Wki

Hur att inspektera en öppen spis skorsten

Inspektion och rengöring av eldstäder och skorstenar är avgörande för säkerhet och effektivitet. Kom ihåg att vissa projekt bättre kvar till proffs, men med grundläggande verktyg och sunt förnuft, kan du få en ganska god uppfattning om tillståndet i din.

Steg

Hur att inspektera en öppen spis skorsten. Avlägsna askan och skräp från eldstaden.
Hur att inspektera en öppen spis skorsten. Avlägsna askan och skräp från eldstaden.
 1. 1
  Avlägsna askan och skräp från eldstaden. Borsta sidor och botten med en styv kvast eller skorsten borste. Suga ut lossade askan och om möjligt ta bort andirons.
 2. 2
  Öppna skärmen och glasdörrar (om sådan finns) så bred som möjligt, och placera en stor bit kartong eller en trasa i eldstaden. Lägg dig på rygg och glider in i lådan så långt du behöver så att du kan lysa med en ficklampa upp rökkanalen. Du letar efter sprickor i murverk, eller bränna ut hål i en metall "insert" rutan, samt skicket på spjället.
 3. 3
  Har någon manövrera spjället som du tittar för att se till att den stängs och öppnas smidigt och sitter säkert i parentes. Du kanske vill bära skyddsglasögon här, eftersom spjället kan beläggas med kreosot och aska uppbyggd, vilket kan släppa i dina ögon. När du är klar kontrollerar spjället, vara säker på att det är i stängt läge.
 4. 4
  Placera en trasa eller stor bit kartong i brännkammaren med kanten tejpade upp eller stöttas på framsidan för att skydda rummet från materialet faller ner från toppen av skorstenen. Stäng skärmen och glasdörrar så utrustad.
 5. 5
  Klättra på en stege på taket av ditt hem, och gå till den plats där skorstenen skjuter upp. Om den har ett regnskydd eller fågel skärm, måste du ta bort detta. Innan du tar bort det, se till att ha blinkande material till hands för att försegla den igen när du kopplar in den igen när du är klar.
 6. 6
  Shine ficklampan fast skorstenen och leta efter en farlig uppbyggnad av kreosot, ett brännbart brun eller svart biprodukt av trä som ackumuleras i Skorstensrör.
 7. 7
  Med hjälp av en styv borste med en fäst långt skaft, börja i toppen av skorstenen borsta sidorna, och arbeta dig nedåt. Såvida du inte köper eller hyr en skorsten borste, du förmodligen inte kommer att kunna helt rengöra insidan av skorstenen, men bör kunna rubba nog av uppbyggnaden för att låta den fungera säkert.
 8. 8
  Mode ett förlängningsrör för en butik vac använda en längd av PVC-rör, så att det kan falla ned för att ta bort skräpet du har rubbas från rökkanalen. De flesta skorstenar har en rök hylla och spjäll dörr som hindrar detta material från att falla hela vägen till eldstaden golvet. Efter rengöring, använd ficklampa för att undersöka skorstenen för sprickor och luckor. De flesta skorstenar är konstruerade med antingen ett metallrör rökkanal eller en lera skorsten liner som kommer i 2 fot sektioner. Om du är nöjd det finns inga synliga sprickor, byt ut skorstenen, om det är så utrustad, med tätningsmedlet för blinkande avlägsnats tidigare.
 9. 9
  Titta på plats skorstenen gränsar taket, speciellt om det kommer genom taket på tre eller fyra sidor. Det kommer att vara ett blinkande här vattentäta taket systemet, och ofta blir det korroderade eller samla skräp som kan orsaka taket läcker, och nu är en bra tid att ta en titt.
 10. 10
  Klättra ner för stegen och återgå till eldstaden. Avlägsna trasa eller skyddsbarriär du installerat för att förhindra att sot och aska borstad från den övre skorstenen från att spridas i rummet. Du bör vara redo att ersätta din andirons och bygga en trevlig varm eld för att njuta.

Tips

 • Lämna inte elden utan tillsyn, och särskilt aldrig lämna ett barn i rummet med elden ensam.
 • Burning vått trä kraftigt minskar värmeeffekten - den producerar mycket mindre värme än torkat trä.
 • Stäng spjället så mycket som möjligt för att bromsa förbränningen och spara värme när du använder den öppna spisen.
 • Bygg inte en enorm rytande brand tills du har testat skorstenen för att se den fram ordentligt och allt murverk har härdat helt.
 • Använd endast väl kryddat lövträd. Grönt, vått trä orsakar kreosot bygga upp snabbt i rökkanalen.

Varningar

 • Om du använder en eldstad för värme, har en detektor kolmonoxid närheten. Eldstäder kan använda upp syret i ett begränsat utrymme, särskilt när det finns mycket lite ventilation.
 • Överskott kreosot, över 1/8 tum eller 3 mm, kan antändas i rökkanalen och skicka flammor skjuter ut toppen av skorstenen, även orsakar hemmet själv att fatta eld.
 • Sprickor i en murad skorsten eller korrosion i en metall kan orsaka hus bränder.
 • Var försiktig på taket, och använd din stege korrekt. Om du inte är bekväm promenader på taket, är det förmodligen för brant för dig.
 • Hitta en professionell för att reparera eventuella problem du upptäcker att du inte känner dig kompetent att göra själv. Risken för en brand är inte värt kostnaden.
 • Var försiktig om du dammsuger ut aska och skräp inomhus, om vakuumfiltret inte gör ett bra jobb, får rummet fyllas med svart, sotigt damm.

Saker du behöver

 • En bra kapsel typ våt / torr dammsugare med en böjlig slang och fästen borste.
 • Trasa eller papp
 • En hård borste, kommer den typ som säljs på byggvaruhus för syratvätt fungerar oftast bra
 • En längd av PVC-rör med samma diameter som butiken vac slangen att sträcka sig fast skorstenen
 • Tätningsmedel och spikar eller skruvar för att sätta tillbaka Skorstenen om den tas bort.
 • Ladder lång nog att nå taket på ett säkert sätt
 • Ficklampa