Wki

Hur att plantera en kör bambu

Bambu kan vara vackra och produktiva. Most bamboos ta lång tid att få etablerad, och är omöjliga att röra sig utan wiping de framsteg de kanske har gjort i sitt tidigare läge. Här är steg mot plantera ett rinnande typ av bambu var och hur den kommer att ha störst chans att frodas.

Steg

Hur att plantera en kör bambu. Identifiera bambu du vill plantera.
Hur att plantera en kör bambu. Identifiera bambu du vill plantera.
 1. 1
  Identifiera bambu du vill plantera. Om du inte har valt en ännu, gå till din lokala trädgårdsarbete butik för att se vad som skulle växa bäst där du bor. Om du fick ett oidentifierat bambu från en vän, be bambu-vänliga plantskolor eller online diskussionsgrupper om hjälp att identifiera den.
 2. 2
  Lär de krav och önskemål för arter av bambu du tänker anläggningen. Bambur har en bred variation av temperatur och krav solrum. Vissa är mer eller mindre toleranta mot torka eller vatten mättade förhållanden. Att känna behov av din anläggning är avgörande för din framgång i att odla den.
 3. 3
  Tänk på vattenbehovet i bambu. Bambu gillar oftast lika mycket vatten som en frisk gräsmatta. Några, som den gigantiska arter, behöver lite mer. Det kommer att göra underhållet mycket enklare om du sätter din bambu nära kanten av en bäck, eller på en plats där vatten redan hanteras. Observera dock att bambu inte kan uthärda hålls fuktig. De kommer inte att växa i träsk eller andra mättade områden. Det ideala är att ha hög dränering jord med frekvent vattning.
 4. 4
  Tänk på solljus behov din bambu. Nästan alla bambu kommer att växa i halvskugga, men den största bambu kommer att hämmas av en brist på fullständig solen. Andra bambu kan skadas och hämmad av för mycket sol. Solen föredrar bambu typiskt betygsatt på ett 1 till 5 skala där 1 är full skugga och 5 är fullt solen.
 5. 5
  Tänk på platsbehov din bambu. Löpning (leptomorph eller monopodial) bambu behöver mycket utrymme. Det ideala är att ha ett område lika stort runt som anläggningens typiska växande höjd. För vissa sorter, skulle detta vara 400 kvadratmeter mark! Men, visar det stora timmer bambu i en meters rutor på San Francisco flygplats som du kan få goda resultat med mycket mindre. Men för att hjälpa bambu verkligen trivs, försöka hitta 4 kvadratmeter mark för små rinnande bambu och 10 kvadratmeter för de största kör bambu.
 6. 6
  Bestäm om bambu behöver ingå. Running bambu kan vara invasiva, särskilt i varma eller fuktiga klimat. Om du inte har ett stort område som du vill att det ska växa till, se Google på "Hur att kontrollera spridningen av bambu".
 7. 7
  Innan du börjar denna (eller någon annan) gräva projektet, ring 811, En ny, federalt uppdrag nationellt "samtal innan du gräver" nummer. 811 skapades för att skydda människor från att oavsiktligt slå underjordiska verktyget linjer medan du arbetar med grävande projekt.
 8. 8
  Förbered jorden. Det är mycket svårare att förbättra jord när bambu är planterad. Bruka jorden och blanda in så mycket organiskt material som du har råd. Upp till hälften av jorden kan ersättas med torv eller väl komposteras styra gödsel. Lossa jorden och lägga organiskt material till ett djup av 30 till 45 cm (12 till 18 inches) om du har möjlighet.
 9. 9
  Gräv hålet för bambu för att gå in. Gör det ungefär en tum djupare än jorden i krukan är det kommer ut.
 10. 10
  Blöt hålet noga. Det är okej att göra lite av en soupy mess.
 11. 11
  Vara mycket noga med att inte skada några mjuka nya skott eller culms växten kan ha, ta anläggningen ur sin kruka och placera den i hålet.
 12. 12
  Om anläggningen hade några culms pekar ut i en oönskad riktning, det är bra att räta upp till vertikal vid denna punkt. Fyll sedan i runt anläggningen och se till att få kontakt fast mark med jord och rötter från potten.
 13. 13
  Återigen, var noga med att inte bryta några nya skott, tryck bestämt nedåt på anläggningen för att säkerställa god kontakt i botten av hålet. Det är okej om anläggningen hamnar några inches under marknivå, eftersom det kommer att själv justera dess djup, och att vara djupt på första kommer ge det lite extra skydd i sin första sommar eller vinter.
 14. 14
  Gör en berm att hjälpa direkt vatten att stanna runt anläggningen. Detta bör vara ungefär två gånger diametern av potten anläggningen kom ut ur, och 2 till 3 inches hög.
 15. 15
  Fyll bärmen med kompostmaterial. Små bark flis, halm eller sticklingar gräs gör bra kompostmaterial. Men bark marker har oftast mycket mindre ogräs utsäde blandas med dem.
 16. 16
  Vatten bambu igen för att hjälpa de olika jordlagren slås ihop och ansluta med rötterna. Men låt det komma till där det bara är fuktig innan vattna igen. Att hålla en bambu för blöt är inte bra för det, och uppmuntrar till röta.

Tips

 • Den bästa tiden att plantera är på våren, innan några nya skott är mycket lång. Detta bidrar på två sätt. Först kommer anläggningen att ha en lång tid att etablera sig innan vintern kommer. Andra, nya skott är öm i månader, och detta kommer att hjälpa dig att undvika att skada dem.

Varningar

 • Ring alltid 811 innan du gräver. Ett samtal till 811 blir din underjordiska verktyget linjer markerade gratis - hjälpa rädda dig från skador, skador och böter. Se http://www.call811.com för detaljer.
 • Running bambu kan vara invasiva, åtminstone på skalan av den genomsnittliga trädgården. Var uppmärksam på steg 6.

Saker du behöver

 • En bambu anläggningen.
 • En plats för en potentiellt mycket stor anläggning
 • En spade
 • Komposteras styra gödsel och / eller torv
 • Soil tilling utrustning såsom en rötor-tiller eller en trädgård vessla.