annan kultur än din egen, beteende och känslor som kan tyckas ovanlig eller överdrivna för att du kan vara en normal och förväntad reaktion för dem.