Wki

Hur ånga ren matta

Mattan är dyrt, så du vill inte riskera ånga rengöring det själv om du inte vet vad du gör. Fel utrustning och teknik kan orsaka mattan att resoil snabbare eller orsaka permanent skada på mattan. Följ dessa råd om hur man ånga ren matta.

Steg

Hur ånga ren matta. Kontrollera mattan och Rug Institute hemsida mattan-matta.
Hur ånga ren matta. Kontrollera mattan och Rug Institute hemsida mattan-matta.

Förbereder ånga ren matta

 1. 1
  Kontrollera mattan och Rug Institute hemsida mattan-matta. Org för en förteckning över topprankade bärbara ångtvättar. Denna organisation testar ångtvättar och priser dem om smutsavlägsnande, avlägsnande av vatten och fiber yta retention. Du vill använda en ångtvätt som tar bort en hel del jord från mattan men även avlägsnar den maximala mängden vatten och skadar inte mattans utseende.
  • Helst ska ångtvätten kunna ta bort tillräckligt med vatten att det kan torka inom 12 timmar. Overwetting kan skada underlaget att separera från mattan, och långvarig väta kan orsaka mögel att växa.
  • Om ångtvätt är inte tillräckligt kraftfull för att extrahera rengöringslösning, kommer mattan resoil snabbare.
 2. 2
  Välj en tid att ånga ren när mattan kan torka snabbt. Du vill inte att det ska vara mycket fuktigt ute.
 3. 3
  Använd en liten mängd rengöringsmedel. Den bör ha ett pH lägre än 10, så mattan färgämnen och fibrer inte påverkas negativt.
 4. 4
  Avlägsna möbler och andra föremål av av mattan. Detta kommer att ge dig en rak rengöring väg och göra det lättare att se smuts i högtrafikerade områden.

Använda ångtvätt

 1. 1
  Fyll ångtvätt s vattenbehållaren med varmt vatten.
 2. 2
  Tillsätt rengöringsmedel som rekommenderas av tillverkaren.
 3. 3
  Börja rengöring området i rummet längst bort från dörren och gå bakåt, så att du inte gå på den rengjorda mattan.
 4. 4
  Ut så mycket av rengöringslösningen som möjligt genom att gå över mattan flera gånger.
 5. 5
  Skölj av rengöringsmedlet fullständigt med vanligt vatten. Rengöringen Lösningen är avgörande för att attrahera jordpartiklar och ta bort dem från mattan fibrer, men om lösningen är kvar i mattan, kommer det att fortsätta att locka smuts efter rengöring med ånga.
 6. 6
  Slå på luftkonditioneringen och fläktar för att torka mattan snabbare efter rengöring med ånga. Slå på en avfuktare, om du har en.

Tips

 • Om du måste gå på den våta mattan, bära rena strumpor eller plastpåsar över skorna.
 • Om du flyttar möbler tillbaka in i rummet innan mattan är helt torr, höja den på bitar av skum. Målat trä möbler, i synnerhet, kan missfärga våt mattan.

Varningar

 • Aldrig använda mer rengöringsmedel än rekommenderat av tillverkaren. Mer rengöringsmedel inte leder till renare mattan, men det kan göra mattan resoil snabbare.
 • Granska din matta garanti innan ånga rengöring det själv. Matta med en smutsavstötande behandling kräver särskild behandling eller garantin blir ogiltig. Rengöring lösningar som innehåller blekmedel eller optiskt vitmedel kan missfärga mattan.