Wki

Hur berätta om en ko eller kviga är gravid

Att veta om en ko eller kviga är gravid kan avgöra din vinst, och därmed är viktigt att din uppfödare. Öppna kor, eller icke-dräktiga kor, anses fria-lastare eftersom de komma undan med att äta det foder du ger dem men ge något i gengäld. Dessa kor kan skada din pocket bok, och ju förr du bli av med dem, desto bättre. Således kan veta om en ko är dräktig eller inte avgöra om den kon är värt att hålla tills hon kalvar, eller om hon ska avlivas och säljas så snart som möjligt.

Steg

Hur berätta om en ko eller kviga är gravid. Titta på dem efter att de har tänkt.
Hur berätta om en ko eller kviga är gravid. Titta på dem efter att de har tänkt.
 1. 1
  Titta på dem efter att de har tänkt. Efter avelsäsong eller efter din ko [s] eller kviga [s] har inseminerats artificiellt, titta på dina kor för något för de närmaste 45 dagarna. Om någon av honorna inte har gått in i brunst, första ~ 21 dagar efter att ha fött upp sedan en annan ~ 21 dagar senare, då de är mest sannolikt gravid.
  • Om någon av dina honor inte komma in i värmen under denna tidsperiod, då de är öppna eller inte gravid.
  • Du kan också berätta om en ko eller kviga är gravid genom att se om magen växer eller inte, särskilt under sen dräktighet.
 2. 2
  Efter 45 till 120 dagars har gått, få dem till veterinären eller i en hantering anläggning (om du har en på din gård), för att få dem preg-kontrolleras.
  • Det finns fyra (4) olika metoder för preg-check kor, för den billigaste och mest använda till den dyraste och i mindre utsträckning för nötkreatur producenter:
  1. Rektalpalpation
  2. Blodprov
  3. ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay)-test
  4. Ultra-sound
  • Den mest sannolika metoden din veterinär kommer att använda är rektal palpation.
 3. 3
  Anteckna tag-nummer, namn, om ko eller kviga är uppfödd eller öppen, och hur långt hon är. Alla kvinnor som är öppna bör gallras, eftersom de kommer bara få ner eventuella vinster du tänker på att göra nästa år vid avvänjning tid.
 4. 4
  Släpp hona som har testats på och gå vidare till nästa.

Tips

 • Kontrollera alla dina kvigor och kor, oavsett om du är säker på att en viss kvinna är öppen eller inte.
 • Använd den bästa preg-kontroll metod som rekommenderas av din veterinär eller vad är tillgänglig för dig.
 • Heavy-dräktiga kor är ganska lätt att upptäcka eftersom de ser ut som stora tunnor med ett huvud och fyra ben.
 • Den bästa tiden att sälja utslagskor är när de är bekräftade öppen, eller när en ko som har varit på den korta listan för en period tid inte kommit fram föds. Bred kor sälja för mer än öppna dem.

Varningar

 • Vissa preg-kontrollmetoder, såsom rektal palpation, blodtester och ELISA-test kan ge falska resultat.
  • ELISA-testet är mer benägna att resultaten kommer upp som falska positiva eller falska negativa, särskilt om några av stegen i testet inte följs till ett T.
  • Blod testar kan ge otillförlitliga resultat om testet var av misstag bytte eller om en otillräcklig blodprov togs.
  • Rektal palpation kan också ge falska resultat om den som utför proceduren inte är erfaren nog och / eller inte vet vad man känner för.
 • False värmer när en ko eller kviga är gravid är sällsynt, men kan förekomma ibland. Det är därför dubbelkontroll med de metoder som nämns ovan rekommenderas starkt att göra.