Wki

Hur att föda upp hundar

Avelshundar är inte en tillfällig företag. Innan du bestämmer dig för att börja höja valpar, finns det några beslut som du måste göra, och preparat som bör beaktas.

Steg

Hur att föda upp hundar. Bestäm anledningen till att du vill föda upp hundar.
Hur att föda upp hundar. Bestäm anledningen till att du vill föda upp hundar.
 1. 1
  Bestäm anledningen till att du vill föda upp hundar. Vissa människor tror genast av pengar, men avelshundar är inte, och bör inte vara en väg till rikedom. Här är några orsaker till att du kan tänka på:
  • Arbetande hundar. Om du arbetar hundar, och detta inkluderar jakt, boskap arbete, vakthundar, sökhundar, eller polishundar, har du förmodligen redan förstå kriterierna för rasen val, och de egenskaper du förväntar dig i avel
  • Visa Dogs. Detta är ett brett ämne, men i huvudsak människor höjer och träna hundar för att få de allra bästa egenskaperna från en blodslinje. Detta innefattar form, färg, temperament, lydnad, och övergripande utseende.
  • Husdjur. Detta är en marknad som tyvärr driver många "valp gårdar" som finns i hela Europa, och förmodligen i andra länder också.
 2. 2
  Välj din stud och dammen, och avgöra om de har de egenskaper du önskar hos avkomman du förväntar dig att de ska ha. Här är de saker du bör kontrollera innan avel:
  • Genetisk bakgrund. Du kommer att vilja undersöka blodslinje av dina hundar, se till att de är genetiskt bra kvalitet. För renrasiga hundar, kan du få deras blodslinjer från AKC eller annan registrering myndighet. För "blandras" hundar, är den enda bakgrunden du kanske kan få Stud och Dam som födde dem. Du kommer att försöka avgöra om den genetiska historia dina potentiella passande partner kommer att ge valpar med de specifika egenskaper du letar efter. Du måste också försäkra att paret inte är direkt relaterade, att förhindra genetiska defekter av "inavel".
  • Fysiska egenskaper. Titta på din avelspar noga för att försäkra att du har de fysiska attributen hos rasen du önskar, utan missbildningar eller oönskade egenskaper. Ett exempel skulle vara någon avel Labrador retriever, letar efter tecken på "hip displasyia", en gemensam genetisk problem med denna ras som orsakar en viss grad av förlamande och svårigheter att gå och springa. Detta tillstånd gör Lab mindre önskvärt för jakt arbete, eller hämta.
  • Temperament. Detta är en kvalitets vidare från Stud och Dam till valpar som är av yttersta vikt i raser som har aggressiva tendancies, som DobermanPinschers och rottweilers, så du bör undersöka Stud och Dams temperament innan man beslutar att föda upp dem.
 3. 3
  Se till att dina hundar är fertil ålder. Dammar börjar "komma i brunst", eller har estrus cykeln, på mellan 6 och 9 månader, och komma i brunst ungefär var 6 månader därefter. De flesta uppfödare föder inte en Dam tills hon är 1 1/2 till 2 år gammal, eller 3: e eller 4: e cykel. Hon är sedan helt mognat, och fysiskt kunna uthärda stress av att bära och leverera valpar.
 4. 4
  Ha en kunnig person utvärdera dina hundar att ge dig en objektiv uppfattning om deras egenskaper, och har en veterinär kontrollera hälsan hos din hund.
 5. 5
  Har din mor kontrolleras för parasiter eller infektioner, och uppdatera sina vaccinationer. ** Obs: Inte ge vaccinationer efter att du har bekräftar att hon har fötts. Detta kan påverka valparna innan de föds, orsakar fosterskador. Prata med din veterinär om detta.
 6. 6
  Vänta dammen för att komma i brunst. The Dam börjar hennes brunst cykel ca 3 dagar innan hon är redo att föda, och om du har dubben i ett närliggande penna, har du inga problem att identifiera början av cykeln. Dammens underlivet börja svälla och släppa, vilket ger en stark lukt som Stud kommer att reagera starkt på.
 7. 7
  Vänta 9 dagar efter att du observerar din damm börjar visa tecken på att komma i brunst, låt dubben i pennan med henne. Det finns olika åsikter om hur många gånger du ska tillåta paret att "ras", men Stud kan sitta kvar i pennan med dammen för en dag eller två utan någon fara för någon av hundarna.
 8. 8
  När du är säker på dammen har fötts, kan du ta bort bulten till en annan penna, eller tillbaka honom till hans ägare, om du har arrangerat stud tjänsten från en annan uppfödare.
 9. 9
  Håll dammen friska, ge henne en balanserad kost och vitamintillskott om de rekommenderas av din veterinär.
 10. 10
  Dräktighetstiden för hundar är 63 dagar efter befruktningen av ägget, och befruktning sker inom 3 dagar av avel.
 11. 11
  Håll dammens kennel fri från angrepp såsom loppor, och rengöra den regelbundet, samt att ge massor av färskt vatten och rena sängkläder.
 12. 12
  Lägg märke dammens bröstvårtor, och när de börjar bli rosa och blir förstorad, kan du vara säker på att hon bär valpar, och leverans tiden är nära. Under de tre sista veckorna av graviditeten, kommer hon att kräva extra näring, så du kan välja att mata valpfoder, som formuleras både för valpar och dräktiga eller digivande tikar.
 13. 13
  Förbered ett "valplådan". Detta är en låda, ca 6 inches längre än tiken när hon ligger benägen, och en fot eller så vidare. Den bör ha en skena för att hindra henne från att lägga på valparna när de föds, och alla delar av lådan bör vara tillgängliga.
 14. 14
  Placera varvade plast och tidningar i botten av lådan, så att när botten blir smutsig, kan du dra ut ett skikt av papper och ett skikt av plast, lämnar en ren på i dess ställe.
 15. 15
  Vara uppmärksamma när tiden för valpning (leverera) är nära. Hundar lider fortfarande födda valpar, födda brott och andra problem födande, och om du ser några problem, såsom långsam förlossningarna, eller partiell förlossningarna, tveka inte att ta din Dam till akut veterinär, har du ingen tid att förlora.
 16. 16
  Håll valparna varma, och se till att de alla kan sjuksköterskan. Undersök dem för fosterskador, vilket kan störa omvårdnad eller leda till problem senare. The Dam (numera en tik) kommer att rengöra valpar, slicka bort efterbörden och hjälpa valpen positionen honom / henne själv för diande.
 17. 17
  Skriv ner födelsedatum, totalt antal valpar, antalet av varje kön, och antalet fortfarande födda valpar, för att använda när du fyller i registreringsformulär. Om du registrerar kullen, fyll i formuläret så snart som möjligt, och skicka in det, eftersom det tar tid att få kull registrerats.
 18. 18
  Rengör valplådan sängkläder ofta. Du kan välja att använda ett syntetiskt material för sängkläder, vilket gör att avfallet att passera till "utfyllnad" (ofta tall spån eller halm) undertill.
 19. 19
  Titta valparna försiktigt de första veckorna, vilket gör att de stannar rena och varma, och tiken ger tillräckligt med mjölk för dem. Vid ungefär 4 veckor, börjar de att få mycket aktiv, och valplådan kommer inte längre vara tillräckligt stor, så du måste nu lämna dem med en större.
 20. 20
  Ta valparna till veterinären när de är 6 veckor gamla. Veterinären kommer att ge dem deras "valp skott", det vill säga deras vaccinationer, avmaskningstabletter och annan erforderlig läkarvård. Har kolla honom för andra hälso-eller ärftliga, liksom.

Tips

 • Har en erfaren, kunnig person hjälpa till att välja ditt avelspar om du inte är kvalificerad.
 • Låt din tik att "vila" genom åtminstone en reproduktiva cykeln mellan kullar för att stärka henne.
 • Höj inte valpar bara för sakens skull höja dem. Den främsta orsaken till avelshundar är att förbättra rasen, vilket är varför du bör ta så mycket omsorg i att välja Stud och Dam.
 • Renrasiga valpar är oftast de mest eftertraktade, men specifika kvaliteter kan hittas i blandade raser, och en ny "designer breed" trend börjar, med specifika rena raser korsningar för specifika kvaliteter och särdrag.
 • Många hundraser är över förädlat och många på gatorna, om du inte kan sälja dina ungar vara beredda att höja dem.
 • Avelshundar kommer att ta ett tag för om du hittar bra hundar som de kan föröka sig med andra hundar och de kommer att ha riktigt bra valpar.
 • Innan du börjar att föda upp de 2 hundarna, få dem att spela så att de är bekanta med varandra.

Varningar

 • Se alltid till att du får hundens skott.
 • Att höja valpar kommer att kräva en hel del tid, och noggranna övervakning.
 • Se till att inga små föremål är nära valparna så att de inte sväljer dem.