Wki

Hur att reparera en hake i Berbermatta


Om ett husdjur klo eller annat vasst föremål har dragit en slinga av garn upp ur din Berber matta, kan du reparera det med ett par enkla verktyg och lite tålamod. Berber består av långa strängar av garn vävda in och ut ur hålen i ett ark av bärarmaterial. Reparera en hake liknar arbeta en slinga av garn tillbaka till en tröja.

Steg

Hur att reparera en hake i Berbermatta. Placera en strumpsticka, skruvmejsel, eller annan lång, smal verktyg genom fastnat slingan av mattan.
Hur att reparera en hake i Berbermatta. Placera en strumpsticka, skruvmejsel, eller annan lång, smal verktyg genom fastnat slingan av mattan.
 1. 1
  Titta noga på den drog slingan av mattan. Identifiera var garnet vävs till underlagsmaterialet och varifrån den kommer ut för att bilda nästa slinga. Du kan behöva dra den fastnat slingan för att identifiera var garnet går nästa.
 2. 2
  Placera en strumpsticka, skruvmejsel, eller annan lång, smal verktyg genom fastnat slingan av mattan. Detta kommer att hindra dig från att dra i slingan hela vägen genom stommen.
 3. 3
  Använda en annan strumpsticka, skruvmejsel, eller annan lång, smal verktyg, dra upp nästa båge i mattan så att den fastnat slingan dras tillbaka. Detta kan ta lite kraft. Lämna den ursprungliga snagged slingan bara något större än de omgivande slingor av mattan, så att den nyligen utdragen slinga är något mindre än den ursprungliga hake.
 4. 4
  Upprepa denna process, vävning garnet genom underlaget, varje gång vilket gör den nya utdraget slinga av mattan bara lite mindre än den tidigare. Så småningom kan du jobba haken tillbaka in i tyget av mattan. Den tid och antal slingor detta tar beror på hur stor den ursprungliga kruxet är.
 5. 5
  Alternativt, om berber garnet har dragit mer än bara några slingor, kan raden (s) skäras ut och ett nytt avsnitt av garn kan fästas tillbaka in i området som behöver repareras. Detta kan ske om du har några överblivna Berber från när mattan ursprungligen installerats. Om inte, kan en liten garderob användas för "donator" material.
 6. 6
  Hursomhelst, använd en ny, vass mattkniv och skär ut uppbackning av det område som behöver repareras. Klipp nära de goda rader av garn utan att skära i dem. Ta din donator matta och matcha mönstret till reparationen området. Skär en patch för att passa reparationen området, testa passformen, ta bort, lägga klump varmt lim i området reparation, plats bit tillbaka till reparation. Kontrollera reparerade avsnittet är i nivå med omgivande berber.
 7. 7
  Om små hakar noteras någonstans i berber, använda vassa verktyg och tryck försiktigt haken till där den är i nivå med omgivande garn.

Tips

 • Du måste verkligen få näsan i mattan för att se hur de slingor av garn går igenom underlaget. Ett förstoringsglas - eller skarpsynta ung människa - kan hjälpa till.

Varningar

 • Din matta reparationsverktyg bör vara stark och stel, företrädesvis metall. Det tar avsevärd kraft för att dra öglorna av mattan upp och ned.

Saker du behöver

 • Två långa, tunna, stela metall verktyg, såsom stickor, plocka is eller skruvmejslar.