Wki

Hur att tämja en vild katt

Hur att tämja en vild eller semi-vild kattunge eller katt - om det kan tämjas.

 1. En vild katt är någon katt som föddes i det vilda, och har inte haft direkt kontakt med människor. Katter som en gång hålls som husdjur och lever nu på egen hand kallas "hemlösa", och anses inte vara vilda. Vilda katter kännetecknas av rädsla beteende: flyr när närmade, och attackera när hörn. Med tiden kan förvildade katter vara domesticerade och hålls som husdjur, men en del kommer att fortsätta att uppvisa rädda beteende för hela deras liv. Generellt gäller att ju yngre en vild katt är, desto lättare är det att umgås, även om en katt särskilda erfarenheter eller temperament kan påverka detta.

Alltid vara försiktig och vara säker. Vilda katter kommer att attackera och fly när hanteras, så du måste antingen socialisera dem innan du försöker att hantera dem, eller säkert fånga dem med en human fälla. Alltid vara försiktig med potentiella sjukdomar som bärs av alla vilda djur, och vara medveten om att dessa kan överföras till dina husdjur.

Steg

Hur att tämja en vild katt. Katter kan uppvisa rädd beteende för en rad olika skäl, och kan eller inte kan vara vilda.
Hur att tämja en vild katt. Katter kan uppvisa rädd beteende för en rad olika skäl, och kan eller inte kan vara vilda.
 1. 1
  Katter kan uppvisa rädd beteende för en rad olika skäl, och kan eller inte kan vara vilda. Det är omöjligt att veta en katt historia. Alla rädda katter bör bemötas på samma sätt, men kommer att ta olika mängder tid och tålamod beroende på deras erfarenheter och temperament.
  • Tame katter som har förlorat sina hem (dvs. strays) kan återgå till rädda beteende. Dessa katter kan ofta tämjas lättare och snabbare än vilda katter, men bör behandlas på samma sätt.
  • Sanna förvildade katter har haft någon direkt kontakt med människor. Det är viktigt att inte ge dessa katter någon anledning att vara rädd. Om de utvecklar positiva erfarenheter med dig, kan de vara helt domesticerade i tid, men om du skrämma dem eller försöka fånga dem, kommer du riskerar traumatiserande katten.
  • De svåraste katter är de som har haft negativa erfarenheter med människor, oavsett om de är vilda eller inte. Dessa erfarenheter kan vara allt från ren misshandel, att något så oskyldigt som jagad runt av barn, beroende på kattens nivå av socialisering. Dessa katter kan eller inte kan vara vilda, men de bör behandlas på samma sätt. Om en katt har traumatiserade, kan det aldrig tillåta sig att plockas upp, eller ens klappad, men de kan ändå hållas som husdjur, och kan fortsätta att förbättras under loppet av år.
  • Kattungar och unga katter är mycket lättare att tämja, oavsett deras tidigare erfarenheter med människor. Om det inte finns en särskild fråga, som en förlorad mamma, är det oftast bäst att vänta tills en kattunge är minst sex veckor gammal innan du försöker att anta det. Yngre kattungar behöver flaskmatning och särskild omvårdnad, samt extra socialisering.
 2. 2
  Förtroende är nyckeln till att tämja en fruktansvärd katt.
  • Försök inte att jaga, hörn, eller plocka upp en fruktansvärd katt. Inte bara kommer detta att resultera i att katten biter och repor, men det kommer att allvarligt undergräva alla försök att vinna katten över.
  • Tid och rättvis vädret tillåter, är det alltid bäst att umgås en katt innan du tar den i, särskilt om du hoppas på att göra det ett husdjur. Fångst en katt är stressande, särskilt om den inte är van vid dig.
  • Stressa inte saker. Att försöka husdjur eller hantera en katt innan det är klart kommer att göra processen ta längre tid.
 3. 3
  Umgås en vild katt utomhus
  • När du ser din katt, mjau på honom. Det kan kännas enfaldigt, men detta är ett tecken på icke-aggression. Sitta ner kommer också att visa att du menar inget illa.
  • Gå inte direkt mot din katt. Närmar sig en katt kommer att tolkas som aggressiv. Håll avståndet, och låta katten välja sina gränser. Med tiden kommer de att krympa.
  • Efter att ha talat med din katt och få hans uppmärksamhet. Placera maten i en anvisad plats, helst en där han har plats att fly, om han vill, och sedan gå bort från maten och katten.
  • När din katt är van att se dig som en näringskälla, och du ser honom på en regelbunden basis, försök gå iväg och sitta ner, ett säkert avstånd från maten. Om katten litar på dig, kan han äta framför dig.
  • Över tiden kommer avståndet din katt behöver för att känna sig trygg krympa. Prova att sitta gradvis närmare till maten, och låta honom komma in mot det, men inte gå emot honom. Det är viktigt att låta katten väljer att gå mot dig, inte tvärtom.
  • Så småningom din katt kan vara bekvämt att äta med dig sitta rätt av skålen. Innan du försöker någon fysisk kontakt med honom, låta honom lukta dig. Du kan förlänga en knoge mot honom och låta honom sniffa, eller nå ut med en hatt, ett par glasögon, eller annat objekt med din doft.
  • Om din katt är bekväm bli klappad, kommer du att kunna berätta av hans kroppsspråk. Om han inte gör rekyl, ge honom ett husdjur. Den perfekta tiden att göra detta är när han äter. Röra sig mycket långsamt och gradvis, och om han slutar äta eller drar sig undan, satte ner handen och prova en annan dag.
  • När din katt är bekväm med att bli klappad, är han redo att ta in. Fresta honom med mat och låta honom komma in på egen hand.
  • Vissa katter, speciellt de som har traumatiserade, kan aldrig fortskrida förbi ett av dessa steg. Dessa katter kan aldrig vara helt domesticerade, och du kanske vill bara behålla en mer avlägsen relation med dem. Om du tar med en katt så här i ditt hus, ge dem massor av utrymme. Dessa katter kan värmas upp över tid, eller hitta "säkra" delar av huset där de gillar att interagera, eller de kanske aldrig tillåta fysisk kontakt.
 4. 4
  Fånga en katt och tämja inomhus (rekommenderas inte)
  • Om det finns särskilda farhågor för kattens säkerhet utanför, kan du fånga en katt och tämja honom inomhus. Det är stressande och skrämmande för en katt, och resultaten är kanske inte så bra.
  • Försök inte att fånga en fruktansvärd katt genom att jaga den, kurvtagning, eller greppa det. Detta är farligt och kommer att skrämma katten.
  • Använd en human fälla. Dessa kan köpas på nätet, och kan ibland hyras från ett djur räddningsaktion. Placera några aromatiska livsmedel som konserverad tonfisk i fällan. Katten kommer att vandra in, och fällan stängs.
  • Lägg en handduk, filt eller presenning över fällan. Detta kommer att lugna katten ner medan du transportera honom.
  • Skapa en säker plats för katten. Helst bör detta utrymme vara öppen nog att katten alltid har utrymme att köra förbi dig, så Badrummen är oftast inte perfekt. Denna del bör vara relativt lugn, och används endast av den person tämja katten.
  • Ge en katt utrymme att köra är bättre än att ge det gömställen. Om din katt hudar, är det viktigt att du aldrig närma katten medan de gömde. När katter är dolda, de är hörn och sårbara och vill inte hittas. Låtsas att de är osynliga när de gömmer sig, och låta dem komma ut när de är bekväma.
  • Tame din katt på ungefär samma sätt som du skulle en utomhus katt. Ta med mat varje gång, och sitta ner eller ligga ner på golvet medan de äter, tills katten är bekvämt att vara nära.
 5. 5
  Göra din katt en del av hushållet:
  • Ta din katt att bli kastrerad / kastrerad och vaccineras så snart som möjligt. Om du redan har katter, bör du göra detta innan föra dem in i hemmet, och har dem testade för FeLV, FIV, och maskar.
  • Din katt kan inte använda sin kattlåda först. Om han går någon annanstans, inte visar ilska, helt enkelt flytta lådan till där han gick, och om han gjorde en avföring, placera den i lådan. Katter gillar att gå i hörnen och nära dörrar, speciellt, och det är bra positioner för kattlådan. Du kanske vill ha flera lådor, liksom.
  • Om din katt är fortfarande väldigt defensiv, kanske du vill ge honom ett eget rum i början, där han kan vara själv större delen av dagen. Kom in att mata honom på ett regelbundet schema och spendera tid med honom som han äter. Sitt närmare honom över tiden tills han gör petting.
  • Vilda katter gillar att gömma sig, men detta ofta sätter dem i en position av att vara trängd, vilket ökar defensivt beteende. Det är bäst att inte ge en vild ställen kattnederlag först. Den idealiska plats för domesticering bör vara en öppen plats med massor av utrymme att fly, så att din katt blir aldrig hörn och alltid har utrymme att komma undan om det blir att vara för mycket.
  • Lek är mycket viktigt att umgänge katter. Dinglande "fiskespö" leksaker, lasrar och andra interaktiva leksaker är bäst, och kommer att hjälpa din katt obligation med dig. Vissa förvildade katter är ivriga att spela tidigt, medan andra tar tid, även efter att de är bekväma med hanteringen.
  • När du känner att din katt är klar, kan du prova att plocka upp honom. Det korrekta sättet att plocka upp en katt är att placera en hand på hans baksida, under hans svans, och en på sin undersida strax bakom frambenen och lyft upp honom till bröstet, som att rapa en bebis på axeln. Gör detta långsamt. Om din katt är inte redo att plockas upp ännu, kommer han bara flytta bort innan du faktiskt lyfta upp. Många tidigare vilda katter aldrig tillåta sig att bli hämtad.

Tips

 • Ibland kan en särskilt blyg kattunge fortsätta att undvika dig. Denna kattunge kan påverka andra att vara mer vilda. Det bästa du kan göra när kattungen är gammal nog att isolera henne för en tid, så hon måste komma till människor för sällskap. Ibland är det mest angelägna kattungen är också den smartaste, och kommer att förvandlas till den bästa katten.
 • För att uppmuntra katten att slappna av, prova att ligga ner på golvet. Du kommer att verka mycket mindre skrämmande.
 • När plocka upp en katt och du är inte säker på hur det kommer att reagera, håll den nere och långt borta från ansiktet.
 • Försök att inte titta på katterna direkt innan de är helt bekväma med dig. Till en katt, är ögonkontakt och titta aggressiv och kommer att få dem att vara nervös för dig och situationen. Medan du sitter med dem, läsa en bok eller göra något annat tyst, men inte titta på dem. Om du ser på dem, försöka hålla ögonen mot sin bakdelen och undvik ögonkontakt så mycket som möjligt. Likaså, blunda, eller en långsam blink är en gest av förtroende mot en katt, och låter dem veta att du inte är aggressiv.
 • Vägen till en katts hjärta går genom magen. Katter associera mat och tillgivenhet, och i det vilda en katt kan få byten har avlivats för att dela med en annan katt som en gest av kärlek. Med tiden kan din katt få även dig sådana "gåvor!" När en katt ser dig som en näringskälla och kan äta framför dig, kommer den att börja binda.
 • Mycket rädda katter kommer ofta binda till en eller två personer bara, och förblir rädda runt andra, gömmer och flyr.
 • Tala i en lugnande, låg och lugnande röst som du skulle en bebis är alltid bra med något djur. Feral eller inte. Det kommer att påskynda processen.
 • Gör en extra ansträngning att tämja långhåriga katter och kattungar, deras långa hår kräver mänsklig omsorg att underhålla. Utan borstning, blir håret tovigt och kan få smärtsamma och resultera i smärta, och huden riva som kan leda till infektioner.
 • För kattungar eller strays, kan du försöka börja mata från din hand, så småningom (dagar senare) leda dem in i ditt knä för att äta. Sedan initiera kontakt med någon mild petting / klia bakom öronen.
 • Släpper förvildade katter överallt, men där du hittade dem är inte en bra idé. Andra katter kommer att försvara sitt territorium och om katten inte är bekant för dem, kommer att jaga den ut, eventuellt till någon plats där det kan svälta.
 • Handskar kan skydda dina händer, men använder handskar för att hantera en katt som inte vill skall hanteras är dåligt. Detta kommer att skrämma katten och bromsa tämja processen.
 • Om du närmar dig sakta, kommer katterna nästan alltid ge varning innan slående. Om du förlänga din hand för att låta katten att lukta och det väser, drar sig undan, eller förskjuter sin vikt på en tass, dra tillbaka din hand. Katten är inte redo att bli klappad.
 • Katters klor kan vara mycket farligt. Var ytterst försiktig vid hantering av en vild katt. Försök inte att hantera ett särskilt defensiv vilt såvida du inte är en utbildad eller erfaren katt handler.
 • Bry dig inte om en katt. Ge den uppmärksamhet men inte reta honom eller henne.
 • Adult ferals kan tämjas med samma metoder som kattungar, men processen kan ta månader, eller år, speciellt om katten har haft dåliga erfarenheter med människor. Vissa rädda katter får aldrig låta sig plockas upp, eller klappad för mer än korta perioder.
 • Lägg inte katter på korgar för om de är lite elak eller barnsjukdomar de kunde bita korgen och kan kvävas från att svälja små delar av det.
 • Tala lugnt och aldrig nå med utsträckta fingrar.

Varningar

 • Vissa vilda djur kan ha sjukdomen, fästingar och loppor, etc. Titta på djuren i deras normala vardagsrum för ett par dagar för att se om de har sjukdomen innan du hanterar dem!
 • Rör eller plocka upp en vild eller semi-vild katt eller kattunge tills du är helt säker på att den är klar. Även en mycket ung kattunge kan skada dig illa.
 • Uppsök läkare för alla bites, och titta repor noga.
 • Närma er inte en katt snabbt-det kan hoppa på dig.
 • Aldrig declaw en utomhus katt. Katter behöver klorna för att jaga och försvara sig i det vilda. Endast överväga declawing en katt som alltid kommer att vara inomhus.
 • Innan du låter en ny katt för att komma i kontakt med katter i hushållet, den alltid testas för smittsamma sjukdomar såsom Felin infektiös leukemi (FIL / FLV) och felint immunbristvirus (FIV). Det finns för närvarande inget test för rabies som inte kräver att offra djur - igen, försök att observera djur i dess normala vardagsrum.
 • Försök att inte röra, tämja, bli vän, eller närma sig en vuxen förvildade. Lämna fånga erfarna handläggare.