Wki

Hur du identifierar din undulat kön

Du behöver inte ta din nya befjädrade vän till veterinären för att avgöra dess kön. Det är verkligen lätt, och om att följa denna guide kommer du känna dina undulater kön i ett ögonblick!

Steg

Hur du identifierar din undulat kön. Tänk på din undulat hälsa.
Hur du identifierar din undulat kön. Tänk på din undulat hälsa.
 1. 1
  Tänk på din undulat hälsa. Har det någon sorts sjukdom? Om det är sjukt, kan det vara svårare att identifiera dess kön. Till exempel kan ett Jodbrist orsaka att cere (den färgade klump ovanför näbben) för att slå till en mörk brun knaprig, även hos män.
 2. 2
  Hur gammal är din undulat? En bebis undulat s cere är en annan färg jämfört med en mogen undulat, även om det fortfarande relativt lätt att könsbestämma, trots vad många kan berätta.
 3. 3
  Titta på den cere. Som nämnts tidigare, är näsborrarna ligger på cere (två fördjupade hål), så det är lätt att hitta det. Det ligger över den övre räkningen (övre delen av näbben) & färgas beroende på fågelns kön, ålder, och vård. En mogen (över 4 till 6 månader gamla) mannens cere blir kungsblå i de flesta fall och en kvinnlig cere kommer att vara en mörkbrun eller solbränna, men när de är "ur avel tillstånd", kommer de att ha en himmelsblå cere med vit mestadels kring näsborrarna. Några manliga fåglar såsom albino undulater (rena vita med rosa ögon - inga andra färger som helst) kan ha en jämn rosa cere färg under hela sin livstid.
  • En omogen manlig undulat kommer att ha en rosa-purpurfärgad cere tills den når 4 - 6 månader gammal. En omogen kvinna kommer att ha antingen a) en rosa vaxhud med vita mestadels runt näsborrarna eller b) en himmelsblå cere med vit mestadels kring näsborrarna. En kvinnlig kommer alltid att ha vitt på cere.
 4. 4
  Kvinnor har ofta en mer utbuktande cere jämfört med en hane. Hanar har en platt cere, honorna har en mer rundad, utbuktande vaxhud.

Tips

 • Om undulat är tam du inte ska behöva ta tag i undulat. Bara låt det sitta på fingret eller på en pinne & undersöka cere noggrant.
 • Om din undulat är lite försiktig av dig eller bara kommer inte vara stilla, fånga den med handskar på händerna eller en handduk (men ibland undulater blir lite rädd för en handduk). Placera den stadigt i handen mage-up & hålla huvudet försiktigt men bestämt. Titta på sin vaxhud snabbt, bestämma vad du tror på jämställdhet är och pop tillbaka i buren. Gör inte för mycket buller eller låta andra människor trängs runt. Se till att dörrar / fönster i rummet du göra detta på är säkert stängda.

Varningar

 • Tänk på att undulater är väldigt ömtåliga varelser och har mycket små, sköra ben. Var försiktig när du hanterar, men se till att hålla dem fast i en bekväm position för dem.
 • Försök att inte bli biten av en rädd undulat! Dess svårt att göra, men om du blir biten inte släppa fågeln eller ryck bort. Försök att ignorera det. Det är därför det är mycket viktigt att bära handskar.